Yumurta hakkındaki düşünceleriniz ne olursa olsun, şu an muhtemelen buz dolabınızda birkaç tane vardır. Kimileri için yumurta yemek güne güzel bir başlangıç iken, kimileri hiç tüketmez.
Ancak iki grubun da yumurtanın ne kadar yararlı olduğundan haberleri olmayabiliyor. Bu makaleyi okuduktan sonra daha fazla yumurta yiyeceğinize eminiz.
İnsan vücudu için tavuk yumurtalarının 9 avantajını gösteren son çalışmaların sonuçlarını sizler için derledik. Her insan vücudu için günde 2-3 yumurta tüketiminin ideal olduğu ortaya çıktı.
1- Beyniniz koruma altında :
Beynin en önemli yapı malzemesi, bir tür vitamin olan ‘kolin’dir. Günde iki yumurta yiyerek beyninizdeki kolin oranını artırarak, hafıza kaybı, erken bunama gibi sorunları önleyebilirsiniz.
2- Görüş açınız sağlamlaşır :
Araştırmalar, yumurtanın ‘lutein’ bakımından zengin olduğunu gösteriyor. Bu madde net ve keskin görme olaylarından sorumlu.
Eksikliğiyle, göz dokularında yıkıcı değişiklikler meydana geliyor ve görme duyusu, geri dönüşü olmayan şekilde bozuluyor. Neyse ki günde iki yumurta yiyerek göz sağlığımızı da korumuş oluyoruz.
3- Balık yağında olduğu kadar yumurtada da D vitamini var :
Deseler ki, “Bir kaşık balık yağı mı içersin yoksa haşlanmış yumurta mı yersin?” Cevap belli! Balık yağının pek de hoş olmayan tadını kimse tercih etmez herhalde… Neyse ki her iki besin de, aynı miktarda D vitamini içeriyor.
Üstelik bilim adamları tavukları özel takviyeleri besleyerek yumurta içindeki D vitamini miktarını arttırmanın bir yolunu buldular. D vitamini, kemikleriniz ve dişleriniz tarafından kalsiyumun daha iyi emilmesini; dolayısıyla daha güçlü olmalarını sağlar.
4- İçerdiği B vitamini sayesinde cildiniz ve saçlarınız ışıl ışıl olur :
Yumurtanın içerdiği biyotin, B12 vitamini ve sindirilebilir besleyici proteinler, saç ve cildin güçlenmesine katkıda bulunur. Ayrıca yumurtalarda bulunan fosfolipidler, toksinlerin karaciğerden atılmasına yardımcı olur.
5- Kalp hastalığı riskini azaltır :
Yeni araştırmalar daha önceki görüşlere karşıt olarak, yumurtadan alınan kolesterolün fosfatidlerle dengelendiğini ve bu nedenle sağlığımız için zararlı olmadığını gösterdi.
Aynı zamanda vücudun kendi kolesterol üretimini de engelliyor. Buna ek olarak, yumurta, trigliserit düzeylerini düşüren ve böylece kalp hastalıkları riskini azaltan omega-3 asitleri içeriyor.
6- Kilo vermeye yardımcı olur :
Amerikalı bilim adamları, kahvaltıda yumurta tüketilen düşük kalorili bir diyet yapıldığında, kilo vermenin iki kat daha hızlı ve kolay olduğu sonucuna vardı. Çünkü hepimizin malumu: Yumurta hem sağlıklıdır, hem de tok tutar!
7- Kanser riskini azaltır :
Beyin sağlığı için çok gerekli olan kolin, aynı zamanda kanser riskini de azaltıyor. Bir araştırmanın sonuçlarına göre, ergenlik çağındaki diyetlerinde yumurta yiyen kadınların meme kanserine yakalanma riski yüzde 18 oranında azalıyor.
8- Anne karnındaki çocuğa da yardımcı olur :
B vitaminleri, cinsel hormonların oluşumunda da yer alırlar. Örneğin B9 vitamininin bir başka adı da ‘folik asit’tir.
Folik asitin yardımıyla, alyuvarlar ve fetüsün sinir tüpü oluşur ve bir çocuğun zeka geriliği riski azaltılır. B9 vitamini gebelik planlaması sırasında kadınlar için işte bu kadar gereklidir. 1 tavuk yumurtasında 7 mcg vitamin bulunur.
9- Yaşlanmayı geciktirir :
Günde iki yumurta yiyen 35-40 yaş arasındaki kadınların yüzde 87'sinde yaş lekeleri kayboluyor ve cilt yenileniyor. Erkeklerdeyse göz çevresindeki kırışıklıklar gözle görülür şekilde yok oluyor.
Her Yumurta Aynı Değil
Markette yumurta reyonuna gittiğinizde pek çok farklı yumurta çeşidiyle karşılaşabilirsiniz. Yumurtalar, üretildikleri tavuk çiftliğinin koşullarına ve hayvanların beslenme şekline göre farklılaşır.
- Geleneksel Yumurtalar: Standart ve en ucuz market yumurtasıdır. Bu yumurtalar çoğunlukla gün ışığı görmeyen, vitaminlerle (bazen antibiyotik ve hormonlarla) gelişim süreci hızlandırılan tavuklardan elde edilmektedir.
- Organik Yumurtalar: Organik yumurtalar organik gıdalarla beslenen tavuklardan elde edilir. Hayvanın gelişim sürecinde herhangi bir hormon veya antibiyotik kullanılmaz. Organik yumurta üretiminde hayvanın gün ışığına erişimi kısıtlıdır.
- Çayır Yumurtası: “Serbest gezen tavuğun yumurtası” olarak bilinen çayır yumurtası adı üstünde dışarıda serbest gezen, bitki ve haşere (tavuğun doğal besini) yiyen tavuklardan elde edilir.
Uzmanların en çok tavsiye ettiği yumurtadır ancak klasik yumurtaya göre oldukça pahalıdır. Organik yumurtayla serbest gezen tavuk yumurtası aynı şey değildir.
Omega 3 Bakımından Zenginleştirilmiş Yumurtalar: Geleneksel tavuk çiftlikleriyle aşağı yukarı aynı koşullardaki çiftliklerde üretilir. Ancak hayvanların beslenmesinde keten tohumu gibi omega 3 bakımından zengin yemler kullanılır.
Omega 3 bakımından zenginleştirilmiş yumurtalarda normal yumurtanın 5 katına kadar daha fazla omega 3 bulunur.
Serbest gezen tavuğun yumurtası ile geleneksel yumurta arasındaki en önemli fark besin değeridir. Gezen tavuk yumurtası normal yumurtaya göre 3 kat daha fazla E vitamini, 1.5 kat daha fazla A vitamini, 7 kat daha fazla beta karoten, 3 kat daha fazla omega 3, 1/3’ü kadar kolesterol içerir.
Bu önemli bilgi ve yöntemlerden daha fazla kişinin faydalanması için, beğenip, paylaşmayı unutmayın lütfen...
Görsel kaynaklar:
- https://www.motherearthnews.com/real-food/free-range-eggs-zmaz07onzgoe#axzz30rDBhlEs
- http://nutritiondata.self.com/facts/dairy-and-egg-products/111/2
- http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=92
- https://oit.ncsu.edu/infoplease/10-health-benefits-eating-eggs