Ana içeriğe atla

Karnabahar Yaprakları Nasıl Kullanılır?

Karnabaharın yapraklarını da yerseniz, meğer..!

Karnabahar bitkisi, kronikleşmiş idrar yolları enfeksiyonlarının tedavisi için kullanılan en etkili sebzedir. O kadar etkilidir ki antibiyotik tedavilerinin dahi fayda etmediği idrar yolu enfeksiyonlarında uygulanan karnabahar kürü kısa zamanda hastalığı geçirmiştir.

Karnabahar tüketirken karın bölgesi etrafında bulunan 4-5 adet yaprağı da kullanın.

Karnabaharı alıp eve geldiğinizde alt kısımda bulunan yeşil yapraklarını kesip atıyorsanız bir kez daha düşünün. Bu yaprakları yemeklerinizde garnitür olarak bile kullanabilirsiniz. Ayrıca karnabahar yapraklarını lahana gibi kavurarak da öylece yiyebilirsiniz.

Karnabahar yapraklarında bol miktarda anti-kanserojen olan beş tane koruyucu etkin madde bulunmaktadır. Bu maddeler, phytic asit, caffeic asit, alfa-tokoferol (E-vitamini), kaempferol, ve rutindir. Bilhassa E-vitamini ve caffeic asit, karnabaharın yapraklarında daha çoktur.

Karnabahar yapraklarında ayrıca yedi tane kataraktı önleyici etkin madde de bulunur. Bunun da haricinde karnabahar yapraklarında bilinen 9 tane kadar tansiyon düşürücü aktif madde vardır.

İçeriğindeki antioksidanlar, kansere karşı koruyucu olarak özellikle yapraklarında yoğunlaşmıştır. Bu nedenle, karnabahar tüketirken mutlaka bir miktar yaprağı ile beraber tüketilmesi tavsiye edilir..

Suyunu atmayın : 

Karnabaharın  diğer bir güçlü özelliği de yirmibir tane antioksidan madde içermesidir. Mutfakta, genel olarak karnabaharın hep karın bölgesi kullanılır ve yaprakları atılır. Halbuki kansere karşı koruyucu  ve de antioksidan maddeler özellikle yapraklarında yoğunlaşmıştır.

Bu nedenle size önerim karnabaharı kür olarak uygulamaya karar verdiğiniz taktirde bir miktar yapraklarını da kullanmanızdır. Haşladığınız karnabaharın suyunu atmayınız. Çok az su kullanarak hafif ateşte haşlarsanız (en fazla beş dakika), suyunu da servis yapabilirsiniz veya içebilirsiniz. Yapraklarını yemek zorunda değilsiniz, çünkü hemen hemen gerekli tüm etkin maddeler haşlama esnasında fazlasıyla suyuna geçmektedir.

Enfeksiyona karşı etkin : 

Karnabaharın haşlanması esnasında kendine özgü kokusu yayılır. Pişirilmiş kokusu, pek çok insana hoş gelmemektedir. Kendine özgü bu kokuyu veren, karnabaharda bulunan kükürtlü bileşiklerden kaynaklanmaktadır. Bunlardan bazıları dimethyl sülfid, allyl isothiocynate ve trimethylsülfid’dir. Çiğ olarak, tadına baktığınız zaman çok hafif buruk-acı bir tat algılanır. Bu da, içerdiği sinigrin maddesinden kaynaklanmaktadır.

Karnabahar enfeksiyonlara karşı etkin ve antibakteriyel özellikte birçok aktif madde içermektedir.

Özellikle kronikleşmiş idrar yolları enfeksiyonlarında bilinen en etkili sebzedir.

Kronik idrar yolları enfeksiyonlarına karşı destekleyici karnabahar kürünün nasıl kullanılacağına dair uygulama şekli günün küründe verilmiştir. Kronik idrar yolları enfeksiyonuna karşı karnabahar kürü uygulanırken, bir miktar C-vitamini takviyesi yapmakta fayda vardır.

Zaman zaman uygulanacak olan karnabahar kürü, özellikle kronik idrar yolları enfeksiyonu şikâyeti olanlar için mükemmel bir önleyici çözüm getirebilmektedir.

Koruyucu özelliği var : 

Karnabaharda çok az miktarda bulunan ferulik asit çok yönlü etkin bir maddedir. Bunlardan en önemlileri antibakteriyel (bakteri yok edici), kansere karşı koruyucu (anticancer) ve antialerjik ve de antiviral olmasıdır.

Bu etkin madde çok az miktarda bulunmasına rağmen, karnabahardaki diğer bazı aktif maddeler ferulik asitin bu işlevini oldukça güçlü kılmaktadır. Ferulik asitin diğer bir özelliği de metal-chelator olmasıdır. Metal-chelator özellik, ağır metalleri kimyasal olarak kendisine bağlayarak vücudumuzdan uzaklaştırılması demektir.

İçerdiği çok fonksiyonlu quercitrin maddesinden dolayı da karaciğer metabolizmasında oluşan toksinlerin vücudumuzdan kolayca atılmasını (antihepatotoxic) sağlar.

Karnabaharın içerdiği thiamin, Alzheimer hastalığına karşı koruyucu özelliği olan bir maddedir. Thiamin’nin, aynı zamanda, antimigraine (migrene karşı) özelliği de vardır.

Mide ülseri şikâyetinde :

Karnabaharın içerdiği threonine ve quercitrin ülsere karşı etkin (antiulcer) bir madde olması nedeniyle özellikle bu konuda  problemi olanların rahatlıkla tüketebileceği bir sebzedir. Mide ülseri şikâyeti olanların karnabahar kürünü uygulamalarını hararetle tavsiye ederim.

Bu kürü uygularken tuz kullanmayınız ve kullanacağınız yağ, bitkisel sıvı yağ olmalıdır. Kullanılacak yağ için bir ölçü vermek gerekirse, porsiyon başına bir tatlı kaşığını geçmemelidir. Her şeye rağmen sıvı yağı ne kadar az kullanırsanız o kadar iyidir.

Mide ülserine karşı tedavi edici kür : 

Haftada 3 kez bir porsiyon çok az suda az haşlanmış karnabahar yemeyi rahatsızlık ortadan kalkana kadar alışkanlık haline getirmek gerekir. Tencerede kalan suyu da tüketebilirsiniz. Bu kür uygulanırken çok az miktarda (porsiyon başına en fazla bir tatlı kaşığı) sıvı yağ kullanabilirsiniz.

Kronik idrar yolları enfeksiyonlarına karşı : 

250- 300 gram karnabahar yaklaşık 750 ml kaynamakta olan suya ilave edilir. Ağzı kapalı olarak 5-6 dakika hafif ateşte haşlanır.

Haşlanmış karnabaharın suyunun yarısı sabah, diğer yarısı da akşam (aç veya tok farketmez) içilir. Her gün taze olarak hazırlanır. Küre yedi gün devam edilir ve üç gün ara verilir. Üç gün aradan sonra tekrar yedi gün uygulanır ve tekrar üç gün ara verilir.

Son olarak tekrar yedi gün uygulanır ve kür tamamlanmış olur. Karnabahar kürü toplam yirmibir günlük kürdür (üç günlük aralar hariç). Burada dikkat edilmesi gereken  nokta karnabaharın taze olmasıdır. Pişmiş olan karnabaharı da öğle veya akşam yemeklerinizde salata olarak tüketebilirsiniz.

MUTLAKA PAYLAŞ, HERKES ÖĞRENSİN, FAYDALANSIN… Konu ile ilgili olarak aşağıdaki videoları da izlemenizi tavsiye ederiz.

Bu önemli bilgi ve yöntemlerden daha fazla kişinin faydalanması için, beğenip, paylaşmayı unutmayın lütfen...

Görsel kaynaklar:

  • https://www.youtube.com/watch?v=RmRbFCodfTo
İçerik Kaynakları :
  • https://www.youtube.com/watch?v=RmRbFCodfTo
  • https://www.youtube.com/watch?v=ZatPNVdQUeY
  • http://www.thehealthsite.com/fitness/health-benefits-of-cauliflower-leaves-bs715/
  • https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2014/02/22/cauliflower-health-benefits.aspx
  • http://www.specialtyproduce.com/produce/Cauliflower_Leaves_11380.php

ŞUAN EN ÇOK NE OKUNUYOR 👇👇

Dokunduğunuzda Yapraklarını Kapatan "Küstüm Otu" Aslında Gerçek Bir Saklı Hazine

Dokunduğunuzda yapraklarını kapatan, çocukların ve doğa meraklılarının gözdesi olan “küstüm otu” aslında sadece dokunulduğunda kapanan yapraklarıyla değil, sağlık açısından sunduğu faydalarla da gerçekten değerli bir bitki.  Bu şifalı bitkiyi çaylardan lapalara kadar pek çok formda sağlıklı yaşamınıza katabilir ve antik tedavi geleneklerinden faydalanabilirsiniz. Ancak, her şifalı bitkide olduğu gibi, küstüm otu’yı da bilinçli ve özenli bir şekilde kullanmak en iyisidir. Küstüm Otunun Bilinen Faydaları Nelerdir?     Anti-inflamatuar Özellikler     küstüm otu, iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olan güçlü anti-inflamatuar etkilere sahip. Topikal olarak uygulandığında şişkinlik azaltıcı etkiler gösterirken, içten alındığında da artrit, kas ağrısı ve diğer iltihabi rahatsızlıklara iyi gelebiliyor.     Karaciğer Sağlığı     Bu bitki, karaciğeri koruma ve detoksifiye etme özelliğiyle bilinir. Karaciğerin işlevini destekleyerek toksinlerden arınma...

Paşa Kılıcının Canlandırıp Çoğaltmak İçin Bunu Hemen Yapın

   Paşa kılıcı, ev ve ofis bitkisi olarak popülerdir. Dekoratif amaçlı kullanılmasının yanı sıra, hava temizleme özellikleri nedeniyle iç mekanlarda sıklıkla tercih edilir. Paşa kılıcı, bakımının kolaylığı ve estetik görünümü sayesinde bitki severler tarafından sıkça tercih edilen bir bitkidir. 1. Hava Temizleme Paşa kılıcı, NASA'nın Temiz Hava Çalışması'nda yer alan bitkilerden biridir. Bu bitki, havadaki bazı toksinleri ve kimyasalları emerek temiz hava sağlar. Özellikle benzen, formaldehit, trikloroetilen, ksilen ve toluen gibi zararlı maddeleri filtreleyebilir. 2. Oksijen Üretimi Paşa kılıcı, geceleri de oksijen üretir. Çoğu bitki, gece boyunca karbondioksit salarken, paşa kılıcı CAM (Crassulacean Acid Metabolism) fotosentezi yaparak gece boyunca oksijen üretir. Bu, yatak odasında bulundurulması için ideal bir bitki olmasını sağlar. 3. Az Bakım Gerektirir Paşa kılıcı, dayanıklı ve az bakım gerektiren bir bitkidir. Sulama ve ışık ihtiyacı açısından çok fazla dikkat gere...

Defne, Karanfil ve Biberiye : Bir Araya Gelince Etkisi Katlanan Mucize Üçlü

Artık kimyasal maddelerden uzak, sadece doğanın en saf armağanlarıyla saçlarınızı canlandırmanın zamanı geldi. Hayal edin; saçlarınız parlıyor, dolgunlaşıyor ve gerçek anlamda sağlığa kavuşuyor. Bu mucizevi dönüşümün sırrı, evde kolayca hazırlayabileceğiniz, doğanın en etkili malzemelerini bir araya getiren eşsiz bir tarifte saklı.  Karanfilin eşsiz parlaklık veren etkisi, defne yaprağının besleyici özelliği ve biberiyenin canlandırıcı gücüyle, saçlarınız adeta yeniden doğacak. Hazır olun; bu tarifle, saçlarınıza hak ettiği özeni göstererek, güzelliğinizi doğal yollardan taçlandıracaksınız! Bugün, evde kolayca hazırlayabileceğiniz doğal bir saç bakım tarifi paylaşıyoruz. Bu tarifte, saçlarınıza faydaları bilinen karanfil, defne yaprağı ve biberiye gibi malzemeler kullanıyoruz. Malzemeler:     2 yemek kaşığı karanfil:      5 defne yaprağı      2-4 dal taze biberiye (veya 2 yemek kaşığı kurutulmuş biberiye):       2 su bar...

Soğan ve Karanfil : Yüzyıllardır Bir Çok Sorunun En Etkili Çözümü

Soğan ile karanfili bir araya getirmek kulağa garip gelebilir, ama bu basit doğal kür yüzyıllardır hem sağlık hem de ev kullanımı açısından büyük faydalar sağlıyor. Soğan ve karanfil, her biri güçlü şifalı özelliklere sahip; birlikte kullanıldıklarında ise çeşitli sağlık sorunlarına ve günlük problemlere doğal çözümler sunuyor. Öksürük ve Tıkanıklığı Giderir Soğan içine yerleştirilmiş karanfiller, doğal bir tıkanıklık giderici görevi görür. Soğanın içindeki kükürt bileşikleri mukusu temizlemeye yardımcı olurken, karanfil antibakteriyel ve iltihap önleyici etkisiyle destek sağlar.  Bir orta boy soğanı soyup içine 10-15 tane bütün karanfil yerleştirin ve gece yatak başınıza koyun. Bu sayede gece öksürüklerinizi azaltır, rahat nefes almanıza yardımcı olur. Bağışıklığı Güçlendirir Karanfil zengin antioksidan kaynağı, soğan ise C ve B6 vitaminleri ile doludur. Bir araya geldiklerinde, bağışıklık sisteminizi güçlendiren mükemmel bir destek oluşturur. Soğanı karanfillerle birlikte suya ...

Zencefile Lüzumsuz Para Vermeyin – Evde Zencefil Nasıl Yetiştirilir?

Bu kadar faydası olan bir bitki herkesin evinde bulunmalıdır. Her şekilde tüketebilirsiniz. İster çayını yapın için, ister ilaç niyetine kullanın isterseniz de yemeklerinize baharat olarak ekleyin. Asıl iyi haber ise zencefili evinizde pratik bir şekilde yetiştirebilmeniz! Hastalıklara şifa kaynağı olarak kullanılan zencefil bitkisi, asya kökenli bir bitkidir. Yüksek derecede uçucu yağlar içeren bu bitki, içerisinde fazla miktarda vitamin ve mineral barındırır. Bunların dışında zencefil, B3, B6 ve demir, kalsiyum, fosfor, sodyum, potasyum, magnezyum minerallerini içermektedir. Zencefil, vücudunuzdaki iltihapları yok etmekte birebirdir. İhtihapları yok etmekle kalmayıp eklem ağrılarınızı da azaltır. Özellikle kadınların adet dönemlerinde yaşamış olduğu regl ağrılarında kullandığı kimyasal ilaçlar kadar etkilidir. En çok da mide rahatsızlıklarının tedavisinde kullanılır. Bazen kendimizi kaybederek çok yemek yeriz. Bu yüzden ortaya hazımsızlık çıkar ve ze...

İlaçsız, katkısız doğada kendi kendi yetişen sirken otu ve mucizevi faydaları

Normal ıspanağa göre kat kat üstün lezzeti ve bileşimi vardır... Sirken Otu; yabani ıspanak olarak bilinir. Sirken otu, ıspanak gibi pişirilebilir. Sirken otunu ıspanaktan ayıran nokta ise besin değeri daha yüksek olmasıdır. Ülkemizde özellikle Ege ve Akdeniz bölgesinde yetişen yaprakları yayvan ve tırtıklı, ıspanakgiller familyasından bir bitkidir.  Boyları 150 santimetreye kadar uzayabilir. Ispanağa göre besin değeri daha yüksek olan sirken otuna “ak kaz ayağı” veya “ak pazı” isimleri de verilmektedir. Sirken otu, çiçeklenmeden önce toplanmalıdır. Sirken otunun yaprakları yayvan, kenarları tırtıklıdır.  Sirken otunun havucu andıran güçlü bir kökü vardır. Sirken otunun gövdesinde kırmızı çizgiler olabilir.  Sirken otunun çiçekleri üzüm görünümündedir. Sirken Otu Faydaları Nelerdir? Sirken otu yani yabani ıspanak; A, B, C, ve B6 vitaminleri bakımında oldukça zengindir. İçerisinde bol miktarda demir, niasin, kalsiyum, sodyum, fosfor, beta...

Sallama Çayın Farklı Kullanım Alanları

Çayı çoğumuz gibi benim de en büyük keyiflerimden bir tanesi... Demlikte demlenen gibisinin yerini hiç bir şey tutmaz ama çoğu zaman eğer kalabalık değilsek ve vakitsizlikten sallama çay yapar geçerim. Eğer siz de benim gibiyseniz, muhtemelen içtikten sonra sallama çayı çöpe atıyorsunuzdur. Ancak sallama çayların gübre görevi gördüğünü öğrendikten sonra, sallama çayları çöpe atmamaya başladım. Buna ek olarak, sallama çayları az sonra anlatacaklarıım gibi daha birçok şey için kullanabilirsiniz. 1. Sallama çayı soğuk suda bekletin. Eğer sık sık güneşleniyor ve yanıyorsanız, sallama çaylar artık hayatınızı kurtaracak. Siyah çaylar, vücudunuzu nemlendiren ve yenileyen tannik asit açısından zengindirler. 2. Tannik asit aynı zamanda göz altı şişliklerine de iyi gelmektedir. Sallama çay içerseniz, çayı saklayın. Küçük bir kaba koyarak buzdolabında bir veya iki gün bekletin. Gözaltınız şiştiğinde, buzdolabından çıkartıp göz çevresinde bir süre bekletin. 3. Eliniz yan...

Bahçenizde Görünce Ot Sanıp Kopardığınız Bitki Bakın Nelere İyi Geliyor

Vitamin için pahalı ilaçlara para vermek yerine sadece bu otun yemeğini yapın... Bahçenizde çıkan yabani otları koparmak hem yorucu hem de sinir bozucudur. Ancak bahçenizi otlardan temizlediğiniz o anki manzara paha biçilemezdir. Ancak bahçenizde çıkan her bitki yabani ot olacak diye bir şey de yok. Hatta öyle bitkiler çıkar ki bahçenizde bunları tükettiğinizde daha sağlıklı yaşam sürdürürsünüz. Bunlardan biri de semiz otu. Çoğu kişi semiz otunun nasıl göründüğünü bilse de hala bazıları semiz otunu, yabani ot zannedip koparıp atıyorlar. Ancak semiz otu her derde deva! Semiz otunun koyu renkte yaprakları ve kalın sapları vardır. Birçok kişi besleyici bu bitkiyi yabani ot zannedip bahçelerinde çıkması halinde koparıp atarlar. Ama yazıyı okuduktan sonra onların fikri değişecek. Semiz otu vitamin, mineral ve omega-3 yağ asitlerinin en yüksek oranda bulunduğu tek bitkidir. Ayrıca demir ve kalsiyum kaynağıdır. Kemiklere, alyuvarlara ve oksijen dolaşımına iyi gelir....

Muz Kabuğunu Boşa Harcamayın

Muz kabuğu: boşa harcamayın! Ağırlığınca altın değerinde Mutfakta her şeyin bir değeri vardır, hatta ilk bakışta kullanılamaz gibi görünen şeylerin bile. Muz kabuğu da bu değerli unsurlardan biridir. Birçok faydalı özelliğe sahip olan muz kabuğu, çöpe atılmak yerine birçok farklı şekilde kullanılabilir. Pek çok meyvenin kabuğunun yenilebilir ve son derece faydalı olduğu bilinir. Muz kabuğu da bu meyvelerden biridir. Peki muz kabuğunun faydaları nelerdir? Muz Kabuğunun Faydaları: Cilt Bakımı: Muz kabuğu, cildi korumak ve nemlendirmek için kullanılabilir. Yüzünüze muz kabuğu sürerek cildinizi nemlendirebilir ve aydınlatabilirsiniz. Ayrıca muz kabuğu kırışıklarla savaşmada da oldukça etkilidir. Sivilce belirtilerini azaltmaya ve gözlerin şişmesini hafifletmeye yardımcı olur. Besin Değeri: Muz kabuğu, lif, potasyum, inülin, fenoller, magnezyum, karotenoidler, polifenoller ve B6 ve B12 vitaminleri gibi birçok besin açısından zengindir. Muz kabuğunu smoothie'lerinize ekleyebilir,...

10 Dakikada Buz Tutan Buzluğun Buzunu Çözdürmek Yöntemi

  Dondurucunuzu 10 Dakikada Buzdan Kurtulun! Temizlik zaman ve emek ister. Bu nedenle, işlerimizi hızlı ve kolay bir şekilde halledebilmemiz için bazı püf noktaları bilmek her zaman faydalıdır. Bugün size, dondurucunuzun buzunu sadece 10 dakikada çözmenizi sağlayacak harika bir numarayı anlatacağız. Bir kez denedikten sonra asla vazgeçemeyeceksiniz! Neden Dondurucunun Buzunu Çözmeliyiz? Dondurucunuzu düzenli olarak temizlemez ve buzunu çözmezseniz, buz birikmesi ve dondurucunun verimli çalışmasını engelleme riskiyle karşı karşıya kalırsınız. Bu durum, dondurucunun ayarladığınız sıcaklığı korumak için daha fazla enerji kullanmasına neden olur (enerji tasarrufu için ipuçları da öğrenebilirsiniz) ve dondurucuda yer kalmamasına yol açar. Ayrıca buz birikmesi, kötü kokulara neden olabilecek kir ve yiyecek artıklarının da birikmesine zemin hazırlar. Dondurucunun Buzunu Çözmenin Kolay Yolu: Dondurucudaki yiyecekleri boşaltın. Yiyeceklerin çözülebileceğini unutmayın. Bu nedenle, yiy...