Çok fazla tuz tüketmeniz sonucunda vücudunuzda ortaya çıkacak sorunları sizin için derledik. Bunlar çok kritik uyarılar. Mutlaka dikkate almanız lazım.
Diyetisyenlere göre vücudumuzun günlük ihtiyaç duyduğu tuz miktarı 1 çay kaşığı kadardır. Ancak yapılan araştırmalara göre bir kişinin günlük tükettiği tuz miktarı ortalama 2 çay kaşığıdır.
Aşırı tuz tüketimi hipernatremiye sebep olur ve ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.
7.Şişlik
Eğer yüzüğünüz parmağınıza dar gelmeye başladıysa, ayaklarınızda şişlik hissediyorsanız veya sabah kalktığınızda gözleriniz şişmişse, büyük ihtimalle aşırı tuz tükettiğiniz içindir.
Aşırı miktarda tuz yediğiniz zaman vücudumuz fazla su tutmaya başlar ve vücüdumuzun belli noktalarında ödemler oluşur. Ödemlerin tedavisi için oldukça sıkı bir diyet programı uygulamak gerekir.
6. Aşırı susuzluk
Tuzun içinde bulunan sodyum vücudumuzdaki sıvıyı dengelemeye yardımcı olur. Çok fazla tuz tükettiğimiz takdirde ise vücudumuz fazla sodyumu dengelemek ve diğer organların daha düzgün çalışması için daha fazla sıvıya ihtiyaç duyar.
Yani vücudumuz sodyum-su oranını dengede tutmaya çalışır ve bunu sağlamanın en kolay yolu su içmektir.
5. İdrar renginin değişmesi
Vücudumuzda biriken sodyum 2 nedenden ötürü idrar renginde ve idrara çıkma sıklığında değişikliğe sebep olur:
Çok fazla tuz tüketmek, fazla tuzu vücuttan dışarı atmak için böbreklerimizin daha fazla çalışmasını sağlar. Bu da idrara çıkma sıklığını arttıran ve idrarın rengini şeffaflaştıran böbrek rahatsızlıklarına yol açar.
Vücudumuzda çok fazla sodyum bulunması sıvı kaybına yol açar ve aşırı derecede sıvı kaybı sonucunda idrara çıkma sıklığı azalır ve idrarın rengi koyu sarıya döner.
4. Kemik ağrıları
Aşırı tuz tüketimi, güçlü kemik oluşumunu engelleyen bir unsurdur. Özellikle sofra tuzlarını çok fazla kullandığınızda böbrekler fazla sodyumu dışarı atamaz ve bu da kalsiyum kaybını inanılmaz derecede arttırır.
Kalsiyum eksikliği sonucunda ise zayıf kemikler, diş hastalıkları ve ileri seviyede ise kemik erimesi gibi problemler gözükmeye başlar.
3. Kas ağrıları
Vücudumuz için oldukça önemli iki element olan sodyum ve potasyum dengesini sabit tutmak, sağlığımız için oldukça önemlidir.
Bu elementlerin dengede olması, vücuttaki kasların düzgün çalıştığını gösterir. Aşırı tuz tüketiminde ise vücuda fazla sodyum girdiği için sodyum-potasyum dengesi bozulur ve kaslarda ağrı, kramp ve acı görülür.
2. Kalıcı baş ağrıları
Aşırı sodyum tüketimi kanımızın vücutta kapladığı hacmi yükseltir ve kan damarlarımızda daha fazla yer kaplar.
Damarlara baskı yapan yüksek hacimli kan ise yüksek kan basıncına (hipertansiyon) yol açar ve sürekli bir baş ağrısına neden olur.
1. Zihinsel problemler
Aşırı tuz tüketimi sonucunda ortaya çıkan hipertansiyon, beyninize giden damarlara zarar verebilir. Bu da sağlam düşünebilme yeteneğinizi etkileyebilir ve günlük hayatınızdaki işlerinizi yapmanızı engelleyebilir.
Bonus: Aşırı tuz alımını nasıl azaltabiliriz
Beyaz ekmek, pizza, sandviç, hamburger, salam, sosis, konserve balık gibi aşırı tuzlu fast foodlardan uzak durun.
Restoranlarda yapılan yemekler toplu yapılıdığı için gereğinden fazla tuz içerebilir. Dışarıda yemek yememeye özen gösterin.
Aldığınız ürünlerin etiketlerini, içerdikleri mineralleri ve özellikle sodyum oranlarını mutlaka kontrol edin.
Evde yaptığınız yemeklerde tuz kullanmak yerine, farklı baharatları kullanın. Taze veya kurutulmuş nane gibi bitkiler veya limon suyu, sirke gibi asidik ürünleri kullanarak yemeğin tuz oranını dengeleyin.
Bu önemli bilgi ve yöntemlerden daha fazla kişinin faydalanması için, beğenip, paylaşmayı unutmayın lütfen...
Görsel kaynaklar:
- https://www.rd.com/health/healthy-eating/too-much-sodium/
- https://www.rd.com/health/healthy-eating/too-much-sodium/
- https://www.curejoy.com/content/effects-of-eating-too-much-salt/