Ayak ve bacaklarda şişlikler çok çeşitli sebeplerden ötürü olabilir. Fazla spor, sıhhatsiz beslenme, hava değişimi bacak ve ayaklarınızda ciddi sıhhat meselelerine sebep olabilir. Peki bu meseleleri nasıl anlarsınız?
İşte size bacak ve ayak sağlığınızla alakalı birkaç emare: Ayakların şişmesi ve ayaklarda görülen değişiklikler bunlardan kaynaklanıyor olabilir..
Böbrek Problemleri
Şayet böbrekleriniz düzgün çalışmazsa, vücuttan sıvı atılımı güçleşir. Gözlerinizin çevreninde şişlik varsa, bacaklarınızda elektroşoka benzeyen ani ağrılar hissediyorsanız bu böbreklerle alakalı meseleye işaret edebilir.
Venöz yetmezlik
Venöz yetmezliği, toplardamardaki kanın kalbe doğru değil ters istikamete ilerlemesi vaziyetidir. Çok uzun müddet ayakta kalan hemen herkeste görülebilir. Bu da bacaklara şişliğe ve ağrıya kapı aralar.
Tromboz
Tromboz kalp veya damar sisteminde istenmeyen pıhtı oluşmasıdır. Bu pıhtının uzuvlara yerleşmesi ciddi uzuv yetersizliklerinden ölüme kadar uzanan ehemmiyetli meselelere kapı aralar. Bir veya iki bacağınızda oluşan şişlik bu hastalığa işaret olabilir. Şipşak bir doktora gitmek gerekir.
Karaciğer Problemleri
Karaciğer problemlerini, bacaklarınızdaki vaziyete göre evvelce belirleyebilirsiniz. Karaciğerin anormal şekilde çalışması vaziyetinde bacaklarda hem şişlik hem de örümcek ağına benzeyen damarlar görülür.
Tiroid bezi problemleri
Şiş bacaklar, ayağa giren ani kramplar ve ayaklarda üşüme tiroid bezi konusunda meselelerden kaynaklanabilir.
Ateroskleroz (damar sertliği)
Ateroskleroz esnasında ayağa çok az kan gelir; bu da ayağın rengi soluk yapar ve ağrıya kapı aralar. Çoğu olayda, insanlar damar sertliği konusunda belirtileri ihmal ederler. Ancak bu haftalık ciddi sıhhat meselelerine sebep olabilir.
Gebelik
Gebelik bir hastalık değildir. Bununla beraber bacaklarınızda bir takım farklıklar fark edebilirsiniz. Başta şişlik ve ödem olmak üzere ani kramplarda ehemmiyetli belirtilerdendir.
Şişmelere karşı evde uygulanabilecek yöntemler var mı?
Ayaklarda oluşan şişliklerin nedeni herhangi bir hastalıksa mutlaka bir uzamana başvurulması gerekiyor. Ancak şişlikler, kesin olarak yalnızca hava sıcaklıkları nedeniyle oluşuyorsa evde rahatlatıcı yöntemler uygulanabilir.
Öncelikle şişkinliği gidermek için bu yöntemleri deneyin ama eğer şişkinliğiniz gitmezse mutlaka vakit kaybetmeden doktora başvurmalısınız.
Ayakları yukarı kaldırmak : Ayak şişliklerini önlemek için ayaklarınızı yukarı kaldırarak kan akışının ayaklara gelmesi engellenir ve oluşan şişliklerin iyileşmesini sağlarsınız.
Buz tedavisi : Burkulma gibi nedenlerle ortaya çıkan şişliklerde buz tedavisi önemlidir. Buzu bir havluya sarıp şişlik olan yerde bekletin böylece hem şişliğiniz inecek hem de intihaplaşma riski azalacak.
Ayakları tuzlu suda bekletmek : Tuz içerisindeki sülfat ile kasların rahatlamasını sağlar. Yarım kova suya bir fincan tuz ekleyin ve iyice karıştırın, ayaklarınızı bu su içerisinde 15 dakika bekletin. Yorgun ve şiş ayaklar için en iyi çözüm tuzlu sudur. Her gece yatmadan önce yapabilirsiniz.
Bacaklara egzersiz yapmak : Eğer şişliğiniz geçiciyse bacaklarınıza yapacağınız egzersizler ayaklarda oluşan şişlikleri geçirecektir. Egzersiz şişliğin olduğu alana giden kan akışını normale döndürecektir. Ayrıca uzun süre oturmak ayak şişliğine neden olur bu yüzden kan dolaşımını uygun seviyede tutmak için ara ara ayağa kalkıp dolaşılmalıdır.
Nane : Naneyi suda iyice kaynatın ve dayanabileceğiniz kadar sıcak suda ayaklarınız yıkayın. Sonra soğuk nane suyuyla tekrar ayaklarınızı yıkayın. Nane ayaklarınızda ödem oluşmasına engeller ve ayak şişmesine iyi gelir.
Karahindiba çayı : Etkili bir idrar söktürücü olan karahindiba antioksidanlar açısından da zengin olduğu için ağrıları hafifletir. Karahindiba sıcak suya ekleyin ve 15 dakika demleyin. Günde 1-2 bardak tüketin şişlikleri azaltacaktır.
Maydanoz : Etkili bir idrar söktürücü olan maydanoz vitamin ve mineral deposudur. Maydanozu iyice yıkayın ve çay şeklinde demleyin günde 2-3 bardak içebilirsiniz. Enfeksiyon kaynaklı şişmeleri geçirecektir ayrıca maydanoz iyi bir idrar söktürücüdür.
Lahana yaprakları : Yeşil ya da beyaz birkaç lahana yaprağını temizleyin ve buzdolabında bir süre bekletin. Soğuyan lahana yapraklarını şiş alanların üzerine yerleştirin ve üzerin bir bandaj ile sarın. Cilt üzerinde yaklaşık 3 dakika kadar bekletin, şişliklerinizin geçmesine yardım edecektir.
Elma sirkesi : Elma sirkesi ayaklardaki şişliklerin inmesine yardımcı olurken ağrının hafiflemesini de sağlar. Elma sirkesini doğrudan şişliklere uygulayabilir veya ayağınızı beklettiğiniz suyun içerisine elma sirkesi ekleyebilirsiniz.
Zencefil : Zencefil doğal bir anti enflamatuardır. Zencefil yağı ile şişen ayaklarınıza masaj yapabilirsiniz. Zencefil krampları da geçirir.
Karbonat : Karbonat ve pirinç suyunu aynı miktarda hamur haline gelene kadar karıştırın. Elde edilen hamuru şişliklerin üzerine uygulayın. Bir süre bekletildikten sonra su ile durulayın.
Salatalık : Bir adet salatalığı dilimleyin. Ayaklarda şişen bölgelere uygulayın ve üzerine bir bandaj ile sarın. Salatalık, ödem ve sertliği azaltır ayakların rahatlamasına yardımcı olur.
Limonlu çözüm : Limon suyu, toz tarçın, yağ, süt ve su karıştırın. Hamur haline gelen karışımı şişen ayaklara uygulayın. Bu çözüm en etkili çözümlerden biridir. Ayaklarda oluşan şişlik ve sertliklerin azalmasını sağlar.
Ve bunlara dikkat etmeye çalışın;
- Şişme yaşanmaması için; sabit şekilde ayakta kalmamaya dikkat edilmeli
- Ayakta kalmak zorunlu ise parmak uçlarına doğru yükselip alçalarak egzersizler yapılabilir
- Ayaklar gün içinde uzatarak dinlendirilmeli, ayrıca ayakların altına da yüksek bir yastık koyulmalıdır
- Aşırı sıcakların hakim olduğu saatlerde dışarı çıkmamaya dikkat edilmeli
- Ödem birikmesine yol açması nedeniyle tuzlu yemeklerden uzak durulmalı
- Şişme yaşanması durumunda ise; ayaklar yüksekte tutulmalıdır
- Soğuk uygulamalar ödemi azaltma özelliği taşır. Bu nedenle ayaklar buzlu su dolu bir kovada 20 dakika kadar bekletilebilir.
- Uzman hekim tavsiyesiyle ayak masajları da uygulanabilir.
Bu önemli bilgi ve yöntemlerden daha fazla kişinin faydalanması için, beğenip, paylaşmayı unutmayın lütfen...
Görsel kaynaklar:
- https://www.memorial.com.tr/saglik-rehberleri/carpinti-nefes-darligi-ve-ayak-sismesi-kalp-deligine-isaret-edebilir/
- https://www.memorial.com.tr/saglik-rehberleri/carpinti-nefes-darligi-ve-ayak-sismesi-kalp-deligine-isaret-edebilir/
- https://www.memorial.com.tr/saglik-rehberleri/bahar-aylarinda-vucudunuz-sismesin/
- http://www.acibadem.com.tr/Hayat/Bilgi/bacaklarda-olusan-sisme-hastalik-belirtisi-olabilir