Eğer sende insanların çoğu gibiysen muzların tadını daha olgunlaşırken çıkarırsın. Haftalık alışverişini yaptığında muzların daha yeşilsi olanlarını alırsın. Onları olgunlaşırken, sarıya dönüşürken ve lekesizken yiyorsun.
Haftanın sonuna doğru, kahverengi lekelerin yavaş yavaş oluştuğu ve sonra tüm muza yayıldığı zaman, muzun kötü olduğunu ve senin için artık yararlı olmadığını düşündüğün için onları çöpe atarsın. Çünkü dürüst olmak gerekirse, fazla olgun olan ve artık iyi tadı olmayan diğer meyveleri de atıyorsun.
Şimdi tekrar düşün!
Araştırmalara göre oluşan kahverengi lekeler muzun sırf daha olgun olduğunu değil, aynı zamanda bağışıklık sistemimizi güçlendiren bir şey içerdiğini gösterir. Bu özellik tümör nekroz faktöründe de bulunan bir özelliktir ve muzda zaten önceden ispatlanmıştır. Kansere karşı vücudumuzdaki enfekte veya iltihaplı bölgelere vücut hücreleri taşıyarak savaşır. Sonuç olarak bu hücreler yok edilir ve tümör hücrelerinin büyümesini engeller.
Muzun ayrıca içerdiği antioksidanları ile kombine edilirse de beyaz kan hücreleri güçlenir ve bağışıklık sistemimizin gelişmesini destekler. Bu nedenle muzları çöpe atmak yerine onları yemek çok mantıklı.
İnanılmaz besleyici
Olgun muzların bağışıklılığı arttırma kalitesi bu meyvenin senin için iyi olmasının tek nedeni değil. Beslenme konusunda muzların en az taktir edilen meyvelerden bir tanesi olduğu doğrudur. Meydana çıkan ve egzotiği ile ilgimizi çeken yeni meyvelerden dolayı muzun gerçekten ne kadar çok vitamine, besinlere, safra maddesine ve doğal meyve şekerine sahip olduğunu unutuyoruz.
Muhtemelen ‘günde bir elma doktoru kendinden uzak tutar’ sözünü değiştirmek ve muzu dahil etmek gerek. Bugünümüzde yurt dışında elma ve portakalı birleşiminden çok muz yiyorlar.
Muzun vücudunu sağlıklı tutmasının bir kaç nedeni daha var.
1. Tansiyonun düşmesini sağlar :
Muzların tansiyonu düşürmesinin ve seni felç veya kalp krizi geçirmekten korumasının sebebi az sodyum ve çok potasyum içermesidir. Sağlıklı bir kalbin meyvesidir.
2. Mide ekşimesine karşı tedavi :
Muzu doğal bir antiasit, asit bağlama maddesi olarak görünebilir. Bir muz bile mide ekşimesine faydalı olabilir ve böylece semptomları azaltabilir.
3. Demir kaynağı :
Kansızlık demir içeren bir beslenme ile tedavi edilebilir ve muz demir içerir. Kırmızı kan hücreleri ve hemoglobin oluşturmakta yardımcı olur ve vücudundan akan kanı güçlendirir.
4. Enerji sağlar :
Eğer spor salonuna veya herhangi bir yere gidip spor yapmak istiyorsan öncesi bir veya iki muz yemen faydalı olabilir. Bir veya iki saat süre boyunca daha enerjik olmanı sağlayacak. Yani sporunu bitirmek için yeterli olan bir süre.
5. Mide için iyiler :
Mide urları çekenler bazı besinlerden uzak durmaları önerilir. Besleyici meyve olsa bile, ağrılara sebep olması veya çıbanlara zarar vermesine sebep olabilir. Mide urları çeken insanlar muzu yumuşak ve hafif olmalarından dolayı sorunsuz yiyebilir. Hatta muzun lapa gibi olması mide duvarını asitler ve diğer yanılmalardan korur.
6. Depresyona karşı yardımcı olur :
Muzun depresyona karşı iyi gelmesinin sebebi yüksek düzeyde triptofan içermesi ve bunun vücutta serotine dönüşmesi ile açıklanır. Serotin ise insanı daha mutlu ve daha dengeli hale getirir ve genelde moralini daha yüksek tutar.
7. Kabızlığı önler :
Muz yeterli miktarda safra maddesi içerir ve bu nedenle barsak hareketliliğini sürekli kalmasını destekler. Böylece doğal bir şekilde kabızlığa karşı korur.
8. Sinirleri sakinleştirir :
Bazı şeyler senin zaman zaman stresli olmanı veya moralinin bozulmasını sağlar. Muz yemeği hiç düşündün mü? Şeker seviyeni düzenlemene yardımcı olabilir ve içerdiği B vitamini ile sinirlerini sakinleştirebilir. Sonuç daha rahat bir kişiliğe sahip olmandır.
9. Vücut sıcaklığını kontrol eder :
Dışarısı çok sıcak ise eğer, muzun vücudunun sıcaklığını düzeltmesini unutmayın. Vücudun ateş nedeniyle sıcaklamış ise muzun bu sıcaklığı düşürebildiği de doğrudur.
Bu önemli bilgi ve yöntemlerden daha fazla kişinin faydalanması için, beğenip, paylaşmayı unutmayın lütfen...
- https://www.healthline.com/nutrition/11-proven-benefits-of-bananas
- https://www.livescience.com/45005-banana-nutrition-facts.html
- http://healthyeating.sfgate.com/nutrients-ripe-banana-4558.html
- https://food.ndtv.com/food-drinks/benefits-of-banana-how-to-include-the-fruit-in-your-daily-diet-1216006