Yaygın kas ağrıları, yorgunluk, halsizlik en belirgin özellikleridir. Yumuşak kas romatizması, kronik yorgunluk ya da tükenmişlik sendromu yaşamı çok olumsuz etkileyen bir hastalıktır. Yaşam enerjisi çok düşüktür.
Kadınlarda daha fazla görülür. Ülkemizde yaklaşık 1.3 milyon fibromiyalji hastası olduğu düşünülmektedir. Sürekli yorgun hissediyorsanız fibromiyalji olabilirsiniz.
1 – Yaygın Kas Eklem Ağrıları :
Fibromiyaljide tepeden tırnağa tüm bedende yaygın kas, eklem ağrıları olur. Boyun, ense, sırt, kürek kemiklerinin arası, en yoğun ağrının görüldüğü yerlerdir. Kalçada, belde, diz ve dirsekte de ağrılar olur.
Yumuşak kas romatizması olarak da adlandırılır. Tüm beden kasları çok ağrılıdır. Dokunmayla bile çürümüş gibi ağrıyabilir. Beraberinde kaslarda güçsüzlük, yorgunluk da olur.
2 – Mutsuzluk, Depresyon, Anksiyete :
Fibromiyalji hastalarına psikiyatrik değerlendirme yapıldığında depresyon tanısı alırlar ama depresyon ilaçlarına cevap vermezler, sürekli mutsuzluk hali devam eder. Fibromiyalji, depresyonun çok ötesinde bir hastalıktır.
Yaygın ağrılar ve yaşam enerjisinin dibe vurmuş hali, hormonal sorunlar hepsi birlikte çözülmelidir. Yaşam enerji bio-elektriksel düzeltilmedikçe, ağrılar azalmadıkça depresyon, mutsuzluk ve anksiyete hali de düzelmez.
3 – Fibromiyalji Baş Ağrısı :
Fibromiyalji hastalarının büyük bir bölümünde, daha önce deneyimlenmiş migren ve/veya gerilim tipi baş ağrısı gözlemlenebilir. Bu rahatsızlıklar fibromiyalji ile birlikte artar. Yaklaşık %80 baş ağrısı eşlik etmektedir.
Fibromiyalji baş ağrısı süreklidir. Gerilim baş ağrısı üzerine migren atakları eklenir. Baş ve yüz kasları sertleşmiştir. Bu durumda diş sıkmanın rolü büyüktür.
4 – Kronik Yorgunluk, Halsizlik :
Fibromiyalji hastaların hepsi çok yorgun ve halsizdir. Kronik yorgunluk hep vardır. Sabahları yataktan sürünerek kalkarlar. Basit işleri bile yapacak halleri yoktur. Açıklanamayacak düzeyde halsizdirler.
Fibromiyaljide kronik yorgunluk nedeni yaşam enerjinin tükenmesidir. En kötü hissettikleri zaman diliminin sabahları olmasının sebebi gece diş sıkmalarına bağlıdır.
5 – Bağırsak Problemleri, Gaz, Şişkinlik, İshal :
Bağırsak problemleri, gaz şişkinlik ve ishal olarak kendini gösterir. Sürekli şişkinlik hali, hava yutmuş gibi bir rahatsızlık verir. Arada ishal dönemleri olabilir.
Fibromiyaljide bağırsak problemleri bağırsak florasının bozulmasına bağlıdır. Tedavide bağırsak florasını dengelemeye yönelik çalışmalar da yapılmaktadır.
6 – Unutkanlık, Dikkat ve Konsantrasyon Eksikliği :
Fibromiyalji tüm yaşamı etkiler. Ağrılar, depresif ruh hali ve kronik yorgunluk beraberinde unutkanlık durumunu da getirir. Fibromiyalji hastasının dikkati dağınıktır. Çalışma konsantrasyonu yoktur. Bedensel yavaşlamanın yanı sıra zihinsel üretimi de yavaşlayabilir.
Fibromiyalji tedavi edilebilir, zihinsel performansınız da geri dönebilir. Unutkanlık geçicidir. Not alarak çalışmayı deneyiniz.
7 – Uyku Bozukluğu, Düzensiz Uyku :
Sabah yorgun, dinlenmemiş uyanma ve yorgun hissetme fibromiyaljinin temel yakınmalarındandır. Uyku bozukluğu çeken hasta ne kadar uyursa uyusun yataktan sürünerek kalkar. Hiç dinlenemez.
Sürekli uyku isteği vardır ama derin ve sağlıklı uyku uyunamaz. Bazen uykusuzluk, gece sık uyanma da olabilir. Tüm fibromiyalji hastalarında uykuda diş sıkma vardır.
8 – Kaslarda Sertlik, Sabah Tutukluğu :
Kaslarda sertlik ve sabah tutukluğu romatizmal hastalıkların büyük bir bölümünde görülür. Sabah yataktan kalkarken tüm vücut sertleşmiştir. Yavaş yavaş, saatler içinde açılır.
Fibromiyalji hastalarında da sabah tutukluğu vardır. Ayrıca boyun, sırt kasları gibi belli bölge kaslarında sertlik hiç geçmez.
9 – Hormonal Bozukluklar :
Fibromiyalji tüm beden fonksiyonlarını etkiler. Hormonal bozukluklar da bu tabloda olabilir. Tiroid ile ilgili hipotiroidi ve Haşimato tiroiditi sık rastlanır. Ailesel yatkınlık varsa, reaktif hipoglisemi, insülin salınım bozuklukları olabilir.
Kadınlarda menopoza yakın dönemde sık görülür. Erken menopoz, miyomlar, düzensiz kanamalar tabloda beklenir.
10 – Huzursuz Bacak Sendromu Fibromiyalji :
Huzursuz bacak sendromu fibromiyalji ile birlikte görülebilir. Bacaklarda garip ağrılar, iğnelenme, karıncalanma, ayak tabanında yanma gibi yakınmalar vardır. Hasta bacaklarını uzun süre hareketsiz tutamaz. Sürekli hareket ettirmek ihtiyacı duyar.
Uzun uçak yolculuğu, toplantı gibi durumlarda rahatsızlık verir. Bu durum en çok gece yatınca kendini gösterir. Hasta uykuya dalmakta güçlük çeker. Rahatsızlık gece uyandırır, hasta kalkıp dolaşmak ister.
11 – Cinsel İsteksizlik :
Tüm yaşam enerjisi azalmış, depresif, sürekli ağrılar çeken, kronik yorgun, mutsuz bir kişide cinsel isteksizlik olması beklenir. Bu hastalarda yaşadıkları sıkıntıların yanı sıra hormonal etkilenme de cinsel isteksizlik üzerinde olumsuz etki yaratır.
Kronik yorgunluğun yanı sıra basit işlerde de zorlanan hasta bu durumdan kaçınır. Yaşadığı sıkıntılara yenileri eklenebilir.
Bu önemli bilgi ve yöntemlerden daha fazla kişinin faydalanması için, beğenip, paylaşmayı unutmayın lütfen...
Görsel kaynaklar:
- https://www.emelgokmen.com/fibromiyalji-oldugunuzu-nasil-anlarsiniz/
- https://www.emelgokmen.com/fibromiyalji-oldugunuzu-nasil-anlarsiniz/