"Mide hapını yutarsanız hapı yutmuş olursunuz. Mide pompası çalışmazsa asit üretemez. Bu durumda da mikrop oluşur. Proteini sindiremezsiniz. "
Osman Müftüoğlu diyet yapmanın tarihe karıştığını belirterek, sağlıklı beslenme hakkında önemli tüyolar verdi. İşte Osman Müftüoğlu’nun sağlıklı beslenme hakkında verdiği önemli tüyolar…
Diyet’ sözcüğünün artık kullanılmaması gerektiğini savunan Prof. Dr. Müftüoğlu, “Kişiye göre, kişinin sağlık durumuna göre, beslenme planı oluşturulmalı. Yeni hayat, hepimize daha çok kilolu olmayı dayatıyor. Bizi daha az hareket etmeye ve yüksek kalorili yiyecekleri tüketmeye zorluyor” diye konuştu.
Yürüyüş yapın
Sağlıklı yaşam için hareket etmenin önemine vurgu yapan Prof. Dr. Müftüoğlu, yürüyüşün en güzel spor biçimi olduğunu söyledi. Müftüoğlu, “Soğuk ve yağmurlu havalarda dahi yürüyüşü aksatmamak lazım. Alışveriş merkezleri, artık bir yürüyüş merkezi haline geldi. Biz, buna ‘AVM yürüyüşü’ diyoruz. En azından bunu yapabiliriz” dedi.
Lokmaları azaltın
Kilo alan çocukların gelecekte tansiyon ve şeker hastası olabileceğine dikkat çeken Prof. Dr. Müftüoğlu, lokmaların azaltılması ve adımların artırılması gerektiğini söyledi.
Spor yapmanın, doğal beslenmenin ömrü uzattığı konusunda bir algı olduğunu belirten Müftüoğlu, uzun koşular yapan maraton sporcularının ve doğal beslenen çobanların daha uzun yaşaması gerektiğini; ancak gerçek hayatta böyle bir durumun söz konusu olmadığını anlattı.
Yiyebildiğiniz kadar karnabahar ve lahana yiyin
Sağlıkla ilgili ‘yanlış’ diye bilinen şeylerin çoğunun doğru, ‘doğru’ diye bilinen şeylerin çoğunun da yanlış olduğunu dile getiren Prof. Dr. Müftüoğlu, şunları söyledi: “Mide hapını yutarsanız hapı yutmuş olursunuz. Mide pompası çalışmazsa asit üretemez. Bu durumda da mikrop oluşur. Proteini sindiremezsiniz. Yiyebildiğiniz kadar karnabahar ve lahana yiyin.
Lahanayı sarma olarak değil, turşu olarak yiyin. Karnabaharı da çiğ yiyin. Bunlarda bol sülfür var. Sağlıklı ve uzun ömürlü olmak istiyorsanız karnabahar, lahana yiyin ama mide hapı yutmaktan vazgeçin.”
Sağlıklı beslenmek için ‘glutation’ içeren ürünlerin tüketilmesi gerektiğini vurgulayan Müftüoğlu, “‘Glutation’ benim gündeme sokmaya çalıştığım bir konu.
Vücudun doğal silahlarından biri. ‘Glutation’ vücudun orkestra şefi, temizlik işleri müdürü gibidir. ‘Glutation’ için karnabahar, lahana, sarımsak, soğan, turp, baharatlar, zerdeçal, tarçın, zencefil yiyin, en önemlisi egzersiz yapın” dedi.
Karnabaharın Faydaları Çok Önemli Faydaları
- Vücudun vitamin ihtiyacının bir bölümünü karşılar. A, B1, B2, C ve E vitaminlerini içerir.
- Kalsiyum, potasyum, fosfor, magnezyum açısından zengin bir sebzedir. Ayrıca içeriğinde sülfür, silisyum, klor ve demir de bulundurur.
- Sağlıklı, dengeli ve düzenli bir beslenme için uygundur. Sağlıklı yaşamak isteyenlerin tercihidir. Özellikle buharda pişirilmesi ve suda haşlanması ile diyet yapan kişilerin yada hastaların tercih ettiği bir sebzedir.
- İdrar söktürücüdür.
- Mide rahatsızlıklarına karşı da koruyucu etkisi vardır. Mide hastalıklarına yakalanma riskini azaltır.
- Vücudu toksin maddelerden arındırması da karnabahar faydaları arasındadır.
- Özellikle karaciğeri toksinlerden temizler, karaciğer için çok faydalıdır.
- Şeker hastalığı olan kişilerin de rahatlıkla tüketebileceği ve fayda bulabileceği bir sebzedir.
- Cinsel isteği arttırıcı etkisi vardır, bununla birlikte cinsel gücü de arttırır.
- İyi bir folik asit kaynağıdır, günlük folik asit ihtiyacının büyük bir bölümünü karşılamaya yardım eder.
- Kalp için de oldukça faydalı bir sebze türüdür. Kalp hastalıklarına karşı koruma sağlar.
- Obezite riskini azaltır.
Karnabahar Kalp Sağlığını Korur: Karnabahar, kalp sağlığı için inanılmaz faydalı bir sebzedir. Bunun bir sonucu olarak kalp ve kardiyovasküler sistemi korumaya yardımcı olur.
Karnabahar Kolesterolü Düşürür: Karnabahar beslenme için çok faydalı olan lifler açısından çok zengindir. Lifler ayrıca kolesterol seviyesini sağlıklı seviyede tutmaya yardımcı olabilir.
Karnabahar Bağışıklık Sistemini Kurar: Karnabahar da antioksidanlar içerir. Antioksidanların sağlık açısından birçok faydası vardır ve bağışıklık sistemini zayıf duruma düşüren serbest radikallerin verdiği tahribatı giderir ve serbest radikalleri bünyeden atar.
Karnabahar Gebelik Döneminde Faydalı: Karnabahar gebelik sırasında kadınlara yardımcı olur. Karnabahar folik asit açısından zengindir ve aynı zamanda vitamin A ve vitamin B gibi vitaminleri de bol miktarda içermektedir, bunun bir sonucu olarak hücrelerin büyümesine yardımcı olur. Böylece anne karnında ceninin sağlıklı bir şekilde gelişmesine inanılmaz katkıda bulunur.
Karnabahar Kalsiyum Deposudur: Karnabahar ayrıca sağlık açısından yararları olan kalsiyum içerir. Kalsiyum, güçlü sinir uyarılarının iletimi gibi birçok önemli fonksiyonlarıın sağlıklı şekilde yerine getirilmesinin yanında bizim kemik ve diş sağlığımızı koruması adına da önemlidir.
MUTLAKA PAYLAŞ, HERKES ÖĞRENSİN, FAYDALANSIN… Konu ile ilgili olarak aşağıdaki videoları da izlemenizi tavsiye ederiz.
Bu önemli bilgi ve yöntemlerden daha fazla kişinin faydalanması için, beğenip, paylaşmayı unutmayın lütfen...
Görsel kaynaklar:
- https://www.youtube.com/watch?v=RmRbFCodfTo
- https://www.youtube.com/watch?v=RmRbFCodfTo
- https://www.youtube.com/watch?v=ZatPNVdQUeY
- http://www.thehealthsite.com/fitness/health-benefits-of-cauliflower-leaves-bs715/
- https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2014/02/22/cauliflower-health-benefits.aspx
- http://www.specialtyproduce.com/produce/Cauliflower_Leaves_11380.php