Hayatın doğal akışı içinde ruh halimiz zaman zaman dibe vurabiliyor. Ancak bazen bu düşük ruhsal durum insanları uzun süreler boyunca zayıflatabiliyor. Onların iş yaşamlarını ve sevdikleriyle olan ilişkilerini olumsuz yönde etkiliyor. Araştırmalara göre insanların %10’u hayatlarının bir döneminde depresyon geçirmiş.
Şu belirtileri taşıyorsanız depresyonda olma ihtimaliniz var:
- Üzüntü,
- Endişe,
- Hayattan keyif alamama,
- Yaşamını devam ettirmek için gerekli olan enerjinin azlığı,
- Hiçbir şey yapamaz halde hissetme,
- Daha önceden heyecan veren aktivitelerin kişiyi artık heyecanlandırmıyor oluşu,
- Kendi içine kapanma,
- Çevreden uzaklaşma,
- Hiç veya çok uyuma,
- İştah kaybı veya aşırı iştah,
- Öfke ve tahammülsüzlükte artış,
- vücutta açıklanamayan ağrı ve acılar,
- Cinsel istek kaybı,
- Yorgunluk hissi,
- Kişinin kendini sıkıcı, yetersiz ya da hissiz görüyor oluşu,
- Çaresizlik- umutsuzluk içinde olma,
- Suçluluk duygusu hissetme,
- Tekrarlayan olumsuz düşünceler
- Tekrarlayan intihar düşünceleri,
- Dikkati toparlamada zorluk,
- Unutkanlık vb.
Tıbbi açıdan bakıldığında depresyon, bedenle beyin arasında sinyal ileten maddelerin yani nörotransmitterlerin dengesizliğinden veya vücuttaki vitamin ve minerallerin dengesizliğinden kaynaklanıyor.
İyi haber şu ki, depresyon kesinlikle kader değildir ve tedavisi son derece mümkün olan bir hastalıktır. Çok eski çağlardan beri depresyonu gidermek için bitkisel formüller kullanılmaktadır.
Kaynağı ne olursa olsun depresyonu atlatmada çok faydasını göreceğiniz 5 bitkiyi sizinle paylaşmak istiyoruz.
1. Melissa çayı
Melissa yatıştırıcı etkisiyle depresyona iyi gelen bir bitkidir ve özellikle sinirsel kaynaklı uykusuzluk problemlerinin giderilmesinde faydalıdır. Melissa’yı çay olarak tüketebilirsiniz.
Melisa bitkisi kaynayan suda 5 dakika kaynatılıp tüketilebilir veya hazır çayları alıp günde 1-2 bardak olarak içilebilir. 21 gün boyunca devam edilmesini öneriyoruz. Melisa sedatif ilaçlar ve tiroit ilaçlarıyla etkileşime girebilir. Uykusuzluk ya da kaygı için ilaç kullanıyorsanız melisa çayı tüketmemelisiniz ve çocuklarda kullanmamanız tavsiye edilir
2. Muz
Depresyondaki birçok insan üzerinde yapılan araştırmada muz yiyen insanlar sonucunda kendilerini çok daha iyi hissediyor.
Bunun nedeni ise mutluluk hormonu serotoninin salgılanmasını sağlayan ve bir tür protein içermesi. Ayrıca kadınların regl öncesi dönemindeki gerginliğini azaltmaya yardımcı oluyor. Kandaki glukoz seviyesini düzenleyen B6 vitaminini içeren muz ruh halini de etkiliyor.
3. Ceviz ve Badem
Ceviz kalsiyum, magnezyum, demir, seratonin içerir. Ceviz ayrıca ihtiva ettiği yüksek Omega 3 yağları ile beyin sağlığınızı düzenler ve ruh halinizi olumlu yönde etkiler. Aynı şekilde sağlıklı yağlar, magnezyum ve E vitamini içeren badem de seratonin seviyenizi yükselten bir gıdadır.
4. Ay Çekirdeği ve Kabak Çekirdeği
Ay çekirdeği ve kabak çekirdeği yüksek miktarda Omega 3 yağ asitleri barındırır. Omega 3 ihtiva eden besinler tüketmek depresyon belirtilerini azaltacak ve iyi bir uyku uyumanızı sağlayacaktır.
5. Çikolata
Hepimizin çok sevdiği çikolata muhteşem lezzeti ve sağlıklı antioksidanlar içermesinin yanısıra ruh halini düzelten en iyi gıdalardan biridir. Çikolata bedende seratonin üretilmesini sağlar.
Sonuç olarak
Bu hastalığa neden olan pek çok faktörü aslında kendinizin yarattığını unutmayın ve bunu önlemek için içinizi sevgi ile doldurun, etrafınızdaki güzelliğin tadını çıkartın, ailenizle güzel vakit geçirin, yürüyüşe çıkın, arkadaşlarınızla keyifli bir yemek yiyin, hatalarınızdan ders çıkartın ve etrafınızı enerjik renkler ve müziklerle çevreleyin.
Kendinizi daha iyi hissetmenize yardımcı olacak bir ortam hazırlayın ve bu doğal yöntemleri deneyin. Yardım istemeniz gerektiğini hissediyorsanız, bundan asla çekinmeyin. Endişelenmenize gerek yok çünkü her şeyin bir çözümü vardır!
Bu önemli bilgi ve yöntemlerden daha fazla kişinin faydalanması için, beğenip, paylaşmayı unutmayın lütfen...
- https://www.webmd.com/depression/guide/detecting-depression#1
- https://www.webmd.com/depression/guide/detecting-depression#1
- https://www.webmd.com/depression/guide/depression-symptoms-and-types
- https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/depression/symptoms-causes/syc-20356007