Her yaştan insanı etkileyen beyin tümörünün belirtilerini mutlaka okuyun. Beyin tümörünün meydana gelmesine neyin ya da nelerin sebep olduğu tam olarak bilinmemektedir. Beyin tümörü iki çeşittir.
- İyi huylu beyin tümörü
- Kötü huylu beyin tümörü (habis)
Her yaş grubunda görülebilen beyin tümörü belirtileri, büyüklüğüne, bulunduğu yere ve hücre tipine göre farklılıklar göstermektedir.
Belirtileri tümör beyine baskı yapmaya başladığında ve beyindeki sinirler tahrip edilmeye başladığında ortaya çıkar. Aynı zamanda beyin sıvısı dolaşımı tümör yüzünden sekteye uğradığında da bazı belirtiler ortaya çıkar.
Baş Ağrısı:
Beyin tümörünün neden olduğu baş ağrısı, en şiddetli olarak sabah saatlerinde yaşanır. Önceden baş ağrısı problemi yaşamayıp son dönemlerde sık baş ağrısı çekmek, uykudan baş ağrısı ile uyanmak, baş ağrısının zamanla sıklaşması, baş ağrısıyla beraber mide bulantısı ve kusma beyin tümörünün belirtisidir.
Sabahları başlayan baş ağrısı öğle saatlerinde hafifler. Tümörün beyin üzerindeki baskı arttıkça ağrı ve ağrının şiddeti artar. Baş ağrısı beyin tümörü belirtisi olabildiği gibi stres, kötü beslenme, vücudun susuz kalması gibi pek çok farklı nedenle oluşabileceği de unutulmamalıdır.
Tümörü olan her üç hastadan bir tanesi doktora şiddetli baş ağrısı ile başvurmaktadır.
Halsizlik ve Uyuşukluk:
Halsizlik ve yorgunluk hali, tümör belli bir büyüklüğe ulaştığında başlar. Tümör baskı yaptıkça halsizlik, yorgunluk ve uyku hali artar.
Görme ve Konuşma Bozuklukları;
Tümör nedeniyle görme bozuklukları, nesnelerin dalgalı ve bulanık görülmesi, çift görme ve görüş kaybı gibi problemler oluşabilir. Konuşurken kelimelerin unutulması, telaffuz edilememesi ve karşıdakinin konuşmalarını anlamama gibi problemler yaşanabilir.
Mide Bulantısı:
Beyindeki tümörün yol açtığı mide bulantıları daha çok sabahları görülür. Kusma, geçmeyen hıçkırıklar bu bulantının devamında gelen problemlerdir.
Titreme ve Seğirmeler:
Beyin tümörüne bağlı olarak ortaya çıkan titreme ve seğirmeler genelde el, kol ve bacaklarda görülür. Titremeler vücut genelinde, nöbet şeklinde görülebilir. Hasta bu durumda birkaç dakika bilinç kaybı yaşayabilir.
Eğer beyin tümörü doğru ve başarılı bir şekilde tedavi edilirse titreme ve seğirmeler tamamen ortadan kalkar ancak, bazı durumlarda tümör alınmasına rağmen beynin hasar gören dokusu nedeniyle titremeler ve kas seğirmeleri devam edebilir. Bu titremeler ve seğirmeler ilaçlar ile kontrol altında tutulabilir.
Diğer Belirtiler:
Vücutta denge bozukluğu ve yürüme sırasında yaşanan sorunlar. Ruh halinde dalgalanmalar. Konsantre olamama ve hafıza sorunları, unutkanlık, anlama ve kavrama güçlüğü, dikkat dağınıklığı, zihin dağınıklığı gibi belirtiler olabilir.
Bu önemli bilgi ve yöntemlerden daha fazla kişinin faydalanması için, beğenip, paylaşmayı unutmayın lütfen...
- https://www.cancer.net/cancer-types/brain-tumor/symptoms-and-signs
- https://www.cancer.net/cancer-types/brain-tumor/symptoms-and-signs
- https://www.prevention.com/health/7-warning-signs-of-a-brain-tumor-you-should-know
- https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/brain-tumor/symptoms-causes/syc-20350084
- https://www.cancer.net/cancer-types/brain-tumor/symptoms-and-signs