Zahter, tarla kenarlarında, orman kıyılarında ve çayırlardaki karınca yuvalarının üstünde yetişir.
Eskiden ev hanımları komşuları toplayıp "soku” denilen taş dibeklerin etrafında halka oluştururlarmış. Zahter muhabbet eşliğinde sokuların içiresin de toz haline getirirlermiş. Günümüzde artık bu gelenek makineleşme ile beraber yerini fabrikalara bırakmış.
Zahter aslında bir kekik türüdür. Dağ kekiği olarak da bilinir, isimlendirilir. Özellikle sıcak iklime sahip bölgelerde, mutfakta salata ve yemek ve çorbalarda kullanılır.
Demir, manganez, potasyum, kalsiyum, magnezyum ve selenyum bakımından zengindir. Zahter, vitamin B6 ve piridoksin de içermektedir. Ayrıca, zahter yapısında, vitamin A, folik asit, benzoil peroksit ve betakaroten içerir.
Kekiğe olan benzerliğiyle bilinen zahter yaraları iyileştiriyor, sinirleri güçlendiriyor.
Bu mucizevi bitki böbrekleri hastalıklara karşı koruyor...
İki türü vardır. Biri yaz aylarında diğeri kış aylarında yetişir. Pembe renkli çiçekler açan, 50 cm boylarında bir bitkidir. İçeriğinde uçucu yağ ve tanen vardır. Bu bitki çiçekleriyle birlikte toplanıp kurutulur ve daha sonra toz haline getirilir.
Çay ve kahve olarak tüketilir. Baharat olarak kullanımı daha yaygındır. Faydaları;
- Hazmı kolaylaştırır.
- Kalp çarpıntısını giderir.
- İştah açar.
- Sinirleri kuvvetlendirir.
- Bağırsak hastalıklarında iyileştiricidir.
- Böbrek hastalıklarında koruyucu görevi vardır.
- Uyarıcı ve bedeni kuvvetlendiricidir.
- Mesane ağrısını dindirir.
- Mikrop öldürücüdür.
- Yaraların iyileşmesine yardımcı olur.
- İdrar söktürür.
- Mantar şikayetlerine karşı faydalıdır.
İpucu: Zahter çayı ülkemizde özellikle Gaziantep ve Hatay yöresinde çok tüketilir. Bir çay süzgecinin içine bir tatlı kaşığı zahteri koyun. Bardağa koyacağınız sıcak suyu bu süzgeçten geçirin. İlk geçirdiğiniz suyu dökmenizde fayda var, temizlenmiş olur. Limon ve şeker kullanarak tatlandırıp içebilirsiniz.
Not: Yaraların üzerine mikrop öldürücü olarak sürülebilir. Hamilelikte ve guatr şikayeti olanlarda kullanımı tavsiye edilmemektedir.
Çok Fazla Miktarda Zahter Tüketmenin Bir Zararı Olabilir Mi?
- Zahterin sağlığa, herhangi bilinen bir zararı henüz saptanmamasına rağmen, bazı alerjik durumlara sebep olabileceği konusunda fikir ortaklığı vardır.
- Zahter çayı ya da zahter suyu, bazı kişilerin cildinde alerjik etkilere neden olabilir. Bu nedenle birtakım alerji testlerinden geçtikten sonra zahter çayı ya da zahter suyu cilde uygulanmalıdır ya da içilmelidir.
- Herhangi bir rahatsızlıktan dolayı ilaç kullanan kişiler, zahter tüketmeye başlamadan önce, mutlaka doktorlarına danışmaları tavsiye edilmektedir.
Bu önemli bilgi ve yöntemlerden daha fazla kişinin faydalanması için, beğenip, paylaşmayı unutmayın lütfen...
Görsel kaynaklar:
- https://www.organicfacts.net/health-benefits/herbs-and-spices/zaatar.html
- https://www.organicfacts.net/health-benefits/herbs-and-spices/zaatar.html