Sürekli yorgun hissedenler ve eklem ağrıları olanlar...
Üstünüzde bir uyuşukluk hissettiğinizde bunun geçici olduğunu düşünüp önemsemezsiniz. Genelde ise hislerinizde haklısınızdır. Herkes zaman zaman böyle hisseder. Ancak bu fibromiyalji sendromunun da belirtisi olabilir.
Fibromiyalji, yumuşak kas romatizması, kronik yorgunluk ya da tükenmişlik sendromu yaşamı çok olumsuz etkileyen bir hastalıktır. Yaygın kas ağrıları, yorgunluk, halsizlik en belirgin özellikleridir. Yaşam enerjisi çok düşüktür.
Ankara Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmada Türkiye’de çok fazla kişinin bu rahatsızlığa sahip olduğu söylenmektedir.
Kadınlarda daha fazla görülür. Ülkemizde yaklaşık 1.3 milyon fibromiyalji hastası olduğu düşünülmektedir. Sürekli yorgun hissediyorsanız fibromiyalji olabilirsiniz.
Fibromiyalji sendromu, kaslarda ve eklem bölgelerinde ağrıya neden olan ve beraberinde yorgunluğu getiren kronik bir rahatsızlıktır. Sendroma sahip kişiler normal insanlara göre herhangi bir hastalıktan daha şiddetli etkilenirler.
Mayo Clinic’te belirtilenlere göre rahatsızlığa sahip kişiler genelde kadınlarmış. Öte yandan genetik faktörler de çok önemli. Ailenizde bu rahatsızlığa sahip olan birileri varsa, sizin de rahatsızlığa sahip olma şansınız bir hayli fazla.
ABD Ulusal Sağlık Enstitüleri’nde belirtilenlere göre fibromiyalji sendromunun tedavisi de bir hayli zormuş. En önemli olan şey ise rahatsızlığın belirtilerinin farkına vardığınızda hemen doktorunuza başvurmanız. Aile doktorunuz sizi ilgili uzmanlara yönlendirecektir. Erken teşhis bu rahatsızlıkta da çok önemli.
Yine ABD Ulusal Sağlık Enstitüleri’nde belirtilenlere göre, fibromiyalji sendromuna sahip kişiler normal insanlara göre daha fazla ağrı ve acı çekiyormuş, ağrıları daha uzun süreli oluyormuş, ağrı ve acıya karşı hassaslaşıyorlarmış ve sağlıklı bir şekilde düşünemiyorlarmış. Kronik ağrı uyku düzeninizi de etkilediğinden kronik yorgunluk hissetmeniz de olası.
Fibromiyalji sendromun en yaygın belirtileri ise şunlar:
- Sabah sertliği
- Sancılı adet dönemleri
- Ellerinizde ve ayaklarınızda karıncalanma veya uyuşma
- Hassas bağırsak sendromu
- Migren veya şiddetli baş ağrıları
- Eklem rahatsızlıkları
- Ağrılı mesane sendromu
Yukarıdaki belirtilerden birkaçına sahip olsanız bile bu fibromiyalji sendromuna sahip olduğunuzu göstermez.
En sağlıklı olan doktorunuza görünmek. Tedavi edilmeyen kronik ağrıyla yaşamak fiziksel ve psikolojik rahatsızlıklara yakalanmanıza neden olabilir. Erken teşhis ve erken tedavi çok önemli. Teşhis koyulduktan sonra yavaş yavaş da olsa sağlığınıza kavuşacaksınızdır.Rahatsızlık bazı ilaçlar, spor yapmak, sağlıklı beslenmek ve düzenli uyku ile geçebiliyor.
Fibromiyalji sendromu ve belirtileri hakkında insanları bilinçlendirmek için paylaşmayı ihmal etmeyin.
Bu önemli bilgi ve yöntemlerden daha fazla kişinin faydalanması için, beğenip, paylaşmayı unutmayın lütfen...
Görsel kaynaklar:
- https://www.emelgokmen.com/fibromiyalji-oldugunuzu-nasil-anlarsiniz/
- http://www.hayatmutfakta.com/2018/03/cagmzn-en-sinsi-yaygn-ve-en-farknda.html
- https://www.emelgokmen.com/fibromiyalji-oldugunuzu-nasil-anlarsiniz/
- http://www.hayatmutfakta.com/2018/03/cagmzn-en-sinsi-yaygn-ve-en-farknda.html