Orta yaş başlangıcı hayatın en kritik noktalarından. Bristol Üniversitesi’ndeki Egzersiz ve Sağlık Bilimi Profesörü Ken Fox’a göre, 40’lı yaşlarda kas kitlesi azalmaya, yağ depoları oluşmaya başlıyor. Bu da, obezite, diyabet, yüksek tansiyon, kalp problemleri, felç ve bazı kanser türlerine yol açabiliyor. Bu riskleri azaltmak için her gün yapabileceğiniz birkaç egzersizi bir araya getirdik.
Metabolizmanızın yavaşlamasına izin vermeyin
Yüksek yoğunluklu kardiyo, belirli bir yaştan sonra motive olmanız için metobolizmanızı uyarır. Metabolizma yavaşlamasını önlemek için bu egzersizleri haftada bir veya iki kez yapmaya özen göstermelisiniz. Stresten uzak durun.
Metabolizmayı yavaşlatmaya neden olan 6 yanlış :
- Çok az kalori ile beslenme
- Proteini kısmak
- Hareketsiz yaşam tarzı
- Kaliteli uykudan yeterli düzeylerde yararlanamamak
- Şekerli içecekler tüketmek
- Dirençli sporun eksikliği
Bu egzersizi haftada 3 gün 90 saniye boyunca yapmak vücudun güçlenmesi sağlar. (Karın, göğüs ve omurgayı çevreleyen kaslar kuvvetlenir.)
Isınma ve gevşeme hareketlerinin ardından bu sırt egzersizlerini de uygulayabilirsiniz;
- Kapı çerçevesinde ayakta olup, ellerinizle kapı çerçevesinin üstünden destek alarak öne doğru esneyin.
- Sandalye üzerinde otururken ellerinizi başınızın arkasında birleştirin ve geriye doğru eneyerek tavana bakın.
- Sırtınızı duvara yaslayın ve dirsekleriniz ile bilekleriniz duvara temas edecek şekilde kollarınızı açın. Kollarınızı duvar ile temasınızı kesmeden yukarı kaldırıp indirin.
- Kürek kemiklerinizi 5 saniye boyuna birbirine yaklaştırıp, gevşetin.
- Yüz üstü uzanın ve göğsünüzün altına bir yastık alın. Kollarınızı iki yana açın, başparmağınızı tavana doğru dikin ve kollarınızı yukarı kaldırıp, indirin.
- Zemine oturun ve ayaklarınızı uzatın. Bacaklarınızı yanlardan tutun ve başınızı göbeğinize doğru eğin. Sonrasında da bu pozisyonda kollarınızı yukarı kaldırıp, indirin.
- Zeminde el ve dizlerinizin üzerinde durun. Karın kaslarınızı kasarak omurganızı düzleştirin. Karnınızı gevşetmeden sol kolunuzu öne doğru, sağ ayağınızı arkaya doğru uzatın. Sonra sağ kol ve sol ayakla aynı işlemi tekrarlayın.
- Spor salonunda kürek çekme egzersizleri yapabilirsiniz.
Kronik eklem ağrısı her yaştan kadını etkileyebiliyor ve bunu engellemenin bir yolu yok. Ancak, azaltmanın bir çözümü var. Haftada 2-3 kez 1-3 kg’lık ağırlılar kaldırmak vüdunuzda mucizeler yaratabilir.
Bütün gün oturmak vücudumuzun kalori yakma hızını yavaşlatır. Köprü egzersiziyle bel bölgenizi ve sırt arkanızı çalıştırabilirsiniz. Bu hareketi yaparken popo kaslarınızı sıkın daha sonra yavaş yavaş bırakın.
Kas erimesine karşı
Sarkopeni (kas erimesi) yaşlanmayla ilişkili iskelet kasının zayıflamasıdır. Kötü duruş ve sırt ve omuz ağrılarını önlemek isterseniz sırt ve omuz kaslarınızı güçlendirmeniz çok önemlidir.
Kalbinizi koruyun
Etkili kardiyo, 40 yaşın üzerindeki kadınlar için kalbi korumanın mükemmel bir yoludur. Kalbinizi korumak için haftada 3-4 kez en az 30 dakika egzersiz yapmanız gerekir.
Yürüyün
Yürüyüş, herkesin yapabileceği en basit ve en iyi egzersizdir. Kalori yakar, ruh halini değiştirir. Özellikle belli bir yaştan sonra eklemlere fayda sağlar.
Squat yapın
40 yaşından sonra kas kütlesindeki azalma nedeniyle kalça bölgesi düzleşir. Doğru yapılmış squat egzersizleri tüm vücuda esneklik kazandırır.
Sakin olun yoga yapın
Amerika Birleşik Devletleri’nde Johns Hopkins Hastanesi’ne göre orta yaştaki kadınlar depresif olmaya daha yatkın. Yoga yapmanın, ruh halini düzenleyen sakinleştirici nörotransmitteri artırdığı, stres ve kaygıyı azalttığı belirtiliyor.
Bu önemli bilgi ve yöntemlerden daha fazla kişinin faydalanması için, beğenip, paylaşmayı unutmayın lütfen...
- https://www.memorial.com.tr/saglik-rehberleri/sirt-agrisi-neden-olur-neler-iyi-gelir/
- https://www.memorial.com.tr/saglik-rehberleri/sirt-agrisi-neden-olur-neler-iyi-gelir/
- https://www.mynet.com/40-yasini-gecen-her-kadinin-yapmasi-gereken-gunluk-egzersizler-1216004-mykadin