Dünyanın en şifalı bitkilerinden, yiyeceklerinden. İçerdiği yoğun besin maddeleri ve vitaminler sayesinde sağlığa çok sayıda fazlası var. Yaz aylarında taze kış aylarında ise kurutulmuş şekilde tüketilen bamya fiyatıyla kırmızı eti de neredeyse üçe katladı. Ama yüksek miktarda lif içeren bamya özellikle kış aylarında tüketilmesi önerilen besinlerin başında gelir.
Fiyatının pahalı olması nedeniyle kilo olarak değil gram olarak alınan bamyanın yüksek fiyatının altında işçiliğinin zor olması gösteriliyor. Güneş doğmadan sabah 05.00 sıralarında toplanmaya başlanan bamyanın öğlen olmadan ipe dizilmesi gerekiyor. Narin bir bitki olan bamyanın kurutulmuş hale gelip ipe dizilmesi için en küçük haliyle toplanması gerekiyor. Bu şekilde daha kaliteli oluyor.
Bamyanın içerdiği birçok vitamin, bileşen ve maddelerin yanında en çok lif açısından dikkat çekmektedir. Lifler özellikle sindirim sistemi ve diyabet sorunları için ciddi faydalar sağlamaktadır. Bol miktarda folat içermesi özellikle gebe kalma problemlerini ortadan kaldırmaya yardımcı olabilir.
Gebelik sırasında bu özelliğinden dolayı kadınlara tavsiye edilmektedir. Ayrıca, özellikle bebeklerin sağlığı ve gelişimi için önemlidir. Astım gibi kronik ve kanser gibi çok tehlikeli hastalıklara karşı koruma sağlamakta ve bu hastalıklara yakalanma riskini azaltabilmektedir. Bamya liflerin yardımıyla bağırsak hareketlerini arttırır ve kilo vermeden kolon kanserine yakalanma riskini azaltmaya kadar birçok fayda sağlar.
K vitamini açısından çok zengin olan bamya bu özelliği sayesinde kan pıhtılaşması sorununu ortadan kaldırabilir, bunun yanında K vitamini kemik sağlığı için önemlidir.
Çok şaşırtıcı bir şekilde bamya astım hastalığına iyi gelmektedir. Kronik astım tanısı konulan kişilere bol miktarda bamya tüketimi önerilmektedir.
Bağırsak hareketlerini içerdiği zengin miktardaki liflerle sağlayan bamya, kabızlık sorunlarını giderebilmektedir. Güneş ışınlarının neden olduğu hasar ve zararları giderebilmektedir. Bu yüzden yaz aylarında da bamya tüketiminin cilt sağlığı için önemli faydaları olabilir.
İçerdiği besin ve maddelerin kolon kanserine yakalanma riskini azalttığı düşünülmektedir. Kolon kanseri genelde hareketsiz kalan vücut ve sindirim sistemlerinde meydana gelir, bamya ise bu sorunu ortadan kaldırabilir.
Çiğ veya pişmiş bamya düzenli olarak tüketildiğinde obezite sorunlarını büyük ölçüde azaltabilir. Bamya sadece kilo vermeye yardımcı olmaz aynı zamanda kilo vermek isteyen kişilerde meydana gelebilecek besin açığını da giderebilir.
İçerdiği besinler ve özellikle C vitamini cilt sağlığı için hayati bir önem taşımaktadır. C vitamini cildin yaşlanmasını yavaşlatırken, aynı zamanda dokuyu kuvvetlendirir. Bamyada bulunan besinler ayrıca cilt pigmentasyonunu önlemeye yardımcı olur. Bu cildinizi gençleştirici ve zararları tamir için yararlar sağlar
Eğer kuru ve güçsüz saçlara sahipseniz bamyayı kaynatın ve suyu ile saçlarınızı yıkayın, bu uygulama sorunu büyük ölçüde giderecektir. Aynı zamanda bamya saç kremi olarak kullanılabilir. Bamya, kuru ve kaşıntılı kafa derisi için mükemmel bir nemlendiricidir.
Bamya saçınızı yumuşatır ve nemlendirir. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir ve hastalıklarla mukavemetini arttırır.
Diyabete Bamya Suyu Tarifi
- Bamyaları iki uçtan kesin
- Bir kavanoza koyun ve üzerine su ekleyin
- Bir gece (en az 8 saat) suda bekletin
- Sonra, içinde biriken suları çıkarmak için bamyaları iyice sıkın
- Bamyaları atın
- Kavanozda geriye kalan bamya suyudur.
Tek yapmanız gereken bu suyu içmek. Çok kolay değil mi?
Ama bamyanın faydası bununla bitmiyor. Vitamin, mineral, antioksidan ve diyet lifi içeriyor.
Bamya Suyunun Diğer Faydaları
- Akciğer enflamasyonuna, ülsere, rahatsız bağırsağa ve boğaz ağrısına iyi gelir
- Kabızlığı önler ve geçirir
- Depresyon belirtilerini azaltır
- Enerji seviyesini yükseltir
- Kolestrolü düşürür
- Bazı kanser türlerine yakalanma riskini azaltır
Bu önemli bilgi ve yöntemlerden daha fazla kişinin faydalanması için, beğenip, paylaşmayı unutmayın lütfen...
Görsel kaynaklar:
- http://www.top10homeremedies.com/wp-content/uploads/2015/08/okra-health-bfts.jpg
- http://cdn2.stylecraze.com/wp-content/uploads/2013/05/18-Amazing-Benefits-Of-OkraLady%E2%80%99s-Finger-For-Skin-Hair-And-Health.jpg
- http://drvidyahattangadi.com/wp-content/uploads/2014/08/Okra3.jpg
- https://i0.wp.com/www.theayurveda.org/wp-content/uploads/2016/04/Okra-water.jpg?fit=640%2C480
- https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjHV0goBwoj2F5ZnlUdf-ytth2BYX2ovxx1Cxhm9Rkb-R9MLax0dH9AG-x18QKTlalK-HojMqVMXt9cn0E5BppGwqf3_t7YHf3-Eo2w4AkVItOThsHRKvex4jJngCMx75ipqW-WZvXvHK69/s1600/Image-3.jpg
- https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgjaj3qFdz5lPlfj9j-svoAv1DJU3K-xsIwkn0rUv6d36QFbEX0WN9PlZailLJYX2l7e0qe-lB69FoUIZYbxg1875hh57NaBDDxdeCkqm9BKM3NHkMyhbyaAQviF9gYiSB87KpDorbtw_M/s1600/Pickled+Okra+5.jpg
- https://cdn1.dailyhealthpost.com/wp-content/uploads/2015/09/2015-09-29-how-to-make-okra-water-to-help-support-healthy-blood-sugar-levels-2-fb-2.jpg
- http://www.nutrition-and-you.com/okra.html
- https://www.organicfacts.net/health-benefits/vegetable/health-benefits-of-okra.html
- http://www.healthline.com/health/diabetes/okra