Ben çayıma fazla şeker atmıyorum diyor olabilirsiniz ama vücudunuz belkide şeker limitini aşıyordur. Vücudunuza kaldıramayacağı şekeri yüklemek çeşitli rahatsızlıkları beraberinde getirir.
İşte Çok Fazla Şeker Tükettiğinizin 9 işareti
Şekerin tadı güzeldir, hatta şeker içeren yiyeceklerin tadı daha güzeldir! Bu tatlı kristal karbonhidrat sanki her yerde gibi görünüyor, değil mi?
Birçoğumuz açken favori tatlılarımızda kendimizi kaybetmeye bayılırız. Çok masum bir zevk gibi gözükse de ne yazık ki fazla miktarlarda şeker tüketmek birçok hastalığın sebebi olarak karşımıza çıkıyor. Bugünlerde şeker içermeyen bir beslenme düzeni oluşturmak gerçekten zor. İşin aslı şu ki ne kadar bağımlı olduğumuzun bile farkında değiliz.
Sizin için çok fazla şeker aldığınızda meydana gelebilecek sorunların listesini derledik. Eğer ki bu sorunları yaşamaya başladıysanız, şekeri azaltmanın zamanı gelmiş demektir.
Kas ve Eklem Ağrısı
- Kızarıklık
- Eklem sertliği
- Şişlik
- Eklem ağrısı
Canınız yandığı için son zamanlarda düzeni yürüyüşlerinizi, bahçe işlerini veya golf oynamayı es geçtiğinizi hissediyor musunuz? Bu ağrı vücudunuzun sizi uyarma şekli olabilir. Bünyenize aldığınız fazla şeker vücudunuzun glikozu işleme sürecini bozabilir ve vücudunuzda iltihaplanmalara sebep olabilir.
Ne kadar fazla şeker tüketirseniz, o kadar glikasyon sonucu oluşmuş moleküller bünyenizde oluşur ve bu da daha fazla iltihaplanma kaynaklı şişmelere sebep olur. Kalp rahatsızlıkları, katarakt, ritim bozukluğu, hafıza problemleri ve kırışık cilt çok fazla şeker tüketmenin acı sonuçlarından bazılarıdır. Tatlı Krizleri ve Diğer Şeker İçerikli Yiyecekler
Şeker çok hızlı sindirilir, bu sebeple favori çikolatalı kekinizi yedikten bir saat sonra açlık hissetmeye başlarsınız. Şeker dopamin hormonu salgılamanızı sağlayarak, bağımlılık yapıcı uyuşturucu maddelerle benzer özellikler taşır. Şekerli yiyecekler tükettiğinizde salgıladığınız mutluluk hormonu bu yiyecekleri tekrar istemenize sebep oluyor çünkü yediğinizde elde ettiğiniz ödül algısı sizi buna yönlendiriyor.
Beyin şekeri ödül olarak görür ve her zaman daha fazlasını ister. Bu acımasız ve bağımlılık yapıcı bir döngüdür. Ayrıca yüksek şeker içerikli yiyecekler sizi uzun süre tok tutmadığı gibi aynı zamanda besleyici değerlerden de yoksunlardır.
Enerji Yüksekliği ve Yoksunluğu
Glikoz vücudunuzun enerji kaynağıdır. Bu sebeple glikoz seviyesini belirli bir oranda tutmak çok önemlidir. Gün içinde hem tükenmişlik hem de enerjik hissetmenizin nedeni bu seviyenin uygun seviyede olmamasıdır. Şeker yediğinizde, pankreas dengeyi korumak için insülin salgılar. İnsülin harekete geçip vücudun glikoz seviyesini rayına oturttuğunda da siz tekrar seviyeyi yükseltmek için tatlı aramaya başlarsınız.
Enerji seviyenizi düzenlemek için sağlıksız atıştırmalıklar ve tatlılardan uzak durmalısınız. Sağlıklı yağlar ve proteinlerden ihtiyacınız olan besleyici maddeleri alabilir ve doygunluk hissiyle mutlu olabilirsiniz. Vücudunuzun ihtiyacı olan gerçek enerjiyi böylece sağlamış olursunuz.
Sağlıklı beslendiğinizde ani yükseliş ve düşüşler yaşamayan vücudunuz çok saha sağlıklı olacaktır.
Ciltte Yağlanma ve Sivilcelenme
Şeker yüklü besinler insülin seviyenizin birden artmasına ve glikasyonlar oluşmasına ve protein moleküllerine şeker bağlanmasına sebep olur. Vücudunuza şeker girer girmez karmaşık fizyolojik süreçler başlar. Fazla şeker tüketimi yağlanma ve cilt sorunları meydana getirir.
Üretilen fazla insülin cildinizdeki yağ bezlerini harekete geçirerek daha fazla üretim yapmasına sebep olur ve bunun sonucunda sivilce oluşumu ve yağlı bir cilt sahibi oluruz.
Bunun anlamı yüksek şeker içerikli bir beslenme, size daha çok sivilce olarak geri döner. Eğer ki bu soruna uzun zamandır sahipseniz ve tedavilerin hiçbiri işe yarıyor gibi görünmüyorsa, beslenme alışkanlıklarınızın değişme zamanı gelmiştir. Şekeri hayatınızdan tamamen çıkarmanız gerekmiyor. Sadece tüketimini azaltmanız ve biraz da doğal besinlere yönelmenizi öneriyoruz.
Kilo Artışı
Pantolonlarınızın sıkmaya başladığını fark etmek hiç hoş bir durum değildir. Bir hafta önce yediğiniz o çikolatalı kekin sonucunun bu olabileceğini tahmin edemezdiniz. Fazla şeker tüketmenin bir diğer kötü sonucu da size kilo aldırmasıdır.
Atıştırmalık ve tatlılar, genellikle karın bölgesinde yağlanmaya sebep olur. İnsülin miktarınızı aldığınız şeker miktarı ile doğru orantılı arttırdıkça, karın bölgenizdeki yağlanma da aynı oranda artmış olur.
Diş Çürümesi
Dişlerinizde oluşan çürükler ve diğer rahatsızlıklar tartışmasız bir şekilde fazla şeker tüketiminin eseridir. Açıkçası sorun şeker tüketmekten ziyade, yedikten sonra dişlerinizde kalan artıklar buna sebep olmaktadır.
Eğer güzel temizlenmez ve fırçalanmaz ise, plak oluşumuna sebep olur. Mine tabakasını yavaşça yok eden yemek artıkları sonucu oluşan bakteriler sonunda diş çürüklerine sebep olur. Yüksek Şeker Toleransı
Her gün fazla miktarlarda şeker tükettiğiniz takdirde, dilinizdeki tat tomurcukları bu tada alışacak ve artık bu şeker seviyesi onlar için tatlı olarak algılanmayacak.
Yani ne kadar çok yapay tatlandırıcı içeren yiyecek tüketirseniz, meyvelerin sebzelerin içindeki şekerin tadını o kadar az alırsınız. Sulu bir elma yiyip tadını alamamak gerçekten kötü bir şey bize inanın. Eğer hiç bir şey size tatlı gelmemeye başladıysa, şeker tüketimini kesip yani işlenmiş şeker ve tatlı şuruplar kullanmayarak sağlıklı bir beslenme düzenine geçin.
Sıklıkla Soğuk Algınlığı ve Grip Olma
Aşırı şeker tüketimi bağışıklık sisteminizin bakteri ve virüslere karşı savunmasını zayıflatır ve daha fazla hastalanmanıza sebep olur.
C vitamini de aynı bağışıklık sisteminiz gibi soğuk algınlığıyla savaşır ancak vücudunuza aldığınız aşırı glikoz C vitamini yerine akyuvarlarınızla bağlanıyor çünkü moleküler yapıları çok benziyor. Hastalıklara karşı hiç etkisi olmayan glikoz moleküllerin C vitamini yerine akyuvarlarınız ile ortak çalışması da sizi hastalıklara karşı savunmasız bırakıyor.
Bu senaryoyu engellemek için, hasta hissetmeye başladığınızda tatlıyı kesmek hastalanmanızı engeller. Meyve ve sebze tüketimine önem verirseniz hasta olma olasılığınız oldukça düşecektir.
Şişkinlik Hissi
Gaz ağrısı ve şişkinlik hissi birçok farklı yiyecek tarafından tetiklenebilir ve çok fazla şeker tüketmek de onlardan biri.
Çünkü şişkinlik ve gaz ağrıları yediklerinizle doğrudan etkilidir. Sindirme sürecinde bir sorun meydana gelmesi sonucunda oluşan bu problemlerde şekerin katkısı büyüktür. Eğer şeker ince bağırsakta emilemez ve kalın bağırsağa geçemezse, gaz üreten bakteriler gibi bir görev üstlenir.
Çok fazla şeker karın bölgenizdeki ağrıların sebebi olabilir. Tatlandırıcılı ürünler suçlu olmaya en büyük adaydır. Diyet kola, atıştırmalık çikolata ve gofretler sizi geceleri uyanık tutabilir.
Ne Kadar Şeker Çok Fazladır?
Dünya Sağlık Örgütüne göre, önerilen günlük şeker miktarı günlük enerji sağlayıcı besinlerin %10unu oluşturmalı.
Bu da yaklaşık olarak 7 çay kaşığı şekere denk geliyor. Şeker lezzetlidir ve herkesin onu sevdiği tartışılmaz bir gerçektir. 4 gram karbonhidrat 1 çay kaşığı şekere denk gelir ve almanız gereken besinlerin önüne geçerek sağlığınızı olumsuz etkileyebilir.
Bu sebeple günlük tatlı miktarınızı yeniden gözden geçirin ve yukarıda belirttiğimiz sorunların gerçekleşme ihtimalini düşünün. Sağlıklı beslenip arada kaçamak yapmak herkesin hakkıdır fakat durumun tamamen tersine dönmesi sağlığınız açısından oldukça kötü sonuçlar doğurabilir.
Bu önemli bilgi ve yöntemlerden daha fazla kişinin faydalanması için, beğenip, paylaşmayı unutmayın lütfen...
Görsel kaynaklar:
- https://brightside.me/inspiration-health/12-signs-youre-eating-too-much-sugar-342260/
- https://brightside.me/inspiration-health/12-signs-youre-eating-too-much-sugar-342260/