Ana içeriğe atla

İşte ağız kokusunun asıl nedeni!

Nedenini bir türlü anlayamadığımız ağız kokusunun kaynağı ne olabilir?


Ağız kokusu birçok insan için içinden çıkılmaz korkulu bir rüyadır. Çalışmalar yetişkinlerin yüzde 50’sinin bu durumdan muzdarip olduğunu gösteriyor. Bazen bu durumun altında zararsız zannettiğimiz ciddi problemler de yatabilir.


Bu yüzden ağız kokusuna önem vermek sadece kozmetik bir durum olmaktan öte, sağlığımız için de önemlidir.

Ağız kokusu neden olur?

Sigara kullanımı : Sigara ve benzeri solunum ile alınan maddeler birçok hastalığa neden olduğu gibi ağız kokusu da yapar.


Ağız hijyeninin kötülüğü : Düzenli diş fırçalama, hafifçe dil fırçalama ve şikayet olmasa da yılda bir diş hekimi kontrolü önerilir. Diş fırçalama ardından diş ipi kullanımını etkin temizlik için gereklidir.


Dişte çürük ya da apse : Ağız içinde oluşan enfeksiyonlar bakteri üretimi artırır ve kokuya neden olur.

Bademcik iltihabı, sinüzit : Üst solunum yolları enfeksiyonları ağız içinde akıntı da yaparak kötü koku oluşturur. Sinüzit ve burun tıkanmasına neden olan tüm rahatsızlıklar nefesin ağız yoluyla alınmasına neden olur.



Reflü : Mide sıvısının yemek borusu ağıza gelmesi halidir. Ağız kokusu ve öksürük nedeni olur.

Uzun süreli açlık : Uzun süre bir şey yememek ve su içmemek, ağız kuruluğuna ve ağız içindeki mikroorganizmaların faaliyetinin artmasına neden olur.


Hem kendiniz hem de çevrenizdekiler için, ciddi hastalıkların da habercisi olabilecek ağız kokusundan 10 adımda nasıl kurtulabilirsiniz.


Ağız kokusu, yediklerimizden ve içtiklerimizden kaynaklandığı gibi bazı hastalıkların da habercisi olabiliyor. Ağız kokusu nasıl gideririmin cevabı, öncelikle diş sağlığınıza ve yediklerinize dikkat etmekten geçiyor.

Peki, ağız kokusu nasıl önlenir, başka ne yapılabilir?  
  1. Dişlerinizi ve diş etlerinizi koruyun
  2. Protez ve köprüleri kontrol ettirin
  3. Sakız çiğneyin
  4. Daha fazla su için
  5. Asla burnunuz tıkalı uyumayın
  6. Şeker tüketimini azaltın
  7. Lokmaları iyi çiğneyin
  8. Peynir ve tarçın tüketin
  9. Diş ipi kullanın
  10. Sigara kullanmayın


Nedenini bir türlü anlayamadığımız ağız kokusunun kaynağı ne olabilir?

Bunun için hastaneye gidip dişlerimizde çürük ve enfeksiyon olup olmadığını araştırırız. Çürüklere dolgu yaptırırız ancak kötü kokular yine de devam edebilir. Daha önce adını bile duymadığınız ama milyonlarca insanın ağız kokusunun sebebi bademcik taşlarıdır.


Bademcik taşları, bademcik keseleri içerisine saklanan ve görmekte zorlandığımız beyaz ya da sarı renkli partiküller. Bademciklerde çukur şeklinde kesecikler bulunur. Ağızdaki ölü mukaza hücreleri, burundan akan mukus bademcik taşlarını oluşturur.


Süt ve süt ürünlerini tüketen insanlarda daha fazla görülmekte çünkü buradan sağlanan kalsiyum bu partiküllerin taşlaşmasında ve keseciklere sıkışmasında etkili oluyor. Maalesef milyonlarca insan daha önce adını bile duymadığı bu taşlara sahip.


Bu basit önerilerle ağız kokusu sorununuzu çözebilirsiniz!

Nane: Kuru naneyi biraz demleyerek hazırlayacağınız çay, midenizi de yatıştırarak mide kaynaklı ağız kokusunu önlemenize yardımcı olacaktır.


Karanfil: Bir küçük karanfil tanesini bir müddet ağzınızda gezdirdiğinizde farkı hemen hissedersiniz. Hoş bir tat ve koku bırakır, özellikle dışarıdaysanız, sakıza en iyi alternatif karanfildir! Bir müddet hafifçe çiğnedikten sonra çıkarabilirsiniz.


Maydanoz: Yoğun koku bırakan soğan-sarımsak gibi besinlerden veya alkol aldıktan sonra bir miktar maydanozu iyice çiğneyerek yiyin. Kokuyu önemli ölüde azalttığını göreceksiniz!


Dereotu tohumu: Birkaç dereotu tohumu çiğnemek de nefesinizin mis gibi kokmasını sağlar.

Limon suyu: Limon suyu ya da içeceğinizin içerisine atacağınız dilimlenmiş limon, ağız kokusundan şikayet edenler için pratik bir çözüm.


Rezene: Ağız kokusuna en etkili doğal çözümlerden biri de rezenedir. Öksürük ve soğuk algınlığına da faydası olan rezene aynı zamanda idrar yolu iltihaplanmaları ve böbrek taşları gibi rahatsızlıklara da iyi geliyor.


Ağız kokusunu giderecek doğal kür tarifi : 

Yediğimiz besinler ağzımızdaki bezlerin salgıladığı tükürüğün kimyasal bileşimini etkiler. Bu da, diş taşı oluşumuna ve ağız kokusuna yol açabilir. Tükettiğimiz gıdalar, midemizde asit sorunu yaratarak da ağız kokusuna yol açabilir. 


Akşamları, bir su bardağı suyun içine bir çay kaşığı karanfil ve bir adet çubuk tarçın atıp, bunları yaklaşık üç dakika kaynatın. Bu karışım sabaha kadar demlensin. Ardından da, sabah akşam ağzınızı bu karışımla çalkalama alışkanlığı kazanın. Sık sık nane ve kakule çiğnemeyi de ihmal etmeyin.

Bu önemli bilgi ve yöntemlerden daha fazla kişinin faydalanması için, beğenip, paylaşmayı unutmayın lütfen...




Görsel kaynaklar:
  • https://www.quora.com/What-are-those-stinky-clumps-that-rise-into-my-mouth-sometimes
İçerik Kaynakları :
  • https://www.quora.com/What-are-those-stinky-clumps-that-rise-into-my-mouth-sometimes
  • Liv Hospital İç Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Alev Özsarı
  • Estethica Ataşehir Cerrahi Tıp Merkezi Diş Eti Hastalıkları Uzmanı Periodontoloji Dr. Okan Acar
  • Diş Hekimi ve Protez Uzmanı Çağdaş Kışlaoğlu

ŞUAN EN ÇOK NE OKUNUYOR 👇👇

Saçınızdaki Beyazlardan Sonsuza Kadar Kurtulun!

Saçlarınızın arasında istemediğiniz beyaz teller mi çıkıyor? Saçlarınız gri görünmese bile bu bir kaç tel sizi huzursuz etmeye yetiyordur. Hatta saçlarınızı boyatmak ve şekillendirmek için harcadığınız paralar da can sıkıcı olmaya başlamış olabilir. Yavaş yavaş siz de bu beyaz saçların genç yaşlarda neden çıktığını ve bu durumdan nasıl kurtulacağınızı merak etmeye başlamışsınızdır. Bizce bunun için denenebilecek ilk, en kolay ve en ucuz yol bitkisel doğal çözümleri denemek. Ama isterseniz çözümlere geçmeden önce neden bu genç yaşınızda saçlarınız beyazlıyor sebeplerine bir göz atalım; Erken yaşta saç beyazlamasının nedenleri Saç beyazlamasının bilinen en büyük sebebi genetiktir. Yani anne/babanızın saçlarında sizin yaşlarınızdayken beyazlama olmuşsa bu çok yüksek ihtimalle sizde de olacak anlamına geliyor. Gizli şeker veya kan şekeri düşüklüğü olarak bilinen şeker hastalıkları da saçlarınızın erken beyazlamasına sebebiyet verir. Saça rengini veren mela

İşte evimize getirdiğimiz tehlike göz göre göre "kan-ser" oluyoruz - Prof. Dr. Erkan Topuz

Hamile kadınları ve bebek sahibi insanları uyaran ve dikkat etmeleri gereken noktaları anlatan Prof. Topuz, bulaşık deterjanından, halıların temizliğine kadar çevremizdeki bir çok etmenin kansere neden olabileceğini belirtti.  Mücadelesinin halkı kanserden korumak olduğunu, tedavinin sonra geldiğini, söyleyen Prof. Topuz, "Yediğimiz gıdalar, kullandığımız eşyalar kanser olmamıza neden olabilir. Etrafımız hastalık yapıcılarla dolu. Kanser de dalga dalga geliyor. 2020 yılında 20 milyon insan kansere yakalanacak. Ama kendimizi korursak bunu 15 milyona indirebiliriz. O yüzden gözümüzü açalım. Bu iş çocukluktan başlıyor. Çocuklarımıza bu terbiyeyi vermek zorundayız. Ailedeki çocuk annesini taklit eder. Anne ne yiyorsa çocuk da onu yer" dedi. Bir insanın kanser olması durumunda devlete ve millete verdiği zararın milyarlarca dolar olduğunu vurgulayan Prof. Topuz, "Anlattıklarımı uygulayıp sağlığınızı korursanız, Türkiye'nin ekonomisin

Duş ve Fayans Temizliği Nasıl Yapılır?

Eğlenceli bir iş olarak görülmese de temizlik konusu mühim. Özellikle bazı yerlerin temizliği çok elzem bir o kadar da keyifsiz, kabul. Ama yapmaktan başka da çare yok. Aslında elinizdeki malzeme ile kolayca temizleyeceğinizi bilseniz, hiç bir temizlik can sıkıcı değil. Hal böyle olunca, özellikle en çok nefret edilen temizlik yerlerinden biri olan duş temizliği için güzel bir pratik yöntemler bulmak lazım. Malum, banyo evde en çabuk ve en çok kirlenen bölge olarak sayılabilir. Özellikle fayansların kirlenmesi, l avaboların leke tutması ve duştan sonra meydana gelen su basıncı, duşun düzgün temizlenmediğinde ortaya çıkan problemlerdendir. Keyfinize göre pahalı temizlik malzemeleri satın alabilir veya bir temizlikçi tutabilirsiniz. Ancak bunları düşünmek yerine gelin daha yakın olan ucuz ve en önemlisi de hızlı olan bu yöntemleri deneyelim. En iç rahatlatıcı özelliği de, sadece iki malzemeye ve birkaç eşyaya ihtiyacınız olmasıdır; Malzemeler :  250 ml sı

Diş Macununun Değişik Kullanım Alanları

Dünyadaki hemen herkesin her gün kullandığı ürünlerden biri olan diş macunu sadece dişlerinizi temizlemiyor. Diş macununun daha pek çok kullanım şekli mevcut! 1)Mutfak ya da banyodaki musluklarınızı, lavabolarınızı üzerinde diş macunu olan bir diş fırçasıyla fırçalayarak temizleyebilirsiniz 2)Özellikle bayanlar olmak üzere saçlarımızı boyarken yaşanan yüzümüze,elimize,kulağımıza boya bulaşma sorununu çözmek için diş macunu ile ovalarız. 3)Duvarlardaki küçük delikleri diş macunu ve karbonatı karıştırıp doldurarak kapatabilirsiniz. 4)Dışardaki atmosferden dolayı gözlüklerdeki buğlu camı diş macunu sürüp, hafifce ovaladıktan sonra su ile temizleyerek kalıcı buğlanmaları engelleriz. 5)Günümüzde kullanılan ütünün metal kısmında, yanıklar sonucu oluşan lekelere diş macunu sürüp , bez ile ovaladığımızda lekelerden kurtuluruz. 6)Deri ayakkabı ve deri giysilerde giyildikçe oluşan yıpranmalar sonucunda diş macununu sürerek renklerini eski haline getirebilirsiniz

Senede 1 Bu Karışımı Evine Uygulayanın Evine Böcek Girmez.

Senede 1 Bu Karışımı Evine Uygulayanın Evine Böcek Girmez Evinizden çıkmayan inatçı böceklerinden kurtulmak için bu karışımı hazırlamalı ve 4-5 gün üst üste uygulamalısınız. Ardından böceklerin kaçtığını, kaçmayanların da öldüğünü göreceksiniz. Özellikle hamam böceği görünümü ve hareketleri nedeniyle oldukça ürkütücü ve tiksindirici bir haşeredir. Birçok kişi karşı karşıya gelmekten bile korkarken kimileri de düşünmeye dahi dayanamaz. Tüm bunların yanında kimse evinden sürekli olarak üreyen hamam böceği ailesinden birey görmek istemez. Marketlerde satılan kimyasal ürünleri kullanarak kendinizin ve evdeki sevdiklerinizin sağlığını riske atabilir ya da kendi böcek savıcı ilacınızı kendiniz hazırlayabilirsiniz. Çünkü bu böcekler ile mücadele etmezseniz evinize sık sık bakteri taşıyacaklar, kısa sürede hastalık derecesine varan sonuçlar ile karşılaşabileceksiniz. Doğal böcek ilacı nasıl hazırlanır? Vereceğimiz tarifi uygulamadan önce ilk olarak aşa