Birçok kişi ana yemeği yedikten sonra biraz boş zaman geçirir ve bu kişilerin fırsattan yararlanmak için kendilerini eğlendirdikleri veya rahatlattıkları bazı alışkanlıkları vardır.
Zamanla, bu alışkanlıklar bütün topluma yayılmıştır ve bazıları bilinçsizce yapılır, ancak sağlığımızı korumak için bu alışkanlıklar aslında her zaman iyi değildir.
Oldukça zararsız görünebilirler, ancak zamanla bu faaliyetlerin rahatsız edici semptomlarda veya ciddi sağlık sorunlarında payı olabilir. Birçok kişi bu risklerden haberdar olmadığından, bunları detaylı olarak ortaya koymak istiyoruz.
1. Uyumak :
Yemek yedikten sonra hafif şekerleme yapmak ya da uyumak zararlı sindirim semptomlarına neden olabilir. Birçok kişi için rahatlatıcı ve gerekli bir alışkanlık olmasına rağmen, bunu yapmanın sindirim sürecini doğrudan etkilediğini unutmamak gerekir.
Vücudumuz bu aktivitede yatıyor pozisyonda olduğu için, gastrik sıvılar midedeki yiyecekleri tam olarak örtemez. Böylece, yiyeceklerdeki besin maddeleri tamamen emilemez.
Ayrıca gastrik suların asit niteliği reflüye ve yanma hissine sebep olduğu için, bu, özofagusta sorunlara sebep olabilir.
2. Sigara içmek :
Sigara içme alışkanlığının akciğer ve kardiyovasküler sağlık için ciddi sonuçları olması bir sır değildir.
Bazı insanların bilmediği şey ise, yemekten sonra sigara içtiğinizde risklerin daha da artmasıdır.
Bunun nedeni, nikotinin sindirim için gerekli aşırı oksijen ile birleşmesi ve böylece kanserojenlerin emilimini kolaylaştırmasıdır.
3. Meyve yemek :
Bazı insanlar, meyvenin ana öğünleri tamamlamak için sağlıklı bir alternatif olduğunu düşünebilir.
Hem tatlıdırlar, hem çok yönlüdürler, hem de geleneksel tatlıların yerini tutmak için iyi bir seçenek gibi görünmektedirler.
Fakat, az insan bildiği şey şudur ki, meyveyi en iyi yeme zamanı sabah aç karnına veya sabah saatlerinde öğünler arasıdır.
Bunun nedeni, meyvelerin sindirilmeleri için farklı enzimlere gereksinim duymaları ve doğal şekerlerinin tamamen emilmesi için daha uzun süre ihtiyaç duymalarıdır.
Aynı anda sindirilecek başka gıdalar olmadan, vücut meyvedeki tüm besin maddelerinden, liften ve basit şekerlerden yararlanır ve bu da size daha fazla enerji verir.
Meyveyi eğer ağır bir yemekten hemen önce veya hemen sonra yerseniz, midede daha uzun süre kalacaktır ve bu da hazımsızlık, gaz ve diğer can sıkıcı problemlere neden olabilir.
4. Çay içmek :
Çay sağlıklı bir içecek olsa da, ana öğünlerle içmek önerilmez.
Demirin emilimini engeller, çünkü proteinleri ve bu minerali bağlayan tanik asit adı verilen bir madde içerir.
Sonuç olarak, demir emiliminde % 87’ye varan bir azalma olur ve bu da kronik anemi ataklarına neden olabilir.Çayı yemekten bir kaç saat sonra için.
Bu besin kanda kırmızı kan hücreleri üretmek için çok önemlidir ve demir eksikliği aşağıdaki gibi belirtilere neden olabilir:
- Göğüs ağrısı
- Soluk ten
- Zayıflık ve aşırı yorgunluk
- Kolayca kırılan tırnaklar
- İştahsızlık
- Soğuk eller ve ayaklar
5. Duş almak :
Duş almak rahatlatıcıdır ve dolaşım sağlığı için iyidir, ancak yemekten hemen sonra duş almak ideal değildir, çünkü bu sindirim sistemini zayıflatabilir.
Duş almak, ellerdeki ve vücudun alt kısımlarındaki kan akışını artırır ve mideye giden kan miktarını azaltır.
Sonuç olarak midenizin fonksiyonu yetersiz kalabilir, bu da ağrıya, enflamasyona ve ağırlığa neden olabilir.
6. Yürümek veya koşmak :
Yedikten sonra fiziksel egzersiz yapmanın, belinizi incelteceğini ve kalori yakmanıza yardımcı olacağını düşünmek yanlıştır.
Koşunun ve yürüyüşün sağlıklı olduğu inkar edilemez olsa da, bol miktarda yemek yedikten sonra bunları yapmak hazımsızlık ve rahatsızlık yaratabilir.
Sonuç olarak, yemek yedikten sonra yürümeden önce en az 30 dakika beklemeniz gerektiği önerilir. Veya, illa daha erken yürüyecekseniz, bu yürüyüş 10 dakikayı geçmemelidir.
7. Soğuk su içmek :
Yemek esnasında veya sonrasında soğuk su içilmesi zayıf sindirime neden olabilir.
Besinlerin birbirlerine yapışmasına neden olur ve böylelikle besin maddelerinin emilme ve atıklardan ayırma işlemleri daha zor bir hale gelir.
8. Sakın kemerinizi gevşetmeyin:
Yemekten sonra kemer gevşetmek, bağırsak düğümlenmesine sebep olabiliyor.
Bu önemli bilgi ve yöntemlerden daha fazla kişinin faydalanması için, beğenip, paylaşmayı unutmayın lütfen...
Görsel kaynaklar:
- https://thebesthealthyhabits.com/
- https://www.thecrazyfacts.com/7-things-eating/
- https://www.davidwolfe.com/5-things-never-do-after-eating/