Evet, en usta ev hanımları bile bu hataları yapıyor çoğu zaman. İster dalgınlık deyin ister dikkatsizlik ister bilmemek ama bir kere yapıldı mı tadı tuzu kaçıyor maalesef böreğin, çöreğin, kekin, pastanın, kurabiyenin...
Çoğu zaman kurtarmak için maalesef çok geç oluyor. Söndürdüğünüz keki bir daha nasıl kabartacaksınız ki? Ya da dibine çöktürdüğünüz malzemeyi nasıl içine tekrar yayacaksınız ki... Olmaz tabi...
İşte bu yüzden aşağıdaki püf noktalarına kulak verin, bu hataları yapmaktan kendinizi sakının... Hazırsanız başlıyoruz... Okuduktan sonra, gizlice paylaşmayı unutmayın sakın... Mutlaka çevrenizde farkında olmadan bu hataları yapıp da "bir türlü benin keklerim böyle olmuyor", "bir türlü çıtır mı çıtır börek yapmayı beceremiyorum" diye hayıflanan sevdikleriniz vardır... Onlar da öğrensin, mutlu edin kendilerini...
1 - Poğaça yaparken unu elemeden kullanmak :
Hamur işi yapacağınız zaman unu elemezseniz hamurun dokusunu bozar ve pürüzsüz bir görünüm ortaya çıkaramazsınız.Bu yüzden elek yardımıyla kullanacağınız un miktarı kadar eleme yapın.
2 - Börek harcı sıcakken yufkalarla buluşturmak :
İç harç olarak kıyma ve pırasa kullanacaksak daha önceden hazırlanması lazımdır. Piştikten sonra biraz soğuması bekletilmeli. Aksi taktirde sıcak sıcak koyarsanız harçlar yufkayı terletir ve pişerken dağıtır.
3- Böreği fırına vermeden önce dinlenmesine müsaade etmemek :
Böreği hazırladığımızda iç harcı ve sosu çekmesi için hemen fırın yerine üstünü streçleyip buzdolabına koymalısınız. Ve yine unutmayın, fırından börekleri çıkarttıktan sonra, ilk sıcaklığını atmasını bekleyin ve ardından daha fazla bekletmeden dilimleyin.
4 - Kek yaparken damla çikolata, kuru meyve ya da kuru yemiş gibi malzemeleri un ile karıştırmadan hamura eklemek :
Unlamadığınız taktirde hepsi dibe çökecek ve hamura eşit şekilde dağılmayacaktır.
5 - Kek kalıbını fırına vermeden önce tezgaha vurmamak :
Önceden ısıtmış olduğumuz fırının içerisine hazırlanan karışımı koymadan önce, kek kalıbını tezgaha sertçe vurun. Bunun sebebi hazırladığımız karışımdaki kabarcıkların dışarıya çıkmasıdır. Böylelikle daha güzel pişer. Hem de şekli çok anlamsızcasına bozulmaz.
6 - Kekin fırında olduğu ilk 15-20 dakikada fırının kapağını açıp kontrol etmek :
Çoğu kek 180 derecelik fırında, 35-40 dakika aralığında pişer. Fakat en önemli zaman ilk 15-20 dakikadır. Sorunsuz pişmesini istiyorsanız fırının kapağını açmamalısınız. Pişmesine yakın açıp kontrol edebilirsiniz.
7 - Pişme süresi biter bitmez keki fırından çıkarıyorsunuz :
Keki pişirirken acele etmemelisiniz. Piştikten sonra bile 10 dakika boyunca kek kalıbının içinde kalmalı. Bu durum brownie kekler için geçerlidir. Bazı sünger keklerin sönmemesi lazımdır. Bu yüzden oda sıcaklığıyla hemen etkileşime geçmelidir.
8- Meyveli pasta yaparken taze meyvelere toz şeker serpmeden eklemek :
Meyvenin tatlı olup olmaması farketmez. Eğer toz şeker serpmeden eklerseniz pastayı yerken ağzınıza acımsı tat gelir.
9- Hamur halindeki kurabiyeleri dinlendirmeden pişirmek :
Yapmış olduğunuz kurabiyelerin dış görünüşü bozulmasın istiyorsanız hamur haldeyken fırına atmadan 1 saat buzdolabında bekletin. Hamur dinlendikten sonra çok fazla oynamadan şekil vermeye çalışın. Elinizi soğuk suya batırarak şekil verirseniz hamurun dağılmamasını sağlarsınız.
10- Kurabiyenin kalınlıklarına özen göstermemek :
Hamur ne kadar önem taşısa da kurabiyelerin kalınlığıda önemli noktadır. 1 santimden ince olursa çabucak kırılıp parçalanır. Kalın olursa da içi çiğ kalır.
Bu önemli bilgi ve yöntemlerden daha fazla kişinin faydalanması için, beğenip, paylaşmayı unutmayın lütfen...
- http://priceok.ru/
- http://www.livestrong.com/article/516814-how-to-prevent-an-air-bubble-when-mixing/
- http://www.gretchensbakery.com/do-i-sift-the-flour-before-or-after-i-measure/