Ana içeriğe atla

Şifa Her Gün 1 Lokma Tüketin : Zahter'in Faydaları

Zahter, tarla kenarlarında, orman kıyılarında ve çayırlardaki karınca yuvalarının üstünde yetişir.

Eskiden ev hanımları komşuları toplayıp "soku” denilen taş dibeklerin etrafında halka oluştururlarmış. Zahter muhabbet eşliğinde sokuların içiresin de toz haline getirirlermiş. Günümüzde artık bu gelenek makineleşme ile beraber yerini fabrikalara bırakmış.

Zahter aslında bir kekik türüdür. Dağ kekiği olarak da bilinir, isimlendirilir. Özellikle sıcak iklime sahip bölgelerde, mutfakta salata ve yemek ve çorbalarda kullanılır. 

Demir, manganez, potasyum, kalsiyum, magnezyum ve selenyum bakımından zengindir. Zahter, vitamin B6 ve piridoksin de içermektedir. Ayrıca, zahter yapısında, vitamin A, folik asit, benzoil peroksit ve betakaroten içerir.

Kekiğe olan benzerliğiyle bilinen zahter yaraları iyileştiriyor, sinirleri güçlendiriyor.

Bu mucizevi bitki böbrekleri hastalıklara karşı koruyor...

İki türü vardır. Biri yaz aylarında diğeri kış aylarında yetişir. Pembe renkli çiçekler açan, 50 cm boylarında bir bitkidir. İçeriğinde uçucu yağ ve tanen vardır. Bu bitki çiçekleriyle birlikte toplanıp kurutulur ve daha sonra toz haline getirilir.

Çay ve kahve olarak tüketilir. Baharat olarak kullanımı daha yaygındır. Faydaları;

  • Hazmı kolaylaştırır.
  • Kalp çarpıntısını giderir.
  • İştah açar.
  • Sinirleri kuvvetlendirir.
  • Bağırsak hastalıklarında iyileştiricidir.
  • Böbrek hastalıklarında koruyucu görevi vardır.
  • Uyarıcı ve bedeni kuvvetlendiricidir.
  • Mesane ağrısını dindirir.
  • Mikrop öldürücüdür.
  • Yaraların iyileşmesine yardımcı olur.
  • İdrar söktürür.
  • Mantar şikayetlerine karşı faydalıdır.

İpucu: Zahter çayı ülkemizde özellikle Gaziantep ve Hatay yöresinde çok tüketilir. Bir çay süzgecinin içine bir tatlı kaşığı zahteri koyun. Bardağa koyacağınız sıcak suyu bu süzgeçten geçirin. İlk geçirdiğiniz suyu dökmenizde fayda var, temizlenmiş olur. Limon ve şeker kullanarak tatlandırıp içebilirsiniz.

Not: Yaraların üzerine mikrop öldürücü olarak sürülebilir. Hamilelikte ve guatr şikayeti olanlarda kullanımı tavsiye edilmemektedir.

Çok Fazla Miktarda Zahter Tüketmenin Bir Zararı Olabilir Mi?

  •     Zahterin sağlığa, herhangi bilinen bir zararı henüz saptanmamasına rağmen, bazı alerjik durumlara sebep olabileceği konusunda fikir ortaklığı vardır.
  •     Zahter çayı ya da zahter suyu, bazı kişilerin cildinde alerjik etkilere neden olabilir. Bu nedenle birtakım alerji testlerinden geçtikten sonra zahter çayı ya da zahter suyu cilde uygulanmalıdır ya da içilmelidir.

  •     Herhangi bir rahatsızlıktan dolayı ilaç kullanan kişiler, zahter tüketmeye başlamadan önce, mutlaka doktorlarına danışmaları tavsiye edilmektedir.

Bu önemli bilgi ve yöntemlerden daha fazla kişinin faydalanması için, beğenip, paylaşmayı unutmayın lütfen...

Görsel kaynaklar:

  • https://www.organicfacts.net/health-benefits/herbs-and-spices/zaatar.html
İçerik Kaynakları :
  • https://www.organicfacts.net/health-benefits/herbs-and-spices/zaatar.html

ŞUAN EN ÇOK NE OKUNUYOR 👇👇

Kuru Fasulyenin Gaz Yapmaması Nasıl Sağlanır?

Bol proteinli, lezzetli mi lezzetli kuru fasulyeyi çok seviyor, hatta ne kadar çok yersek yiyelim hiç bıkmıyoruz. Kuru fasulye yanına pilav, cacık ya da turşu olan bir masaya kim oturmaz ki? Kuru fasulyenin gaz yapmaması için ne yapmak gerekir biz biliyoruz. Her güzel şeyin bir bedeli var gibi kuru fasulye yemenin de bir bedeli var, o da ‘’gaz’’ mı diyorsunuz? Hayır, aslında böyle bir bedel yok. Kuru fasulyenin gaz yapmaması için sadece bilmeniz ve yapmanız gereken şeyler var. Bunlar nelerdir gelin bir bakalım… Konunun başlangıç noktasına gelelim; ‘’Kuru fasulye neden gaz yapar?’’ Kuru fasulye bünyesinde midemizin sindiremeyeceği kadar oligosakkarit bulunduruyor. Oligosakkarit, şeker molekülleridir. Midemiz ve ince bağırsaklarımız oligosakkariti sindiremez ve bu yüzden başka sevdiğimiz kuru fasulye olmak üzere diğer tüm baklagiller midede rahatsızlık yaşanmasına sebep olur. Yaşanılan gaz ve mide rahatsızlıklarına çözüm olarak oligosakkaritleri kalın ba

Soğanın Şaşırtıcı Bir Şekilde Tedavi Ettiği 10 Sağlık Sorunu

Soğan tam bir mucize saçan bitkidir. Soğan sayesinde tedavi edebileceğiniz o kadar çok sağlık problemi var ki. Eskilerin tedavi reçetelerini düşününce soğansız bir tarif yok denecek kadar az. Soğan; yanığa, yüksek ateşe, siğile ve hatta kansere bile iyi gelmektedir. Bunlar soğanın en yaygın bilinen özelliklerinden birkaç tanesidir. İşte soğanın inanılmaz bir şekilde tedavi ettiği sağlık problemleri: 1.Soğuk algınlığına iyi gelmektedir Soğanın soğuk algınlığına iyi geldiğini duymayan yoktur. Mevsim geçişlerinde ve soğuk kış aylarında, hastalanacağınızı hissettiniz zaman derhal çiğ soğan tüketmelisiniz. Soğanı bu şekilde tüketmeyi sevmiyorsanız bunun yerine soğan, bal ve zencefil karışımından doğal bir çay hazırlamak mümkündür. Soğan tüketmeye başladığınız anda sinüsler temizlenmektedir. Soğan çayı reçetesi ise antibiyotik görevi görmesinin yanı sıra boğazdaki ağrıyı da yok etmektedir. 2. Vücut ateşini düşürür Soğanla yüksek ateşin düşürülmesi size biraz tu

KANDAN ÜRİK ASİDİ TEMİZLEYEN, ANKSİYETEYİ TEDAVİ EDEN VE ALKOL SİGARA YOKSUNLUĞUNU AZALTAN KARABİBER YAĞI

Günümüzde baharatlar grubundan en çok tüketileni karabiberdir. Karabiber yağının özellikleri ve faydaları oldukça fazladır. KANDAN ÜRİK ASİDİ TEMİZLEYEN, ANKSİYETEYİ TEDAVİ EDEN VE ALKOL SİGARA YOKSUNLUĞUNU AZALTAN KARABİBER YAĞI Karabiber sağlığınıza bir çok faydada bulunacak esans yağ şeklidir. Hatta bugüne kadar kullanmış olduğunuz en güçlü ürünlerden biri karabiber yağı olacaktır. KARABİBER YAĞININ SAĞLIĞA FAYDALARI 1- Karabiber yağı antiseptik özellik taşımaktadır :  Antiseptik özellikle kalmayıp spazm çözücü, antienflamatuar, antioksidan, gaz giderici, idrar söktürücü, balgam söktürücü, ateş düşürücü, kabız giderici ve urik asit gut hastalığı engelleyini etkileri vardır. 2- Antibakteriyel özelliği vardır :  Böcek ısırmaları sonucu kaşıntıları ve iltihapları ortadan kaldırır. Damarları temizler ve böylelikle damar tıkanıklığını önler. 3 - Karabiber yağı antioksidan özelliği taşımaktadır :  Serbest köklerin sebep olduğu damar hasar

Her Gün 2 Bardak Mutlaka İçilmeli, Çünkü...

Karın şişliğinden gaz problemine, kolesterol ve kalp hastalıklarına kadar tam bir koruyucu koruyucu kalkan! Her gün 2 bardak mutlaka içilmeli, çünkü... Bolca vitamin, Omega-3 ve yağlı asitler içeren cevizin tüm faydaları hemen hemen herkes tarafından biliniyor zaten…Sağlıklı ve faydalı olduğu aşikar. Uzmanların sıkça dillendirdiği gibi her gün bir avuç ceviz yemek, sağlıklı bir kalp, beyin ve kilo kontrolü için neredeyse şart. Özellikle hamile bayanlarda, bebek gelişimi süresince hayati öneme sahip ceviz. Bebeğin beyin gelişimine çok ciddi katkı sağlamakta. Beyin gelişiminin yanı sıra, bebeğin ileri zamanlarında karşılaşabileceği alerjileri vakalarına karşı da tam bir korucu çeper oluşturduğu araştırmalarla ile tespit edilmiş. Bunun yanında tokluk süresini uzattığı ve yap yakıcı özelliği sayesinde kilo vermeyi de hızlandırdığı biliniyor. Düzenli olarak içilen ceviz suyu yorgunluk ve halsizliği yok ediyor. Ve yine hamilelik boyunca tüketilen ceviz suyu, kilo a

Akciğer bitti mi hayat biter!

Akciğer bitti mi hayat biter derler. Her yıl Binlerce kişi bu illet hastalıktan hayatını kaybediyor. Ama korunmak çok basit.  Kirlenen akciğer işlevlerini yerine getiremez. Sağlık için sadece hastalığa yakalanınca değil, sağlıklıyken dikkat etmek gerek. Akciğerlerde oluşan katran ve diğer zehirli maddelerin birikmesi zamanla akciğerin işlevlerini yapamamasına neden olmaktadır. Günde 3 ve daha fazla sigara içenlerin yolda birkaç kez akciğeri temizleyen bitkiler, sebzeler ve meyveler ile ciğer temizleme kürleri yapması faydalı olacaktır. Tabi sigarayı bıraktıktan sonra akciğerlerin çabuk bir biçimde temizlenmesi için de bu bitkisel kürler  gerekecektir. Peki akciğeri en iyi temizleyen besiler ve yiyecekler hangileridir. Bu sorunun cevabını sizler için araştırdık ve pek aklınıza gelmeyecek gıdaların 70 günde akciğerleri temizlediğine şahit olduk. Akçiğer temizleyici şifalı bitkiler arasında özellikle ebegümeci ve keçiboynuzu öne çıkıyor. Bu konuda Ahmet