Ana içeriğe atla

Vücudun ikinci beyni sayılan Bağırsaklarımızı göz göre göre böyle çökertiyoruz - Doktorun açıkladığı alışkanlık ş-o-k etti

Vücudun ikinci beyni sayılan bağırsaklarımızı bile bile böyle çökertiyoruz! Doktorun açıkladığı alışkanlık ş-ok etti!

Bağırsağımızda bulunan başta bakteriler olmak üzere, bu mikroorganizmalarla vücudumuz arasında karşılıklı fayda sağlayan bir ilişki söz konusu. 

Bağırsak microbiomu vücudumuzun bağışıklık sisteminin oluşması gelişmesi ve sürdürülmesinde önemli rol oynuyor; ayrıca beyine mesaj ileterek beslenme tercihlerimizin oluşmasını etkiler ve kendilerine besin olacak gıdaları tüketmemizi sağlarlar .

Barsak floramız 100 trilyondan fazla bakteri barındırıyor. Sağlıklı bir floraya sahip olmak genel sağlığımız açısından çok önemlidir.

Malesef ki bir çok faktör barsak florasını olumsuz etkileyebiliyor. Beslenme tarzı, yaşam biçimi, çevresel faktörler bunlardan bazıları.

BARSAK BAKTERİLERİ NEDEN ÖNEMLİDİR

Barsakta bulunan bir çok bakteri çeşidi vardır. Bunlardan bazıları faydalı bazıları ise zararlı bakterilerdir.

Faydalı  bakteriler sindirim için önemlidir. Zararlı bakteri ve diğer mikroorganizmaları yok ederler ve K vitamini, folat ve kısa zincirli yağ asitleri üretirler.

Eğer barsakta yeterli miktarda faydalı bakteri yoksa bu durum zararlı bakterilerin çoğalmasına zemin hazırlar. Bu durum insülin direnci, kilo artışı, inflamasyon, obezite, inflamatuvar bağırsak hastalığı ve kolorektal kansere neden olabilir.

Bu nedenle barsak bakterilerini doğru beslemek ve çoğalmalarına yardımcı olmak çok önemlidir.

BAKTERİLERİ ÖLDÜREN 8 NEDEN

1- Tek tip beslenmek;

Barsak bakterilerinin çeşitliliği ve miktarı önemlidir. Bu nedenle tek yönlü beslenmek yerine her besin grubundan uygun miktarda beslenilmesi gerekmektedir.

Tükettiğimiz gıdalar bakterilerin büyümesine neden olan besin maddelerini içerir. Meyveler, sebzeler ve tam tahıllar gibi çeşitli gıdalardan oluşan bir diyet, daha çeşitli bağırsak florasına neden olabilir.

Yapılan bazı çalışmalar Afrika’nın ve Güney Amerika’nın kırsal bölgelerinde yaşayanların ABD ve Avrupa’da yaşayanlardan daha çeşitli bağırsak florasına sahip olduğunu gösteriyor. Bu da beslenme farklılıklarının barsak mikrobiyatası üzerindeki etkilerini daha iyi görmemizi sağlar.

2- Diyette prebiyotik yoksunluğu;

Prebiyotikler, sindirilmeden barsaklara geçen faydalı  bakterilerini büyümesini ve aktivitesini arttıran bir fiber türüdür. Meyveler, sebzeler ve kepekli tahıllar da dahil olmak üzere birçok gıdada doğal olarak prebiyotik lif bulunur.

Prebiyotik bakımdan zengin gıdalar; Mercimek, nohut, fasulye, yulaf, muz, enginar, kuşkonmaz, sarımsak, pırasa, soğan.

30 obez kadınla yapılan bir çalışmada, üç ay boyunca günlük prebiyotik takviyenin alınmasının, sağlıklı bakteri Bifidobacterium ve Faecalibacterium’un büyümesini arttırdığını bulundu.

Prebiyotik lif takviyeleri aynı zamanda kısa zincirli yağ asitlerinin büyümesini de teşvik eder. Bu yağ asitleri, kolondaki hücrelerin besleyici kaynağıdır. Ayrıca, prebiyotik lif bakımından zengin gıdalar insülin ve kolesterol düzeylerini düşürmede rol oynayabilir.

3- Alkol tüketmek

Alkol uzun süreli kullanımda toksik etkiye sahiptir ve kronik alkol tüketimi ciddi sorunlara neden olur.

Bir çalışma 41 alkollü kişinin barsak florasını incelemiş ve onları az alkol tüketen 10 sağlıklı bireyle karşılaştırmıştır. Alkolik nüfusun% 27’sinde barsak problemleri vardı, ancak sağlıklı bireylerin hiçbirinde mevcut değildi.

Bunun yanı sıra ise kırmızı şarabın aşırıya kaçmadan tüketimi yararlı bakterilerin sayısını diğer alkollü içeceklerin aksine arttırır. Bunun nedeni içerdiği polifenollerdir. Polifenoller sindirilmeden barsağa geçer ve burada bakteriler tarafından kullanılır. Ayrıca bu bileşikler kan basıncını düşürmede ve kolesterolü iyileştirmede yararlıdır.

4- Antibiyotik kullanımı

Antibiyotiklerin asıl amacı zararlı bakterileri öldürmektir. Ancak bunun yanında iyi bakterileri de öldürürler. Düşük dozlarda bile antibiyotik kullanımı barsak florasını değiştirebilir.

Bilinçsiz antibiyotik kullanımını bırakmalı, eğer antibiyotiği doktor kontrolünde kullanıyorsak da prebiyotiklerle beslenme desteklenmelidir. Doktorun önerdiği dozdan az kullanım dirençli bakterilerin oluşmasına neden olurken, fazla kullanım da tüm bakterileri öldürebilir. Antibiyotiği dozunda kullanın.

5- Düzenli fiziksel aktivitenin olmaması

Fiziksel aktivite, genel sağlık için önemli olan kısa zincirli bir yağ asidi olan bütiratın ve bütirat üreten bakterilerin artmasına neden olur

Bir çalışma, beden boyutu, yaş ve cinsiyet için eşleşen kontrol gruplarına kıyasla, profesyonel ragbi oyuncularının daha çeşitli bir bağırsak florası ve iki kat daha bakteri ailesi bulunduğunu tespit etmiştir. Üstelik sporcular metabolik sağlığın ve obezitenin önlenmesinde önemli rol oynayan bir bakteri olan Akkermansia’nın daha yüksek düzeylerine sahipti.

6- Yeterli miktarda uyumamak

Araştırmalar, uyku yoksunluğunun obezite ve kalp rahatsızlığı gibi birçok hastalığa bağlı olduğunu gösteriyor.

Uyku vücudunuzun sirkadiyen ritim olarak bilinen vücut saatini bozmamak açısından önemlidir. Bu ritim barsak florasını da etkiler. Bu ritmin bozulması sonucu faydalı bakteriler zarar görür.

7- Yüksek stres

Yüksek stres sonucu barsakta kan akış hızı azalabilir. Barsak florası etkilenir. Bunun sonucunda faydalı bakteriler azalırken zararlı bakterilerin sayısı artar.

8- Sigara kullanımı

Sigara, inflamatuar barsak hastalığı için en önemli çevresel risk faktörlerinden biridir.

Yapılan çalışmalarda sigara bıraktıktan sonra katılımcıların barsak florasının düzeldiği saptandı.

Yukarıda bahsettiğim 8 şeyden uzak durduğunuz taktirde daha sağlıklı bir barsak florasına sahip olup, bakterilerinizle mutlu mesut yaşarsınız.

Bu önemli bilgi ve yöntemlerden daha fazla kişinin faydalanması için, beğenip, paylaşmayı unutmayın lütfen...

Görsel kaynaklar:

  • https://www.bbcgoodfood.com/sites/default/files/guide/guide-image/2017/03/kefir_700.jpg
  • https://wellnessbakeri-wpengine.netdna-ssl.com/wp-content/uploads/2014/08/baking-with-flaxseed.jpg
İçerik Kaynakları :
  • https://draxe.com/kefir-benefits/
  • http://www.healthline.com/nutrition/9-health-benefits-of-kefir
  • http://www.livestrong.com/article/449940-what-are-the-benefits-of-kefir/
  • https://draxe.com/10-flax-seed-benefits-nutrition-facts/
  • http://www.medicalnewstoday.com/articles/263405.php
  • https://foodrevolution.org/blog/health-benefits-flaxseed/

ŞUAN EN ÇOK NE OKUNUYOR 👇👇

Kuru Fasulyenin Gaz Yapmaması Nasıl Sağlanır?

Bol proteinli, lezzetli mi lezzetli kuru fasulyeyi çok seviyor, hatta ne kadar çok yersek yiyelim hiç bıkmıyoruz. Kuru fasulye yanına pilav, cacık ya da turşu olan bir masaya kim oturmaz ki? Kuru fasulyenin gaz yapmaması için ne yapmak gerekir biz biliyoruz. Her güzel şeyin bir bedeli var gibi kuru fasulye yemenin de bir bedeli var, o da ‘’gaz’’ mı diyorsunuz? Hayır, aslında böyle bir bedel yok. Kuru fasulyenin gaz yapmaması için sadece bilmeniz ve yapmanız gereken şeyler var. Bunlar nelerdir gelin bir bakalım… Konunun başlangıç noktasına gelelim; ‘’Kuru fasulye neden gaz yapar?’’ Kuru fasulye bünyesinde midemizin sindiremeyeceği kadar oligosakkarit bulunduruyor. Oligosakkarit, şeker molekülleridir. Midemiz ve ince bağırsaklarımız oligosakkariti sindiremez ve bu yüzden başka sevdiğimiz kuru fasulye olmak üzere diğer tüm baklagiller midede rahatsızlık yaşanmasına sebep olur. Yaşanılan gaz ve mide rahatsızlıklarına çözüm olarak oligosakkaritleri kalın ba

Saçınızdaki Beyazlardan Sonsuza Kadar Kurtulun!

Saçlarınızın arasında istemediğiniz beyaz teller mi çıkıyor? Saçlarınız gri görünmese bile bu bir kaç tel sizi huzursuz etmeye yetiyordur. Hatta saçlarınızı boyatmak ve şekillendirmek için harcadığınız paralar da can sıkıcı olmaya başlamış olabilir. Yavaş yavaş siz de bu beyaz saçların genç yaşlarda neden çıktığını ve bu durumdan nasıl kurtulacağınızı merak etmeye başlamışsınızdır. Bizce bunun için denenebilecek ilk, en kolay ve en ucuz yol bitkisel doğal çözümleri denemek. Ama isterseniz çözümlere geçmeden önce neden bu genç yaşınızda saçlarınız beyazlıyor sebeplerine bir göz atalım; Erken yaşta saç beyazlamasının nedenleri Saç beyazlamasının bilinen en büyük sebebi genetiktir. Yani anne/babanızın saçlarında sizin yaşlarınızdayken beyazlama olmuşsa bu çok yüksek ihtimalle sizde de olacak anlamına geliyor. Gizli şeker veya kan şekeri düşüklüğü olarak bilinen şeker hastalıkları da saçlarınızın erken beyazlamasına sebebiyet verir. Saça rengini veren mela

Soğanın Şaşırtıcı Bir Şekilde Tedavi Ettiği 10 Sağlık Sorunu

Soğan tam bir mucize saçan bitkidir. Soğan sayesinde tedavi edebileceğiniz o kadar çok sağlık problemi var ki. Eskilerin tedavi reçetelerini düşününce soğansız bir tarif yok denecek kadar az. Soğan; yanığa, yüksek ateşe, siğile ve hatta kansere bile iyi gelmektedir. Bunlar soğanın en yaygın bilinen özelliklerinden birkaç tanesidir. İşte soğanın inanılmaz bir şekilde tedavi ettiği sağlık problemleri: 1.Soğuk algınlığına iyi gelmektedir Soğanın soğuk algınlığına iyi geldiğini duymayan yoktur. Mevsim geçişlerinde ve soğuk kış aylarında, hastalanacağınızı hissettiniz zaman derhal çiğ soğan tüketmelisiniz. Soğanı bu şekilde tüketmeyi sevmiyorsanız bunun yerine soğan, bal ve zencefil karışımından doğal bir çay hazırlamak mümkündür. Soğan tüketmeye başladığınız anda sinüsler temizlenmektedir. Soğan çayı reçetesi ise antibiyotik görevi görmesinin yanı sıra boğazdaki ağrıyı da yok etmektedir. 2. Vücut ateşini düşürür Soğanla yüksek ateşin düşürülmesi size biraz tu

KANDAN ÜRİK ASİDİ TEMİZLEYEN, ANKSİYETEYİ TEDAVİ EDEN VE ALKOL SİGARA YOKSUNLUĞUNU AZALTAN KARABİBER YAĞI

Günümüzde baharatlar grubundan en çok tüketileni karabiberdir. Karabiber yağının özellikleri ve faydaları oldukça fazladır. KANDAN ÜRİK ASİDİ TEMİZLEYEN, ANKSİYETEYİ TEDAVİ EDEN VE ALKOL SİGARA YOKSUNLUĞUNU AZALTAN KARABİBER YAĞI Karabiber sağlığınıza bir çok faydada bulunacak esans yağ şeklidir. Hatta bugüne kadar kullanmış olduğunuz en güçlü ürünlerden biri karabiber yağı olacaktır. KARABİBER YAĞININ SAĞLIĞA FAYDALARI 1- Karabiber yağı antiseptik özellik taşımaktadır :  Antiseptik özellikle kalmayıp spazm çözücü, antienflamatuar, antioksidan, gaz giderici, idrar söktürücü, balgam söktürücü, ateş düşürücü, kabız giderici ve urik asit gut hastalığı engelleyini etkileri vardır. 2- Antibakteriyel özelliği vardır :  Böcek ısırmaları sonucu kaşıntıları ve iltihapları ortadan kaldırır. Damarları temizler ve böylelikle damar tıkanıklığını önler. 3 - Karabiber yağı antioksidan özelliği taşımaktadır :  Serbest köklerin sebep olduğu damar hasar

Her Gün 2 Bardak Mutlaka İçilmeli, Çünkü...

Karın şişliğinden gaz problemine, kolesterol ve kalp hastalıklarına kadar tam bir koruyucu koruyucu kalkan! Her gün 2 bardak mutlaka içilmeli, çünkü... Bolca vitamin, Omega-3 ve yağlı asitler içeren cevizin tüm faydaları hemen hemen herkes tarafından biliniyor zaten…Sağlıklı ve faydalı olduğu aşikar. Uzmanların sıkça dillendirdiği gibi her gün bir avuç ceviz yemek, sağlıklı bir kalp, beyin ve kilo kontrolü için neredeyse şart. Özellikle hamile bayanlarda, bebek gelişimi süresince hayati öneme sahip ceviz. Bebeğin beyin gelişimine çok ciddi katkı sağlamakta. Beyin gelişiminin yanı sıra, bebeğin ileri zamanlarında karşılaşabileceği alerjileri vakalarına karşı da tam bir korucu çeper oluşturduğu araştırmalarla ile tespit edilmiş. Bunun yanında tokluk süresini uzattığı ve yap yakıcı özelliği sayesinde kilo vermeyi de hızlandırdığı biliniyor. Düzenli olarak içilen ceviz suyu yorgunluk ve halsizliği yok ediyor. Ve yine hamilelik boyunca tüketilen ceviz suyu, kilo a