Siz de ne kadar uğraşırsanız uğraşın kilo veremiyor bir de üstüne üstük daha da alıyorsanız...
Bu bilgiler Karatay Diyeti uygulayarak sağlığına kavuşmuş olan bizim deneyimlerimizden ve Prof. Dr. Canan Efendigil Karatay’ın hemen hemen her programda, konferansta, panelde, söyleşide ısrarla dile getirdiği bilgilerden yararlanılarak derlenmiştir.
İşte sürekli diyet yapsa bile sağlıklı bir şekilde kilo veremeyen, verse bile hemen geri alanlar, işte o kiloları verememenizin, verseniz bile hemen almanızın sebepleri bunlar. Bu kurallara dikkat edin, samimiyet ile sadık kalın, görün bakın nasıl zayıflayacaksınız.
BEYNİNE RESET ATMAYANLAR KİLO VEREMİYOR : Daha önceki yaptıkları diyetlerin etkisinden kurtulamayan başka bir deyişle beslenme ile ilgili geçmişte öğrendiklerine reset atamayanlar, bazı kişilerin etkisinde kalanlar kilo veremiyor, verdikleri ise geçici oluyor.
Diyet programı uygulayacak olan kişinin geçmişte beslenmeyle ilgili öğrendiği her şeyi unutması ve beyninden silmesi gerekiyor.
YETERİNCE YAĞ YEMEYENLER KİLO VEREMİYOR : Prof Dr. Canan Efendigil Karatay “yağ yemezseniz yağları yakamazsınız” diyor. Diyetisyenlerin etkisinden çıkamamış ve yemeklerine zeytinyağı koymaya korkanlar, tereyağı ve yağlı et yemeyenler kilo veremiyor.
AZ VE SIK YİYENLER KİLO VEREMİYOR : Bir çok kişinin ara öğünler yiyerek beslendikleri görülmüştür. Oysa “sık sık ve az yemek sizi değil hastalıkları besler” diyor Prof. Dr. Canan Efendigil Karatay Günde 3 öğünden fazla yemek yenmemeli ve ara öğünler kalkmalıdır. Öğünler arasında en az 4-5 saat geçmeli ve akşam 20.00 den sonra hiçbir şey yenmemelidir
HER GÜN EN AZ 20 -30 DAKİKA YÜRÜMEYENLER KİLO VEREMİYOR : Kilo veremediğini ifade eden birçok kişinin yeterli miktarda yürüyüş yapmadıkları gözlenmiştir. Bazı kişiler AVM ‘de vitrinlere bakarak 2 saat dolaşmayı yeterli yürüyüş olarak nitelendirmektedir.
Oysa aynı tempoda hiç durmadan en az 20 – 30 dakika yürüyüş yapılması gerekmektedir. Yani alın teri dökmeden kilo verilemiyor.
SU İÇMEYENLER KİLO VEREMİYOR : Günde en az 2-3 litre sıvı alınmalıdır.
GLİSEMİK İNDEKSİ YÜKSEK GIDALAR İLE SAĞLIKSIZ GIDALARLA BESLENENLER KİLO VEREMİYOR : Bir çok kişinin Canan Hanımın mutfağımıza girmemesi gereken diye belirtiği gıdaları yedikleri gözlenmiştir.
Mutfaklara girmesi kesinlikle yasak olan gıdalar:
- her türlü ekmek (beyaz, kepek, çavdar vb), simit , kuru ve yaş pastalar,
- her türlü tost,
- ambalajında diyet/light yazan veya yazmayan grisini galeta ve her cins bisküvi,
- pirinç pilavı,
- patates, mısır,
- makarna, börek, poğaça, açma,
- şeker çikolata ve her türlü tatlı,
- şekerli ve şekersiz reçeller,
- şuruplar bal ve pekmezler,
- bütün yapay tatlandırıcılar,
- hazır veya taze sıkılmış her türlü meyve suyu,
- bütün gazlı içecekler,
- her türlü kızartma,
- bütün hazır çorbalar,
- sucuk salam sosis gibi işlem görmüş et ürünleri,
- islenmiş tütsülenmiş balık ve etler,
- süt tozu krema vb ürünler,
- mayonez ketçap ve her türlü hazır soslar,
- marketlerde satılan kapalı çiftlik tavukları,
- karpuz ve kavun gibi doğal da olsa fazla miktarda şeker içeren glisemik indeksi yüksek meyveler
Ve bunlara dikkat etmeniz şart!
- Yemekler düşük ısıda uzun süre pişirilmelidir.
- Buğulama en sağlıklı pişirme yöntemlerinden birisidir.
- Sıcak yemeklerde ve kızartmalarda kesinlikle Ayçiçek ve mısırözü yağı ve her türlü margarin kesinlikle kullanılmamalı, soğuk sıkım sızma zeytinyağı, fındık yağı ve saf tereyağı kullanılmalıdır.
Yani sabah kahvaltıda tereyağı, 2 adet yumurta, 10 adet zeytin, avuç içi büyüklüğünde peynir, bir çay bardağı dolusu ceviz veya kavrulmamış badem veya kavrulmamış fındık, istediğiniz kadar domates ve yeşillik, 2-3 adet doğal kurutulmuş kayısı yediğiniz zaman 4-5 km koşmuşcasına metabolizmanız hızlanıyor. Başka bir deyişle kahvaltı etmiyorsanız metabolizmanızı hızlandırmak için 4-5 km koşmanız lazım.
BAZI KARBONHİDRATLARI FAZLA YİYENLER KİLO VEREMEZ : Canan Hanım kitabında bazı karbonhidratlar için sınırlama getirmiştir. Örneğin bulgur pilavı için “2-3 kaşık yiyebilirsiniz” derken bazı arkadaşlar öğlen akşam tabaklar dolusu bulgur pilavı yerlerse kilo veremezler.
Ayrıca düşük glisemik indeksli besinlerden fazla miktarda yendiğinde yüksek glisemik yük oluştuğunu da unutmamak lazım.
Bu önemli bilgi ve yöntemlerden daha fazla kişinin faydalanması için, beğenip, paylaşmayı unutmayın lütfen...
- Prof.Dr.Canan Karatay Kitapları
- Prof.Dr.Canan Karatay Kitapları
- Karatay Diyeti
- Sağlıklı Beslenme