Ana içeriğe atla

Bu belirtiler varsa almanız gereken önlemler




Midedeki asit ile mide içeriğinin yemek borusuna kaçması olarak tanımlanan reflü, yaşam tarzı değişiklikleri ile büyük ölçüde önlenebiliyor. Her yemekten sonra sıkıntı veren, geceleri uyutmayan reflü ihmal edildiğinde astım, ses kısıklığı ve yutma güçlüğü gibi istenmeyen hastalıklara dönüşebiliyor.



Memorial Antalya Hastanesi Gastroenteroloji Bölümü’nden Prof. Dr. Yıldıran Songür, reflünün tedavi yöntemlerini anlattı.

Gastrit ile bir arada görülüyor

Gastrit belirtileri, reflüylebenzerlik gösterir. Ancak gastrite bağlı olanlar daha çok açken ortaya çıkan, midede kazınma, yanma hissiyle kendini gösteren, bazen gece uykudan uyandıran uzun süreli ağrılar olabilir.




Halbuki reflüde şikayetler daha çok yemekten sonra başlar. Daha mideden çok yukarı doğru ekşime şeklinde ortaya çıkar. Çoğunlukla hastalarda gastrit ile reflü bir arada görülür.

Bu belirtilere dikkat;
  • Göğsün ön tarafında, midenin üst bölümüne karşılık gelen bölgede yanma, ekşime ile boğazda yanma hissi
  • Ağza acı su gelmesi
  • Geğirti 
  • Ses kısıklığı
  • Boğazda dolgunluk ve gıcık hissi
  • Ağız kokusu
  • Yutma güçlüğü ve yutarken yiyeceklerin takılma hissi
  • Tedaviye iyi yanıt vermeyen astım tekrarlayan astım nöbetleri
  • Tedavi edilemeyen larenjit ve farenjit



Kansızlık reflü belirtisi olabilir

Midede ekşime, yanma, sırta vuran ağrı, yediklerin boğaza gelmesi varsa reflü teşhisi daha kolay konulur. Eğer hastada kansızlık, yutma güçlüğü, lokmaların zor geçmesi, yutarken ağrı duyma, kilo kaybı, erken doyma gibi birtakım şikayetler varsa mutlaka endoskopi yapılması gerekir.





Şikayetlerin reflüye bağlı olup olmadığını anlamak için 24-48 saat boyunca yemek borusuna kaçan asidin ölçülmesi için de ayrı testler yapılır. Bu testlerde yemek borusunun hem alt hem de üst tarafına çipler yerleştirilerek asidin ne kadar yukarıya, ne kadar süre ile çıktığı ve ne kadar şiddetli olduğu gözlemlenir.




Kanser türüne zemin hazırlayabilir

Gastroözofagialreflüde,  yapılan endoskopide yemek borusunun alt-orta tarafında reflüye bağlı doku hasarı, yani bölgede küçük yaralar, ülserler görülür.Uzun süre devam eden reflülerde ise “Barretözofagus” denilen, yemek borusu ile midenin birleştiği noktadaki mukozada birtakım hücresel değişiklikler ortaya çıkabilir.






Bunlar da ileride bir kanser türüne zemin hazırlayabilir. Dolayısıyla söz konusu durumun tespiti için endoskopi yaparak tanıyı koymak büyük önem taşımaktadır.

Tedavi süresinin planlanması önemli!

Çoğunlukla hastalarda yeme alışkanlığı, kilo, günlük yaşamda dikkat edilmesi gereken düzenlemeler yapıldıktan ve ilaç tedavisine başlandıktan sonra şikayetler kesilir. Önemli olan hastaya bu tedavinin ne kadar süre ile verileceğidir.




Çünkü ilaç alındığı sürece şikayetler ortadan kalkar, ilacı kesildikten sonra tekrar başlayabilir. Bunu engellemek için reflüye yol açan başta diyet ve beslenme tarzı olmak üzere yaşam tarzındaki değişiklikler yapılmalıdır.





Her hastaya farklı tedavi uygulanır. Bazı hastalarda ilaçlar yeterli olmayabilir ya da hasta ilaçları çok uzun süre kullanmak zorunda kalabilir. Bu durumda hastalar reflü cerrahisine yönlendirilebilir.

REFLÜYE KARŞI ALMANIZ GEREKEN 9 ÖNLEM

1. Kilo fazlalığı varsa mutlaka kilo verilmeli
2. Yemek saatleri ve beslenme düzeni değiştirilmeli
3. Yemeklerde mide çok fazla doldurulmamalı
4. Özellikle yatmadan en az 3 saat öncesulu ya da katı gıda alımı kesilmeli
5. Geceleri uyandıran ve uyku-apneyi tetikleyen reflüde, yatağın başı15-20 cm kadar yükseltilerek uyunmalı



6. Portakal, limon gibi asitli meyve suları içilmemeli
7. Kızarma yiyecekler, yağlı kremalar, yağlı peynirler, bol salçalı yemekler, alkolü içecekler, kahve, çay, asitli içecekler, çikolata, cipsler, şekerli ve yağlı çörekler, tatlılar, soğan, sarımsak mümkün olduğu kadar az tüketilmeli
8. Sigara kullanılıyorsa bırakılmalı
9. Reflü şikayetleri fark edildiğinde mutlaka doktora danışılmalı.









Bu önemli bilgi ve yöntemlerden daha fazla kişinin faydalanması için, beğenip, paylaşmayı unutmayın lütfen...






Görsel kaynaklar:
  • https://www.memorial.com.tr/saglik-rehberleri/basit-onlemlerle-reflu-sikayetlerini-azaltabilirsiniz/
İçerik Kaynakları :
  • https://www.memorial.com.tr/saglik-rehberleri/refluye-karsi-alinmasi-gereken-7-onlem/

ŞUAN EN ÇOK NE OKUNUYOR 👇👇

Saçınızdaki Beyazlardan Sonsuza Kadar Kurtulun!

Saçlarınızın arasında istemediğiniz beyaz teller mi çıkıyor? Saçlarınız gri görünmese bile bu bir kaç tel sizi huzursuz etmeye yetiyordur. Hatta saçlarınızı boyatmak ve şekillendirmek için harcadığınız paralar da can sıkıcı olmaya başlamış olabilir. Yavaş yavaş siz de bu beyaz saçların genç yaşlarda neden çıktığını ve bu durumdan nasıl kurtulacağınızı merak etmeye başlamışsınızdır. Bizce bunun için denenebilecek ilk, en kolay ve en ucuz yol bitkisel doğal çözümleri denemek. Ama isterseniz çözümlere geçmeden önce neden bu genç yaşınızda saçlarınız beyazlıyor sebeplerine bir göz atalım; Erken yaşta saç beyazlamasının nedenleri Saç beyazlamasının bilinen en büyük sebebi genetiktir. Yani anne/babanızın saçlarında sizin yaşlarınızdayken beyazlama olmuşsa bu çok yüksek ihtimalle sizde de olacak anlamına geliyor. Gizli şeker veya kan şekeri düşüklüğü olarak bilinen şeker hastalıkları da saçlarınızın erken beyazlamasına sebebiyet verir. Saça rengini veren mela

İşte evimize getirdiğimiz tehlike göz göre göre "kan-ser" oluyoruz - Prof. Dr. Erkan Topuz

Hamile kadınları ve bebek sahibi insanları uyaran ve dikkat etmeleri gereken noktaları anlatan Prof. Topuz, bulaşık deterjanından, halıların temizliğine kadar çevremizdeki bir çok etmenin kansere neden olabileceğini belirtti.  Mücadelesinin halkı kanserden korumak olduğunu, tedavinin sonra geldiğini, söyleyen Prof. Topuz, "Yediğimiz gıdalar, kullandığımız eşyalar kanser olmamıza neden olabilir. Etrafımız hastalık yapıcılarla dolu. Kanser de dalga dalga geliyor. 2020 yılında 20 milyon insan kansere yakalanacak. Ama kendimizi korursak bunu 15 milyona indirebiliriz. O yüzden gözümüzü açalım. Bu iş çocukluktan başlıyor. Çocuklarımıza bu terbiyeyi vermek zorundayız. Ailedeki çocuk annesini taklit eder. Anne ne yiyorsa çocuk da onu yer" dedi. Bir insanın kanser olması durumunda devlete ve millete verdiği zararın milyarlarca dolar olduğunu vurgulayan Prof. Topuz, "Anlattıklarımı uygulayıp sağlığınızı korursanız, Türkiye'nin ekonomisin

Duş ve Fayans Temizliği Nasıl Yapılır?

Eğlenceli bir iş olarak görülmese de temizlik konusu mühim. Özellikle bazı yerlerin temizliği çok elzem bir o kadar da keyifsiz, kabul. Ama yapmaktan başka da çare yok. Aslında elinizdeki malzeme ile kolayca temizleyeceğinizi bilseniz, hiç bir temizlik can sıkıcı değil. Hal böyle olunca, özellikle en çok nefret edilen temizlik yerlerinden biri olan duş temizliği için güzel bir pratik yöntemler bulmak lazım. Malum, banyo evde en çabuk ve en çok kirlenen bölge olarak sayılabilir. Özellikle fayansların kirlenmesi, l avaboların leke tutması ve duştan sonra meydana gelen su basıncı, duşun düzgün temizlenmediğinde ortaya çıkan problemlerdendir. Keyfinize göre pahalı temizlik malzemeleri satın alabilir veya bir temizlikçi tutabilirsiniz. Ancak bunları düşünmek yerine gelin daha yakın olan ucuz ve en önemlisi de hızlı olan bu yöntemleri deneyelim. En iç rahatlatıcı özelliği de, sadece iki malzemeye ve birkaç eşyaya ihtiyacınız olmasıdır; Malzemeler :  250 ml sı

Diş Macununun Değişik Kullanım Alanları

Dünyadaki hemen herkesin her gün kullandığı ürünlerden biri olan diş macunu sadece dişlerinizi temizlemiyor. Diş macununun daha pek çok kullanım şekli mevcut! 1)Mutfak ya da banyodaki musluklarınızı, lavabolarınızı üzerinde diş macunu olan bir diş fırçasıyla fırçalayarak temizleyebilirsiniz 2)Özellikle bayanlar olmak üzere saçlarımızı boyarken yaşanan yüzümüze,elimize,kulağımıza boya bulaşma sorununu çözmek için diş macunu ile ovalarız. 3)Duvarlardaki küçük delikleri diş macunu ve karbonatı karıştırıp doldurarak kapatabilirsiniz. 4)Dışardaki atmosferden dolayı gözlüklerdeki buğlu camı diş macunu sürüp, hafifce ovaladıktan sonra su ile temizleyerek kalıcı buğlanmaları engelleriz. 5)Günümüzde kullanılan ütünün metal kısmında, yanıklar sonucu oluşan lekelere diş macunu sürüp , bez ile ovaladığımızda lekelerden kurtuluruz. 6)Deri ayakkabı ve deri giysilerde giyildikçe oluşan yıpranmalar sonucunda diş macununu sürerek renklerini eski haline getirebilirsiniz

Senede 1 Bu Karışımı Evine Uygulayanın Evine Böcek Girmez.

Senede 1 Bu Karışımı Evine Uygulayanın Evine Böcek Girmez Evinizden çıkmayan inatçı böceklerinden kurtulmak için bu karışımı hazırlamalı ve 4-5 gün üst üste uygulamalısınız. Ardından böceklerin kaçtığını, kaçmayanların da öldüğünü göreceksiniz. Özellikle hamam böceği görünümü ve hareketleri nedeniyle oldukça ürkütücü ve tiksindirici bir haşeredir. Birçok kişi karşı karşıya gelmekten bile korkarken kimileri de düşünmeye dahi dayanamaz. Tüm bunların yanında kimse evinden sürekli olarak üreyen hamam böceği ailesinden birey görmek istemez. Marketlerde satılan kimyasal ürünleri kullanarak kendinizin ve evdeki sevdiklerinizin sağlığını riske atabilir ya da kendi böcek savıcı ilacınızı kendiniz hazırlayabilirsiniz. Çünkü bu böcekler ile mücadele etmezseniz evinize sık sık bakteri taşıyacaklar, kısa sürede hastalık derecesine varan sonuçlar ile karşılaşabileceksiniz. Doğal böcek ilacı nasıl hazırlanır? Vereceğimiz tarifi uygulamadan önce ilk olarak aşa