Yüzde 10 su kaybı hayati tehlikeye yol açar! Yüzde 15'lik bir su kaybı ise artık dönüşü çok zor bir duruma sizi sokar.
İnsanoğlunun ikinci içtiği içecek olan su, sizce de hak ettiği önemi görmüyor mu? Dünyaya ilk geldiğimizde ilk besin kaynağımız olan anne sütüyle besleniriz. Büyüdükçe ikinci içtiğimiz içecek ise sudur.
Yetişkin bir insanın vücudunun yaklaşık yüzde 60'ı sudan oluşur. Öyle ki yaşamsal faaliyetlerimizi bu su ile sağlarız. Çünkü su yaşamsal faaliyetlerimizi yerine getirip, sürdürebilmek için şarttır.
Bu yüzden bol su içmek bir alışkanlık olmalıdır ve su içmek için susamayı beklemek çok yanlış bir davranıştır.
Susama hissi vücuttaki susuzluğun son tepkisidir. Yani susadığınız zaman aslında vücudunuz için zaten çok geç kalmışsınızdır.
Eğer vücut aşırı miktarda su kaybederse, o vakit dehidrasyon meydana gelir. Dehidrasyon kelime anlamı olarak, bedenin ihtiyacı olan sıvıyı yitirmesidir.
Meşrubat, asitli içecekler, alkol, çay, kahve gibi gerçekte su harici sıvılar vücudun su ihtiyacını asla karşılamaya yetmez. Hatta karşılamayı bir yana bırakın, vücudun daha fazla miktarda suya ihtiyaç duymasına sebep olur. Ayrıca susuzluğu sözde giderdikleri için su tüketim alışkanlığını olumsuz etkilerler.
Peki, su içmemek neden tehlikeli? Su içmediğimiz zaman ne olur?
Yetersiz ve az su içilmesi birçok sağlık sorununa sebep olur. Başlıca yol açtığı rahatsızlıklar ve vücudunuzun susuz kaldığının belirtileri şunlardır;
1- İdrarınız normalden daha koyulaşır :
Eğer idrarınız normalden daha koyuysa, yeterince su içmemişsiniz demektir. Böbrekleriniz vücudunuzdaki toksinleri atmak için yeterince su bulamamış demektir. Eğer idrarınız açık renkteyse, yeterince su içiyorsunuz demektir.
2- Cildiniz kurulaşır :
Vücudu çevreleyen en önemli kısım da cildinizdir. Sürekli nemlenmesi gerekir. Cildiniz kuru ve kırışıklarla doluysa ve çabuk çatlıyorsa, yeterince su içmiyorsunuz demektir.
3- Sürekli acıkırsınız :
Yeterince su içmemişseniz, susadığınızı anlamaz kendinizi aç hissedersiniz. Bir diğer anlamda, vücudunuz sizden su içmenizi isterken, siz yemek yersiniz.
4- Başınız ağrır :
Baş ağrısı su içmediğinizin bir başka kanıtıdır. Vücudunuzda yeterli miktarsa su yoksa, tansiyonunuz düşer ve bu da beyninizi etkiler. Son olarak da başınız ağrır.
5- Çabuk yorulursunuz :
Yeterince su içmezseniz, vücudunuz da yeterince oksijen üretemez ve sürekli yorgun hissedersiniz.
6- Eklem yerlerinde ağrı :
Eklemler ve kıkırdakların düzgün çalışabilmesi için yeterince su içmeniz gerekmektedir. Su olmadan eklemleriniz kurur ve hareket ederken eklem yerleriniz ağrır.
7- Nadiren tuvalete gidiyorsanız :
Günde 4-6 kez tuvalete gitmek normaldir. Eğer bundan daha az aralıklarla tuvalete gidiyorsanız, vücudunuzda yeterince su yoktur demektir. Ayrıca idrarınızın rengi de çok önemli.
8- Kabızlık :
Sindirim sisteminin düzgün işleyebilmesi için bolca su içmeniz gerekir. Eğer yeterince su içmezseniz, vücut suyu belirli bölgelerde saklar. Bu da vücudun sindirim sistemine su aktarmamasına ve kabız olmanıza yol açar.
Ancak şunu da hatırlatalım. Az su içmenin zararı olduğu gibi aşırı su içmenin de zararı vardır.
Ve hatta uzun süreli susuzluk sonrasında, vücuttaki sıvı miktarının eğer ki yüzde 15'i kaybedilirse, komaya girilmesi söz konusudur. Hatta ve hatta ölüme bile neden olabilir.
Yüzde 10 su kaybı hayati tehlikeye yol açar! Yüzde 15lik bir su kaybı ise artık dönüşü çok zor bir duruma sizi sokar.
Bu önemli bilgileri daha fazla kişinin faydalanması için, beğenip, paylaşmayı unutmayın lütfen...
Görsel kaynaklar:
- http://sites.psu.edu/siowfa15/wp-content/uploads/sites/29639/2015/11/Water-Should-I-Drink.jpg
- http://waterstories.nestle-waters.com/wp-content/uploads/2014/05/times-to-drink-water.jpg
- http://faceandfragrance.co.nz/wp-content/uploads/2015/12/Why-You-MUST-Drink-Water-Right-After-You-Wake-Up2.jpg
- https://sites.psu.edu/siowfa15/2015/11/30/can-drinking-too-much-water-cause-weight-gain/
- http://waterstories.nestle-waters.com/health/what-are-the-best-times-of-the-day-to-drink-water/
- http://www.acibadem.com.tr/Hayat/Bilgi/susuz-kalan-vucutta-neler-olabilecegini-biliyor-musunuz