Bazen yalnızca yorgunluğun işareti olabilecek parmak karıncalanması ya da eklemlerin ağrıması, zaman zaman da genel sağlık durumu hakkında bilgiler veriyor olabilir. Brightside’dan derlediğimiz bu bilgiler ellerinizden aldığımız mesajları açıklayacak ve neler yapmamız gerektiğinden bahsedecek.
1. Yorgunluk ve halsizlik.
Ağır şeyler kaldırdığımızda ve el bileklerimizi rahatız pozisyonlarda tutarsak, cilt yüzeyine yakın bulunan sinirlere baskı uygulamış oluruz. Bu da parmaklarımızın yüzeyinde karıncalanmaya sebep olur.
Ne yapmalıyım? Yeteri kadar uyuduğunuzdan emin olun ve vücudunuzun genelini dinlendirin, bir masaj yaptırabilirsiniz.
2. Vitamin eksikliği.
E, B1, B6 ve B12 gibi vitaminlerin eksikliğinde kişi sol elinde veya sol bacağında karıncalanma benzeri bir durum hissedebilir.
Ne yapmalıyım? Vücudunuzdaki vitamin eksikliğini tespit etmek ve bunu gidermek için bir uzmanla görüşebilirsiniz. Vitamin kullanmak aşırıya kaçtığı zaman da vücutta negatif etkilere sebep olabilir.
3. Omurgadaki sorunlar veya şekil bozuklukları
Omurga ile ilgili çeşitli problemler kendini sol elin küçük parmağındaki uyuşma ile belli eder. Bu, sinirlere fazla baskı uygulandığının ve bu sinirlerin zarar gördüğünün bir işaretidir.
Ne yapmalıyım? Sırtınızı mümkün olduğu sıklıkta esnetin, yoga, jimnastik ya da yüzme sporları yapın. Oturma pozisyonunda uzun süre kalmamaya çalışın.
4. Karpal Tünel Sendromu (El bileğinde tendon sıkışması).
Karpal tünel sendromu genellikle başparmak, işaret ve orta parmaklarda hissedilir. Kişinin iş yaşamı ya da hayat tarzı yüzünden sürekli tekrar etmesi gereken hareketler sonucunda tendonları şişer ve elde uyuşmalar oluşur.
Ne yapmalıyım? Basit jimnastik hareketleri ve eklemleri esnetmek karpal tünel sendromunu engelleyebilir.
5. Kan dolaşımı sorunları.
Sağ elin parmak uçlarındaki uyuşma ele veya omuz ekleminde yaşanmış olan travmadan ya da yüzeydeki sinirlere uygulanan baskıdan kaynaklanabilir. Sağ eldeki karıncalanma ayrıca kardiyovasküler rahatsızlıkların da habercisi olabilir.
Ne yapmalıyım? Orta hızda yürüyüş yapın, da ya vücudunuzdaki kan dolaşımını iyileştirmek için spor yapın. Dolaşım sistemindeki ciddi problemleri mutlaka tıbbi uzmanlarla görüşerek çözmelisiniz.
6. Burger Hastalığı (Alt ekstremitelerdeki arterlerin tıkanması).
Bu hastalık çoğunlukla sigara içenlerde görülür. Vücuda alınan nikotin kan dolaşımına zarar verir ve bunun sonucunda vücuttaki minerallerde azalma olur. Bu önce parmaklarda daha sonra da bütün kolda uyuşmaya sebep olur.
Aynı hissiyat ayak ve bacaklarda da oluşabilir.Ne yapmalıyım? Bu hastalığın maalesef bir tedavisi yok. Fakat zararlı alışkanlıkları bırakmak ilk iyi adım olacaktır. Ayrıca mutlaka bir doktora görünün.
7. Diyabet (Şeker hastalığı).
iyabetin ilk işaretlerinden biri de ayaklarda başlayıp kollara kadar çıkabilen bir karıncalanma hissidir. Bu sinir uçlarına ve sinirlere gelmiş zarardan kaynaklanan kan dolaşımı azalması yüzünden olur.
Ne yapmalıyım? Tip 1 diyabet insülin enjeksiyonları ile tedavi edilir. Tip 2 diyabet ise kötü beslenmeden kaynaklıdır. Yani öncelikle bir doktor ile görüşüp kan testi yaptırarak şeker hastalığının türünü öğrenmeniz gerekir.
Sağlıklı yaşam mutluluktur! Herkese sağlıklı günler dileriz.
Bu önemli bilgi ve yöntemlerden daha fazla kişinin faydalanması için, beğenip, paylaşmayı unutmayın lütfen...
Görsel kaynaklar:
- http://goodfullness.net/7-important-things-hands-health/
- http://goodfullness.net/7-important-things-hands-health/