BAHÇENİZE GÜL DİKMEK İSTİYORSUNUZ, BUDANAN GÜL ÇUBUKLARINI DİREK DİKMEYİNİZ TUTMAYABİLİR.
Genellikle gül fidanı dikimi çoğu zaman çimlenme vermez.. Şimdi bu fikir sayesinde, daha iyi sonuçlar elde edeceksiniz..
Gül çubuklarını patatesler üzerine saplayarak toprağa dikerseniz gül çeliğinin su ve nemli ortam ihtiyacını toprakta patates karşılayacağı için kökelendiği sürece kadar patates daimi olarak kökü sulu tutacaktır. Patatesin çürüme döneminde çeliğimiz köklendiği için de gül fidanına dönüşecek ve baharda sapasağlam bir şekilde gül vermeye başlayacaktır.
Bu durumu sadece güller için düşünmeyin benzer olan tüm formdaki bitkiler de işe yarar . Kamelyalar, açelyalar ,orman gülleri,şakayıklar vesair deneme yapabilirsiniz. Patateslere en üstteki fotoğrafta gördüğünüz şekilde sapladığınız çelikleri saksıya ya da isterseniz direkt olarak bahçeye dikerek büyümelerini sağlarsınız .
Yapılması gereken işlem oldukça basit. İşte size adım adım nasıl yapılacağın anlatımı;
Bir gül dalını alıyor ve kök kısmı olarak kullanacağımız bölümdeki dikenleri bir güzel temizliyorsunuz…Ardından bir patatesi alıyor ve ortasına gül dalını yerleştirebileceğiniz genişlikte ve derince bir delik açıyorsunuz…
Açtığınız bu deliğe gül dalının dikenlerini temizlediğiniz ucunu yerleştiriyorsunuz…
Ardından genişçe ve derin bir saksı alıyor ve içini bir miktar toprakla dolduruyor…
Ve bu toprağın üzerine içinde gül dalı olan patatesi yerleştiriyorsunuz…
Gül dalları dik duracak şekilde patatesleri yerleştirdikten sonra üzerine yeniden bolca toprak ekliyorsunuz…
Ardından pet şişe alıyor ve tabanını kesip kapağını çıkararak gül dalının üzerine bu şişeyi yerleştiriyorsunuz…
Son olarak saksıyı güzelce suluyor ve gül yetiştirmenin ilk adımını atıyorsunuz…
Düzenli olarak suladığınızda ve güneş gören bir yerde yetiştirdiğinizde güllerinizin kısa süre içinde açmaya başladığını göreceksiniz!
Güllerle ilgili farklı birkaç bilgide yoğun renkli çiçekler açmaları için yapılan alışıla gelmiş uygulamaların dışında uygulamalar olduğu . Örneğin güllerin zeytinyağı sevdiğini biliyormuydunuz ?
Uzun süre çiçek açmayan gül dalları (ağaç demeyi seviyorum aslın da) için dalların kök kısımlarına doğru yağ verme yapılır. Keza ilkbahar ve sonbahar iyi cins güllerde sürgün verme ve yapraklanma zamandır.
Bitkiler bu dönemde yenilenirler. Köklerine doğru bitkiye bir bardak su bardağı ölçütünde verilen zeytinyağı onların kısabirsürede canlanmasını ve yeniden gül açmalarını sağlar.
Patates ile gül yetiştirmek ile ilgili videoyu da aşıdan izleyebilirsiniz.
Evde Gül Yetiştirenlerin Mutlaka Bilmesi Gereken Püf Noktaları
GÜL BUDAMASI
Güllere her yıl düzenli bir şekilde budama yapılmalıdır. Böylelikle daha çok gençleşip, ömürleri uzar. Gül budamak için öncellikle kaliteli bir gül makası ve elleri koruyacak uygun bir eldiven gerekir. Gül budaması gülün cinsine göre farklılık gösterir.
Sürekli olarak açan güller, ocak ve mart arasında budanır. Yılda sadece bir kez açan güller ise çiçekleri geçtikten hemen sonra, yaz mevsiminde budanmalıdır. Baharda budanırlarsa o yıl çiçek açmazlar.
BUDAMAYA BAŞLARKEN
Öncelikle kuru, hastalıklı, zayıf ve çok ince dalları dipten kesin. Bitki çalılaşmışsa hava alması için orta kısımda bulunan çapraz dallardan birkaç dal alın. Gül budarken daima dalın dış yüzeyindeki bir gözün yarım santimetre üzerinden, hafif verev ve bitkiyi parçalamayacak şekilde dikkatlice kesin.
ÇEŞİTLERİNE GÖRE GÜLLERİN BUDANMASI
Güller kendi aralarında çok çeşitlere ayrılır. Gül cinsleri birbirine karıştığı için sınıflandırma yapmayı oldukça zorlaştırmıştır. Buna rağmen bilinen gül çeşitleri şunlardır: Yediveren gülleri, melez çay gülleri, demet güller, çalı gülleri, minyatür güller ve sarmaşık güller...
YEDİVEREN GÜLLERİ
Sadece ilkbahar aylarında kuvvetli bir şekilde budanma gerektirir. Bir yediveren gülfidanı ne kadar çok kesilirse, o kadar kuvvetli ve daha uzun süre ile dışarıya fışkırır. Kalınlaşmış olan fidanları daha az budamak gerekir.
Bu önemli bilgi ve yöntemlerden daha fazla kişinin faydalanması için, beğenip, paylaşmayı unutmayın lütfen...
- https://www.youtube.com/watch?v=sqA9jG6QUvk
- https://www.youtube.com/watch?v=sqA9jG6QUvk