Sonra neden benim tabaklarım, bardaklarım makineden temiz çıkmıyor. Şu lekeler neden bir türlü gitmiyor. Aaa bu kalıntı nasıl tabağın üzerinde kalmış... Neden bardağın içine hala su var! İşte böyle onlarca soru ve aynı zaman da sorun mutlaka sizin de başınıza gelmiştir. Elbet bunların bir sebebi var...
Çünkü bulaşıkları bulaşık makinesine nasıl yerleştirmemiz gerektiği konusunda hala yeterince bilgili değiliz. Bazen özensiz ve bazen de dikkatsiziz olabiliriz ama ne yaparsak yapalım bulaşık makinesine bulaşıkları yerleştirirken bir daha bu 9 ölümcül hatayı yapmayalım.
En büyük sorunumuz bulaşık makinesine istediğimiz kadar eşya sığdıramamak ve sığdırma sonucunda yıkanıp kirli çıkan mutfak eşyaları.
1) Tabakları en üst rafa dizmeyin :
Tabakları alt rafa dizmelisiniz. Çünkü alt tarafa daha çok sıcak su ulaşır ve tabaklarınız daha iyi yıkanır. Hem de üst rafa dizerseniz bulaşıkları sığdırmanız zor olacaktır.
2) Tüm tabak çanak farklı yönlere bakmamalı :
Kaseler üst rafa dizilmelidir. Alt rafa dizilen tabakların yönleri merkeze doğru çevirilmelidir. İç kısımları birbirine bakacak şekilde yerleştirirseniz içerisine daha fazla su girer ve temiz olmasını sağlar.
3) Yer sıkıntısı yaşadığınızda bardakları alt rafa dizmeyin :
Bulaşık makinesi kapasitesini doldurduğunda kalan bardakları alt rafa sıkıştırmanız büyük bir hatadır. Zaten üst raf bardakların daha iyi temizlenmesi için uygundur. Bu yüzden makinenın alt rafına dizdiğiniz bardaklar yıkama bittikten sonra kirli çıkabilmektedir.
4) Çatal, kaşık ve bıçakların hepsini aynı yönde koymamalısınız :
Aynı yöne doğru dizdiğinizde kaşıklar iç içe girer ve su kaşıkların içine giremeyip kirli kalmalarını sağlar.
Bu sorunu ortadan kaldırmak için bazılarını aşağı bazılarını yukarı şeklinde dizmelisiniz.
5) Büyük tavaları, tencereleri, borcamları rastgele dizmeyin :
Makine sığdırmakta zorlanmış olduğunuz karıştırma kapları, tencereleri, borcamları, büyük tavaları alt rafın köşelerine dizebilirsiniz.
Bu köşe bölgelerin diğer bölgelere göre daha fazla temizlendiği söyleniyor. Küçük tava ve kaplarında deterjanın gelebileceği yöne dizilmesinde fayda var.
6) Makineyi ağzına kadar doldurmayın,bırakın biraz hava alsın :
Makinenız ne kadar kaliteli ve verimli oluyorsa olsun bütün dizdiğiniz bulaşıkları yıkayamaz.
Çünkü makineyı tıka basa doldurduğunuz için bulaşıklar birbirine yapışacaktır. Bununla kalmayıp dolu olmasından dolayı bardaklar birbirine çarparak çatlamalara ve kırılmalara sebep olacaktır.
7) Makineyi yarı doluyken çalıştırmamalısınız :
Çok doluykende çok boşkende makineyi çalıştırmak yanlış bir davranıştır. Hem suyu boşa harcamış oluyorsunuz hemde tabaklarınız etrafa çarparak kırılıyor.
8) Bulaşıklardaki yemek kalıntılarını süzmeden makineye koymayın :
Bulaşıklardaki artıkları su ile temizlemeliyiz. Çünkü temizlenmeden koyulan bulaşıklar kuruyacak ve makine bu kurumuş atıkları çıkarmakta zorlanacaktır.
9) Makinede yıkanması uygun görülmeyen bulaşıkları yıkamayın :
Özellikle tahta mutfak eşyaları,özel bıçaklar,kristal bardaklar gibi bulaşıklar makinede değil elde yıkanmalıdır.
Bu önemli bilgi ve yöntemlerden daha fazla kişinin faydalanması için, beğenip, paylaşmayı unutmayın lütfen...
Görsel kaynaklar:
- https://www.thespruce.com/dishwasher-mistakes-and-how-to-avoid-them-1901143
- https://www.rodalesorganiclife.com/home/best-way-to-wash-dishes
- https://www.prevention.com/health/healthy-living/are-you-making-these-dishwashing-blunders