Prof. Dr. Canan Karatay, “Ben konuşmalarımda diyet konuşmuyorum. Doğal beslenmeyi anlatıyorum. Bir insanın vücudunda neye ihtiyaç vardır, insan vücuduna ne girerse zarar verir onu anlatıyorum. Kesinlikle şu diyeti yapın bunu yapın demiyorum.
Hangi zararlı maddeler vücuda girerse hastalık başlıyor, hangi maddeler hastalıkları önlüyor onları anlatıyorum. Örneğin şeker hastalığı başlı başına yanlış beslenmenin olduğunu gösterir. Şeker hastalığı genetik değildir. Bu buna benzer durumları son kitabımda da anlattım” dedi.
‘Kendine İyi Bak’ söyleşi programında öğrencilerle buluşan Karatay; doğal tereyağlarının, peynirlerin, fındık, fıstık, döner gibi ürünlerin sağlıklı beslenmede önemli olduğunu söyledi.
“Toprak sağlıklı olmazsa ektiğiniz hiçbir tohum yeşermez”
Artvin Çoruh Üniversitesi öğrencileriyle buluşan Karatay; “Gençlik çok önemli, gençlerimizin sağlıklı olması için sağlıklı beslenmesi gerekiyor.
Sağlam kafa sağlıklı vücutta olur. Ruh sağlığı ayrı, beden sağlığı ayrı diye bir şey olamaz. Hepsi bir bütündür, insan bir bütündür. Bütünün sağlıklı olması içinde toprağın sağlıklı olması gerekiyor.
Şeyh Edebali diyor ki; ‘Toprak sağlıklı olmazsa ektiğiniz hiçbir tohum yeşermez.’ Ben de diyorum ki; şeker hastalığı gibi hastalıklar ilaç eksikliğinden değil, vücuttaki bazı hormonal enzim ve bazı materyallerin eksikliğinden kaynaklanıyor.” diye konuştu.
Kahvaltıda et yenir mi?
Söyleşide yöneltilen ‘’Kahvaltıda et yenir mi?’’ sorusuna Prof. Dr. Canan Karatay; "Tabii ki kahvaltıda et yenir. Normalde kahvaltıda et yenir, bunun hiçbir sakıncası yoktur. Sadece yanında pilav, ekmek, patates kızartması yemeyin." diye cevap verdi.
“Kanserin baş düşmanı Çernobil!”
Türkiye’de kanser olaylarının artmasının asıl nedeninin 1986 yılında Ukrayna’nın Çernobil şehrinde gerçekleşen Nükleer santral patlamasının olduğunun altını çizen Karatay, “Çernobil, bütün Avrupa’yı ve Türkiye’yi etkiledi. Avrupa’da çoğu ülke bunun önlemini aldı.
Ancak zamanın büyükleri böyle bir şey yok dedi. Ama radyasyon bulutu üzerimizden geçti.
Kanser olaylarının artışında beslenmenin büyük bir payı yok. Karadeniz’in çayı, hamsisi, fındığı çok sağlıklı ancak bunlar radyasyonla etkileşince zararlı olur. Ama sağlıklı olmak için bol bol cağ kebabı, köy tavuğu ve Trabzon yağı yememiz şart” ifadelerini kullandı.
KARATAY'A GÖRE İDEAL KAHVALTI NEDİR? NASIL OLMALIDIR?
Kahvaltı , 24 saatlik bir gün içinde en önemli olan öğündür. Kuvvetli, bol sağlıklı protein, sağlıklı karbonhidrat ve sağlıklı yağ (tereyağı) içeren bir kahvaltının, metabolizmayı 12 saat süre ile yüzde 30 kadar artırdığı gösterilmiştir.
Bu şekilde bir kahvaltının hızlandırdığı metabolizma sonucu, harcanan kalori miktarı 4-5 kilometrelik bir koşuda harcanan kalori-enerji miktarına eşdeğerdir.*
KAHVALTI (08:00-09:00):
- – 2 yumurta. (Rafadan ya da tavada pişirilmiş olabilir.)
- – Bir avuç içi kadar az tuzlu peynir.
- – İnce belli çay bardağı kadar
- ceviz/fındık/badem/az tuzlu
- fıstık/yer fıstığı.
- – 8-10 az tuzlu zeytin, zeytinyağı, limon, pul kırmızıbiber, kekik.
- – Domates/biber/salatalık/turp/maydanoz/nane/roka
- – Limonlu şekersiz çay ya da süt.
Bu önemli bilgi ve yöntemlerden daha fazla kişinin faydalanması için, beğenip, paylaşmayı unutmayın lütfen...
- Prof.Dr.Canan Karatay
- Prof.Dr.Canan Karatay