Risk altında mısınız? Mutlaka kontrol edin! B12 eksikliği ciddi sağlık problemlerine yol açabilir!
B12 vitamini eksikliği en yaygın beslenme eksikliklerinden biridir. Bu eksikliğin en önemli iki sebebi; katı vejetaryen diyetler ve kilo kaybı ameliyatlarıdır. B12 vitami vücudun enerji santralidir ve kanda oluşan B12 vitami eksikliği sonucunda vücudumuzda bazı belirtiler ortaya çıkar.
Ancak ilginç bir şekilde insanlar bu belirtileri B12 eksikliğine değil de stres ve yoğun çalışma şartlarına bağlarlar.
Faydalı Bilgi olarak B12 vitamini eksikliği sonucunda vücudumuzda oluşabilecek 10 belirtiyi sizler için derledik.
1.Halsizlik, dengesizlik, yorgunluk
Yapılan araştırmalara göre , B12 vitamini eksikliğinin en sık görülen belirtilerinden biri halsizlik ve yorgunluk.
Vitamin alımı azaldığı zaman, oksijen üretimi için gerekli olan kırmızı kan hücrelerinin üretimini azaltıyor ve bunun sonucunda kişi de uykusuzluk, yorgunluk, bıkkınlık ve baş dönmesi gibi belirtiler ortaya çıkıyor.
Çoğu insan bu belirtilerin kötü uyku düzeni, uzun çalışma saatleri ve stresten kaynaklandığını düşünüyor. Ancak bu belirtilerin uzun süre devam etmesi, B12 vitamini eksikliği ihtimalini artırıyor.
2.Nefes darlığı
B12 eksikliği sonucu oluşan belirtilerden bir diğeri de nefes darlığıdır. B12 vitaminin özelliklerinden bir tanesi hemoglobin üretimine katkı sağlamasıdır.
Yani kan akışı sırasındaki oksijen taşıma işlevini yürütür. Vitamin eksikliğinde ise dokulardaki oksijen akışı azalabilir ve bu da nefes darlığı ve halsizliğe yol açan anemi hastalığının ortaya çıkmasına yol açar.
Eğer beklenmedik bir anda nefes darlığı, çarpıntı ya da halsizlik gibi durumlar ile karşı karşıya kalırsanız doktorunuz ile görüşmenizi ve vitamin testi yaptırmanızı tavsiye ederiz.
3.Sinir zedelenmesi ve karıncalanma hissi
B12 eksikliği sinir hücrelerinin yapısını bozar ve el ve ayaklarda karıncalanma hissine yol açar. Eğer görmezden gelirseniz, bu belirti zamanla kalıcı hale gelebilir ve paresteziye dönüşebilir. Sinir sisteminde, B12 vitamini, sinir dokularının kılıfı olan miyelin oluşumu için gereklidir.
Ayrıca vitamin eksikliğinde omurilik, göz sinirleri, serebral doku ve periferik sinirler hasar görebilir.
B12 vitamini olmadan omurilik çürüyebilir ve vücutta istemsizce titremeler görülebilir. Sonuç olarak, dengenizi kaybedersiniz ve düz zeminde yürürken bile sendeleyebilirsiniz.
4.Solgun ten rengi
Düşük seviyedeki B12 vitaminin yol açtığı fiziksel sorunlardan bir tanesi de ten renginde ve gözün beyaz kısmında sararma ve solma gözükmesidir.
Vitamin eksikliği yüzünden yeterli kırmızı kan hücreleri üretilemediği için megaloblastik anemi denen kansızlık türü ortaya çıkar. Bu kansızlık sonucunda vücudu dolaşan kırmızı kan hücrelerinin miktarı azalır ve kan akışının azalmasına bağlı olarak ten renginde solmalar ve sararmalar meydana gelir.
5. Dilde şişme ve iltihaplanma
Eğer vegansanız, sindirim sistemi hastalığınız varsa veya aşırı alkol tüketiyorsanız, vücudunuzda B12 vitamininin yeteri kadar bulunmaması muhtemeldir.
B12 eksikliğinin ağızdaki belirtisi ise, dilinizde şişlik ve glosit denilen iltihaplanmanın oluşmasıdır. Dildeki epitel hücreler hızlıca bölünmeye başlar ve tat alma bölgeleri de dahil, dilin çeşitli yerlerinde hastalıklar oluşur.
Eğer dilinizde şişlik ve iltihaplanma gibi rahatsızlıklar varsa yeme alışkanlığını değiştirmenizi öneririz. Et,balık, yumurta, istiridye ve B12 yönünden zengin olan hayvansal ürünlerin tüketimini arttırabilirsiniz.
6.Kabızlık, iştah kaybı ve gaz
Kabızlık ve gaz gibi sindirim sorunlarının bir çok sebebi olmakla birlikte, B12 vitamini eksikliği sebeplerden belki de en önemlisidir.
Eğer müdahele edilmez ise B12 eksikliği kronik kabızlığa, mide fesadına, gaz, ishal ve iştah kaybına yol açabilir. Vitamin eksikliği sindirim sisteminin sağlıklı işlemesini engeller. B12 eksikliğine bağlı uzun süreli kabızlık durumlarında, dışarıdan vitamin takviyesi yapmak gerekebilir.
7.Görüş kaybı
B12 vitamini sinir ve sinir sistemlerinin işlevselliğinde oldukça önemli bir rol oynamaktadır ve vitamin eksikliği, optik nöropatilere ve görme yetisinde zayıflamalara yol açabilir.
8.Depresyon, davranışsal değişiklikler
Bazı hayati vitaminlerin eksikliği sonucunda kişide depresyon ve davranış bozuklukları görülmesi doğal bir şeydir. Bu hayati vitaminlerden bir tanesi ise B12 vitaminidir.
Bu vitaminin eksikliğinin beyinde üretilen serotonin hormonuna doğrudan bir etkisi söz konusudur. Serotonin hormonu ruh halinizi düzenleyen bir hormondur. Eğer B12 vitamini eksikliğine bağlı ruhsal sorunlarınız var ise, doktorunuz ile görüşerek yeterli miktarda vitamin takviyesi yapmanız gerekmektedir.
9. Kemiklerde zayıflama
Kalsiyum ve D vitamini gibi, B12 vitamininde kemiklerin gelişiminde oldukça önemli bir yeri vardır.
B12 vitamini eksikliğinde ise kemiklerin gelişimi yavaşlar ve osteoporoz ( kemik erimesi ) meydana gelmesi riski yükselir ve kemikleriniz kırılgan, zayıf bir hale gelir.
10. Yaşlı insanlarda görülen ve güç algılanan belirtiler
60 yaş üstü insanlarda B12 vitamini eksikliğinin %10-15 civarında olduğu tahmin ediliyor. Bu yaşa gelmiş insanlarda bir kaç vitamin eksikliği birden görülmesi daha olası olduğu için B12 vitaminin eksikliği sonucunda ortaya çıkan belirtiler, yaşlı insanlarda genellikle kendini belli etmez. Bundan dolayı 60 yaş üstü insanların belirli aralıklarla vitamin testi yaptırmaları önemlidir.
Bonus: Risk altında mısınız ?
B12 vitamininin oldukça büyük bir kısmı hayvansal yağlardan alınabileceği için veganlarda B12 eksikliği görülme riski daha yüksektir. İltihaplı bağırsak hastalığı, çelyak hastalığı görülen kişilerde ve kilo kaybı ameliyatı olmuş kişilerde ve son olarak yüksek miktarda alkol tüketen kişilerde vitamin eksikliği olması oldukça yüksek bir ihtimaldir. Yaşlı insanların da yaşlanmadan dolayı vitamin eksikliği yaşamaları yüksek bir ihtimaldir.
Eğer B12 vitamini eksikliğiniz varsa veya B12 eksikliğine dair bir şüpheniz varsa, en kısa zamanda doktorunuza gitmeniz ve tedaviye başlamanız gerekmektedir.
Bu önemli bilgi ve yöntemlerden daha fazla kişinin faydalanması için, beğenip, paylaşmayı unutmayın lütfen...
Görsel kaynaklar:
- https://www.drugs.com/health-guide/vitamin-b12-deficiency.html
- https://www.drugs.com/health-guide/vitamin-b12-deficiency.html
- https://www.prevention.com/health/a20486443/signs-of-b12-deficiency/