Şayet bitkilerin yalnızca su ile besleyeceğinize inanıyorsanız yanılıyorsunuz. Bitkilere süt verdiğinizde de oldukça randımanlı ve yararlı olabiliyor. Bir çok açıdan bitkilere, çiçeklere süt fayda sağlıyor.
Özellikle dış dünya ile iletişimi kesilmiş saksı çiçeklerinde, toprağın özelliğini kaybetmemesi ve çiçeklerin daha uzun süre sağlıklı kalabilmesi için birşeyler yapmak şart. Düzenli sulamak maalesef yeterli değil. Çünkü çiçekler sadece su ile beslenmez. Topraktan ihtiyacı olan diğer maden ve minarelleri de almaları gerekir.
Süt bitkiler için bir hayli açıdan yararlı. Süt, içerisindeki kalsiyum sayesinde tıpkı insanlar için olduğu gibi bitkiler içinde savunucu ve besleyicidir. Bahçe ve nebatlarınıza düzenli olarak yağlı süt verirseniz kene, fidan biti ve yaprak biti gibi haşerelerden kurtulabilirsiniz.
Bahçe alet ve edevatlarınızı dezenfekte etmek için kimyevi ve pahalı sıvılar kullanmak yerine sütün antiseptik özelliğinden istifade ederek temizleyebilirsiniz. Nebatınızın çürümesini veya küflenmesini engellemek istiyorsanız sütü biraz sulandırarak çiçeklerin yüzeyine sıkabilirsiniz.
Evet, bir çok kaynak sütün bahçeye ve bitkiye bitkilere faydalı olduğunu söylüyor. Eğer bu konu ilginizi çekiyorsa aşağıda sütün yararlı olduğu farklı kullanım alanlarına bir göz atalım.
Sütün Bahçede Kullanım Şekilleri
1. Gübre niyetine süt :
Sütteki kalsiyum bitkinin bünyesini güçlendirmeye yardımcı olur. İnsanların veya hayvanların sütten aldıkları fayda aslında bitkiler için de besleyici ve koruyucu oluyor.
2. Dezenfekte etmek için süt :
Direk güneş alan bölgelere uygulandığı zaman, süt güçlü bir antiseptik özellik geliştiriyor. Bahçe alet edevatlarını kimyasal sıvılar yerine süte batırarak dezenfekte edebilirsiniz.
3. Mantarları önlemek için süt :
Bitkinin yüzeyine sulandırılmış süt dökmek küf veya çürüme gibi mantar hastalıklarına engel olur. En iyi sonuç için 1 ölçü süte 2 veya 3 ölçü su katmalısınız. Bu karışımı 10 günde bir bitkilerin yapraklarına sıkın.
4. Toprağı sağlıklı tutmak için süt :
Komposta veya gübreye süt eklemek onu daha da sağlıklı yapar çünkü sütteki bütün vitaminleri ve yağları emer. Bir çok kişi toprağa süt tozu döker ama suyla karıştırılmış normal süte dökmekte fayda vardır. Kötü kokuları da yok eder.
5. Domatesleri korumak için süt :
1 ölçü yağsız süt ve 10 ölçü sudan oluşan bir karışım domatesleri çürümekten ve hastalıklardan korur. 2 haftada bir bu karışımı domateslere sıkarak hastalıkları uzak tutabilirsiniz. Yaz ortası yaparsanız daha da faydasını görebilirsiniz.
6. Bazı böceklerden uzak tutmak için süt :
Düzenli kullanıldığında inek sütü kene, fidan biti ve yaprak biti gibi böcekleri yok etmeye yardımcı olur. Tam yağlı süt kullanmak en iyi sonucu veriyor.
7. Melasla birleşince süt :
Süt bahçedeler mucizeler yaratabiliyor ama melasla karıştırıldığında gücü iki katına çıkıyor. Bu karışım bitkilerin güçlenmek için ihtiyacı olan şekeri sağlıyor ve aynı zamanda da yabani otları uzak tutuyor.
Özellikle böceklerin şekeri sindirebilecek bir pankreasları olmadığı için ideal bir böcek savar haline geliyor. Bitkileri dikmeden önce komposta veya bahçe toprağına sıkabilir veya böcekler belirdiğinde de kullanabilirsiniz.
Ufak tefek, evde bile hazırlayabileceğiniz pratik bilgilerle en bakımlı ve sağlıklı çiçeklere sahip olabilirsiniz. Gelin bu pratik yöntemleri birlikte inceleyelim.
- Çiçekleriniz için; haşladığınız yumurtanın suyunu saksıya dökün. Bakın bakalım nasıl bir sonuç alıyorsunuz.
- Gülleriniz boyunlarını bükerse ilk önce sıcak suya sonra soğuk suya batırın.
- Saksı çiçekleriniz için sigara küllerini saksınıza koyarsanız yapraklardaki kurt böcek vs. yok edersiniz. Yazlık evinizin bahçesi için de şöminenin ya da barbekünün külleri çok işe yarayabilir. Kül gübre olarak kullanıldığında çok faydalı. Ayrıca bir diğer özelliği karıncaları çiçeklere yaklaştırmaması.
- 24 gr sabun, 1 lt su ve 10 cc alkolü sıvı kıvamında karıştırın. Bu karışım evde kolayca hazırlanan etkili bir ilaçtır. Bitkilerin öz sularını emerek yaprak kıvrılması ve şekil bozukluğuna yol açan yaprak bitlerine karşı kullanılabilir. Evdeki çiçeklerinize de bahçenizdekilere de uygulayabilirsiniz.
- Soğuk su bitkilerde yaprak lekeleri, doku, kök çürükleri gibi zararlar yapabilir. Sulama genellikle oda sıcaklığında kireçsiz su ile yapın.
- Ev çiçeklerinde bitkilerin sıkça yer değiştirmesi son derece sakıncalı. Bitkileri yerleştirirken uzun süre kalabileceği yer düşünülmelidir.
- Saksı değişimi yapacak iseniz yeni saksınızı öncesinde mutlaka temizleyip havalandırın.
- Bitki ne kadar hızlı büyürse o kadar çok gıdaya ihtiyaç duyar. Sulama suyunun içine ayda 1-2 defa özel bitki vitamini karıştırıp, bitkinin toprağına dökün. Ancak; kış ayları bitkilerin doğal dinlenme periyodu olduğundan, vitamin miktarını bir ölçek azaltın
- Ektiğiniz çiçek soğanlarının bir türlü çiçek açmamasından yakınıyorsanız, soğanları zararlı böceklerden korumak için toprağa ekmeden önce etraflarını unla kaplayın.
- Mart ayının ilk günlerinde bahçedeki gülün kökünün yanına 5 cm derinliğinde bir diş sarımsak gömerseniz, bütün yaz boyunca gülünüzü zararlı böceklerden korursunuz.
- Saksı bitkilerinizin yaprakları üzerinde zamanla toz tabakaları oluşabilir. Eviniz ne kadar temiz olsa dahi bu çok normal bir durumdur. Bu tozlar yaprakların gözeneklerinin kapanmasına yol açar. Bitkinizin solunumuna engel olan bu tozlar, bitkinin yaşam fonksiyonlarında aksamalar meydana getirir. Bu durumda yaprakları temiz bir sünger yardımıyla oda ısısında olan dinlendirilmiş su ile temizlemeniz gerekir.
Bu önemli bilgi ve yöntemlerden daha fazla kişinin faydalanması için, beğenip, paylaşmayı unutmayın lütfen...
Görsel kaynaklar:
- http://www.organicauthority.com/wp-content/uploads/2010/11/shutterstock_133083593-550x367.jpg
- http://cdn-media-2.lifehack.org/wp-content/files/2016/03/12110000/benefits-of-cinnamon.jpg
- http://watchfit.com/wp-content/uploads/2015/04/5170702_l-1024x685.jpg
İçerik Kaynakları :
- https://draxe.com/health-benefits-cinnamon/
- https://authoritynutrition.com/10-proven-benefits-of-cinnamon/
- http://www.organicauthority.com/health/11-health-benefits-of-cinnamon.html
- http://www.medicalnewstoday.com/articles/266069.php