BAŞ AĞRISINDAN SONRA DÜNYADA EN ÇOK KARŞILAŞILAN 2. AĞRI TÜRÜ "BEL AĞRISIDIR"
Bel ağrılarının nedenleri arasında fazla kilo, uzun saatler bilgisayar karşısında oturma, hareketsizliğin bel kaslarını zayıflatması, yanlış hareketler, zorlayıcı aktiviteler, ayakta uzun süre kalma, ağır kaldırma ve eşyaları çekme- itme gibi etkenler bulunuyor.
Bel ağrısı neden olur?
Özellikle 45 yaşın altında, aktif iş hayatında yer alan kişiler arasında en yaygın sakatlık nedeni olan bel ağrısı ilerleyen yaşlarda daha da artıyor. Bel ağrılarının sadece yüzde 1’i bel fıtığına bağlıdır.
Çok şişman kişilerde, uzun boylularda bel ağrısı riski çok daha fazladır. Genel olarak mekanik bel ağrısı tedavisinde duruş (postür) bozukluklarının düzeltilmesi büyük önem taşır.
Bel, sırt ve karın kaslarını güçlendirme egzersizlerinin de bel destek kuvvetinin artırılması da bel ağrısının tekrar etmesini önler.
Bel ağrısı nasıl geçer?
Oturma şeklinize dikkat edin : Sandalyede dizlerinizi kırarak dik oturmaya dikkat edin. Belinizin boşlukta olması ağrıya davetiye çıkarabilir. Yumuşak koltuklardan da uzak durun.
Dizlerinizi kırarak eğilin : Alacağınız şey küçük ve hafif hatta bir kağıt bile olsa mutlaka dizlerinizi kırın, öne eğilmekten kaçının.
Direksiyona yakın araç kullanın : Dizlerinizi kalça çevresinden hafifçe yüksekte kalacak şekilde oturmaya ve koltuğu direksiyona yanaştırmaya dikkat edin.
Belinizi zorlamayın : Bir cismi itmek veya çekmek gerekirse kesinlikle kendinize doğru çekmeyin, itmeyi tercih edin.
Yüzüstü yatmayın : Yüzüstü yatmak bel yapılarını zorlayacağı için yüzüstü yatmaktan kaçının.
Basamak kullanın : Hangi şartta olursanız olun yukarıdaki bir cismi almanız gerektiğinde kesinlikle uzanmayın. Gerekirse basamak kullanın. Ayakta uzun süre kalacaksınız (örneğin ütü yaparken ) bir ayağınızın altına mutlaka destek koyun.
Uzun süre aynı pozisyonda kalmayın : Uzun süre aynı poziyonda kalmaktan, masa başında çalışırken öne doğru eğilmekten kaçınıın. Sırtınız sandalye ya da koltuğunuza yaslanır durumda olsun. 45 dakika ayakta kalındıysa 5 dakika kadar oturulmalı, 45 dakika oturulmuşsa 5 dakika kadar ayakta kalınmalıdır.
Yüklerinizi dengeli dağıtın : Bel sağlığınız için ağırlığı iki elinize eşit yük alarak, gövdeye yakın taşımaya dikkat edin.
Fiziksel egzersiz şart : Bel kaslarınızı güçlendirecek egzersizler yapın. Bununla ilgili yazının sonundaki videoyu mutlaka izleyin.
Kendinizi rüzgara çarptırmayın : Bel bölgesi terli kalmaktan, yel ve rüzgardan korunmalıdır. Klima veya hava akımının direk olarak gelmemesi için önlem alınmalıdır.
Rutinleşen bel ağrılarınız için ise mutlaka uzman bir doktora başvurmalısınız.
Bu önemli bilgi ve yöntemlerden daha fazla kişinin faydalanması için, beğenip, paylaşmayı unutmayın lütfen...
- https://www.youtube.com/watch?v=PAwTT7lH-nY
- http://www.acibadem.com.tr/Hayat/Bilgi/belinizdeki-agridan-birkac-adimda-kurtulun
- https://www.youtube.com/watch?v=PAwTT7lH-nY
- http://www.haberturk.com/saglik/haber/1445862-bel-agrisi-nasil-gecer-bel-agrisini-onleyecek-tuyolar/12
- https://www.memorial.com.tr/saglik-rehberleri/bel-agrisi/
- http://www.hurriyet.com.tr/bel-agrisinin-10-nedeni-40088157