Ana içeriğe atla

EVDE SAKSIDA SALATALIK NASIL YETİŞTİRİLİR?


SAKSIDA SALATALIK YETİŞTİRME

En keyifli tecrübelerden birisi. İnsanın kendi yetiştirdiği sebzeyi, meyveyi yemesi. Bazı meyve sebzeler var ki hem yetiştirmesi çok kolay hem de elde ettiğiniz ürün çok lezzetli...


Daha önce limon nasıl yetiştirilir size anlatmıştık. Bir çok kişi hep yazdı sonra, benimki çok güzel büyüdü, limon vermeye başladı diye. İşte şimdi size yine çok seveceğiniz başka bir meyve "salatalık" evde nasıl yetiştirilir ondan bahsedeceğiz.


Öncelikle küçük bir bilgi ile başlayalım. Salatalık sanılanın aksine sebze değil meyvedir. Eğer içinde çekirdeği varsa o meyvedir. Aynı domates, biber hatta fasulye de olduğu gibi. Böyle isimlendiriliyor. Eğer yediğiniz şey kök ise, pırasa, kereviz, patates, soğan gibi, bunlara sebze deniyor.


Evde meyve yetiştirmenin en güzel tarafı, ilaçsız, katkısız, doğal olması. Tabi bu biraz da kullanacağınız tohuma bağlı. Eğer tohumunuz da güvenilirse, o zaman evde hormonsuz, sağlıklı meyveler yetiştirmek mümkün.


Salatalık içerisinde bulunan B1, B2, B3, B5, B6 ve C vitaminleri ile kalsiyum, demir, magnezyum ve fosfor mineralleri bakımında oldukça zengin bir besin. İçeriğinin büyük bir kısmı sudan oluşuyor. Bu yüzden diyet listelerinde, gece kaçamaklarında sıkça kendisine yer buluyor.


Gelelim şimdi evde salatalığın nasıl yetiştirileceğine.

Öncelikle güzel bir saksı seçmelisiniz. Salatalık genelde dikey olarak büyüyen bir meyve. Bu yüzden biraz derinliği ve genişliği fazla olan bir saksı daha iyi olacaktır. 30cm çapında bir saksı ideal olacaktır.


Büyümeye başladığında içine bir çubuk batırıp, salatalığın bu çubuğa dolanmasını sağlayacağız. Ve unutmadan saksının altında su akıtma delikleri mutlaka bulunmalıdır. Salatalık suyu sever fakat fazla sulanırsa kökleri zarar görür. Bu yüzden fazla suyun mutlaka akıtma deliklerinden akması lazım.


İkinci önemli konu da toprağını mümkün mertebe nemli tutmak olacak. Besleyici toprak karışımları salatalığın daha verimli büyümesine yardımcı olmaktadır.


Salatalık suyu seven bir sebzedir. Fakat fazla sulandığında köklerine zarar verebilir. Bu yüzden su akıtma delikleri olan bir saksı fazla suyun diplerde birikmesini önleyerek salatalığın köklerine zarar vermeyecektir.



Seçeceğiniz toprak, suyun rahat süzülebileceği, çok sık olmayan, organik karışımlar içeren bir toprak olmalı. Bu karışıma organik gübre katabilirsiniz.

Ekmek için en ideal mevsim Mayıs-Haziran-Temmuz ayları. Havaların sıcak olması lazım.


Saksının içine güzelce toprağı doldurun. Çok fazla elinizle bastırıp, toprağı sıkıştırmayın. Üst yüzeye yaklaşık 2-3 parmak bir derinlik bırakın. Büyükçe bir çubuğu saksının tam ortasına iyice batırın.


Sağlam olduğunu kontrol edin. Ardından sakısının büyüklüğüne göre 5-6 adet tohum atın. Üzerini toprak ile kapatın. Can suyunu verin ve saksıyı güneş alan bir yere koyun.



Salatalık fideleriniz boy göstermeye başladıktan sonra susuz bırakmaya özen gösterin. Boyları 20-25cm kadar olduklarında da isterseniz saksılarını ayırabilirsiniz.  En önemli püf nokta salatalıkları susuz bırakmayın. Her gün düzenli olarak az az sulayın.


Ekildikten yaklaşık 2 ay sonra salatalıklar afiyet ile yemeğe hazırdır.





Bu önemli bilgi ve yöntemlerden daha fazla kişinin faydalanması için, beğenip, paylaşmayı unutmayın lütfen...





Görsel kaynaklar:
  • https://pigletinportugal.files.wordpress.com/2017/05/seedling-planted-in-small-pots.jpg?w=500&h=375
  • https://pigletinportugal.files.wordpress.com/2017/05/cucumber-seedling-plugs.jpg
  • http://www.spadespatula.com/wp-content/uploads/2012/06/Screen-shot-2012-06-28-at-12.04.18-AM.png
  • https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjsSwIxzHWYsDpcbVCoGkQUMj0BsxuGUGy3Mb7Q7EBvkRX83Bef3ea93avFRnbWhe3UonNN9JypP1RQwkN6WtR3hqcxsAyaMB-6zYoManwDbcD887EMX6_6z2mswnUoBdf_lJVS1r_TvB8/s1600/w002.jpg
  • https://i2.wp.com/bonnieplants.com/wp-content/uploads/cucumber-female-flower-fruit.jpg?resize=640%2C480&ssl=1
  • http://balconygardenweb.com/wp-content/uploads/2015/12/cucumber-on-trellis-in-pot_mini.jpg
  • http://air-pot.com/garden/wp-content/uploads/2014/11/Cucumber-6.jpg
İçerik Kaynakları :
  • https://www.thespruce.com/growing-cucumbers-in-container-gardens-848163
  • http://www.wikihow.com/Grow-Cucumbers-in-Pots
  • https://www.gardeningknowhow.com/edible/vegetables/cucumber/cucumbers-in-containers.htm

ŞUAN EN ÇOK NE OKUNUYOR 👇👇

Çamaşır suyu kullanmadan beyazları kar beyaz yapın

Beyaz çamaşırları beyazlatmak için genelde çamaşır suyu kullanmak aklımıza gelir ama bu her zaman en iyi ve en sağlıklı seçenek değil. Neyse ki, çamaşır suyu kullanmadan da beyazlarınızı ışıl ışıl yapmanın birkaç nazik ve doğal yöntemi var. İşte bu yöntemlerden bazıları: 1. Karbonat Mucizesi Karbonat, hem beyazlatma hem de kötü kokuları giderme konusunda harikalar yaratır. Çamaşır makinenizin deterjan gözüne yarım fincan karbonat ekleyin ve her zamanki gibi yıkayın. Karbonat, çamaşırlarınızdaki lekeleri ve griliği azaltarak onları daha beyaz hale getirecektir. İçindekiler: 1/2 bardak karbonat Talimatlar: Kalın bir macun oluşturmak için kabartma tozunu yeterli suyla karıştırın. Macunu doğrudan beyaz kumaş üzerindeki lekeli veya rengi solmuş bölgelere uygulayın. Yumuşak bir fırça veya sünger kullanarak macunu kumaşa yavaşça sürün. Macunu kumaş üzerinde 15-30 dakika bekletin. Kumaşı soğuk suyla iyice durulayın. Giysiyi her zamanki gibi yıkayın, gerekirse ekstra bir durulama işlemi ekl...

İncir Ağacının Unutulmuş Hazinesi: Meyvesi Değil, Yaprağı da Şifa Deposu

İncir ağacı yüzyıllardır tatlı meyveleriyle bilinen değerli bir ağaçtır. Ancak, meyveler kadar yaprakları da sağlığımız için oldukça faydalı. İncir yaprakları, birçok hastalığa iyi geldiği gibi, cilde de faydalıdır. İşte incir yapraklarının sağlığımıza olan faydaları: Kan Şekeri Dengeleyici: İncir yaprakları, kan şekerini düzenlemeye yardımcı olur. Özellikle diyabet hastaları için faydalıdır. Kalp Sağlığı Dostu: İncir yaprakları, kan trigliseridlerini düşürür, kötü kolesterolü azaltır, iyi kolesterolü artırır. Böylece kalp sağlığımızı korur. Zayıflamaya Yardımcı: Lif bakımından zengin olan incir yaprakları, tokluk hissi verir ve kilo kontrolüne yardımcı olur. Sindirim Sistemi Dostu: İncir yaprakları, sindirim sistemini düzenler, kabızlığı giderir ve mide-bağırsak sorunlarına iyi gelir. Cilt Sağlığı Şampiyonu: Antioksidanlar bakımından zengin olan incir yaprakları, cildin yaşlanma belirtilerine karşı savaşır. Ayrıca egzama, sedef ve akne gibi cilt sorunlarına da iyi gelir. Kemik Sağ...

Kar Gibi Tertemiz Fayanslar ve Derz Araları İçin Ev Yapımı Yer Deterjanı

Bu kolay tarif size nerdeyse 1 yıl yeter. Başka hiç bir şey kullanmanıza gerek yok. Özellikle evinizi, kendinizi zehirleyen kimyasalları sakın evinize sokmayın. Bazı şeylerin zararı yıllar sonra çıkar. Çamaşır sularını, kimyasal deterjanları farkında olmadan soluyup, ciğerlerinizi mahvetmeyin. Bu karışım hepsinden iyi. Ev Yapımı Yer Deterjanı: Harika Kokuyor, Doğal ve Bütçe Dostu! ~Bu kolay tarif tam bir yıl dayanır. İçindekiler: 2 su bardağı beyaz sirke 1/2 su bardağı çevre dostu sıvı sabun 30 damla kokulu yağ (Nane yağı, çam yağı olabilir. Yoksa kullanmak zorunda değilsiniz. ) Talimatlar: Beyaz sirkeyi, çevre dostu sıvı sabunu, kokulu yağı püskürtme başlığı olan büyük bir şişeye dökün. Tüm malzemelerin iyice karışması için şişeyi iyice çalkalayın. Bu zemin temizleyicisini diğer sprey temizleyiciler gibi kullanabilirsiniz. Suyla seyreltin ve zeminlerinizi temizlemek için kullanın. Zorlu kirleri çözecek, dezenfekte edecek ve evinizde taze bir koku bırakacaktır; üstelik sert kimyasall...

Naneleri Çoşturdukça Çoşturan Ev Yapımı Doğal Çiçek Çoşturan Karışım

Bu doğal bitkisel gübre karışımları, nane bitkinizin büyümesini ve sağlığını desteklemek için mükemmel seçeneklerdir. Düzenli olarak uygulandığında, nanenizin daha gür, aromatik ve sağlıklı olmasını sağlayacaktır. Bol miktarda taze nane yetiştirmenin ilk adımı , uygun kapları seçmektir. Nane hızlı büyüyen bir bitki olduğu için, köklerinin rahatça yayılabileceği en az 30 cm derinliğinde kaplar tercih edin. Ayrıca, suyun tahliye olabilmesi için iyi drenaj delikleri olan kaplar seçmelisiniz, aksi takdirde kök çürümesi riski artar. Nane, kısmi güneşten tam güneşe kadar olan ışık koşullarında gelişir, bu nedenle kaplarınızı günde en az 4-6 saat güneş ışığı alan bir yere yerleştirin. Daha sıcak iklimlerde, öğleden sonra biraz gölge sağlamak yaprakların yanmasını önlemeye yardımcı olabilir. Eğer naneyi içeride yetiştiriyorsanız, kapları bol miktarda güneş ışığı alabileceği güney cepheli bir pencere yakınına koyun.   Nane bitkisini sağlıklı ve gür bir şekilde büyütmek için doğal bitki...

Kurutulmuş Zeytin Yaprağındaki Şifayı Keşfedin - Uzun Ömrün Sırrı Onda Saklı

Herkes zeytin sever ama asıl mucizenin yapraklarında olduğunu çoğu kişi bilmez. 🍃 Bu yaprakların, özellikle de kurutulmuş zeytin yaprakların tam 70 hastalığa iyi geldiği söylenir.  Doğal şifa dünyasında, kurutulmuş zeytin yaprağının yeri apayrıdır. Şifa gücüyle bilinen bu yaprakların, birçok hastalığa iyi geldiğine ve daha sağlıklı, uzun bir yaşamın anahtarı olabileceğine inanılır. Antioksidan ve şifa dolu yapısı sayesinde çaydan, yemek tariflerine kadar birçok alanda da kullanılır.  Binlerce Yıllık Bir Gelenek Kurutulmuş zeytin yaprağının sağlık amaçlı kullanımı çok eski zamanlara dayanıyor. Akdeniz’den Asya’ya kadar geniş bir coğrafyada, bu yapraklar yüzyıllar boyunca tedavi amaçlı kullanılmış. Zeytin yaprağının sağladığı faydalar ise geçmişten günümüze hiç değer kaybetmeden gelmiş. Çok Yönlü Bir Şifa Kaynağı Duyduğum kadarıyla, kurutulmuş zeytin yaprakları 70’e yakın hastalığa karşı etki gösteriyormuş. Grip ve soğuk algınlığından tansiyon ve diyabete kadar birçok hastalı...

Pilav Pişirirken Lezzetini Arttırmak İçin Restoranların Bu Gizli Sırlarını Uygulayın

Pirinci pişirmek için sadece su eklemek yaygın bir hatadır. Restoranların lezzetini arttırmak için kullandıkları gizli tekniği sizinle paylaşmama izin verin. 1 - Pirinci nişastasından arındırmak için öncelikle soğuk su altında güzelce yıkayın. Pirinç, doğal olarak nişasta içerir ve bu nişasta pişirme sırasında suya karışır. Suya karışınca da pilavınız bir birine yapışır, tane tane olmaz. Ayrıca bu işlem parlak görünmesini de sağlar. 2 - Su Yerine Et yada Tavuk Suyu Kullanın Suyu, tavuk, sebze veya et suyuyla değiştirin. Et suyu, pirince suyun eşleşemeyeceği zengin, lezzetli bir tat verir.  3 -  Pilavı Önce Kavurun Sadece sıvı yağ ya da sadece ayçiçek yağı ile değil. Her ikisinden de biraz ekleyip, pirinci öncelikle rengi hafif altın rengini alana kadar kavurun. Ayçiçek yağı (zeytinyağı da olabilir) hem tereyağın yanmasını önler hem de pilava parlaklık verir.  Pirinçler altın rengi olduğunda bu hem çok daha hoş bir lezzet verir hem de pilavın tane tane olmasın...

Muz Kabuğunu Boşa Harcamayın

Muz kabuğu: boşa harcamayın! Ağırlığınca altın değerinde Mutfakta her şeyin bir değeri vardır, hatta ilk bakışta kullanılamaz gibi görünen şeylerin bile. Muz kabuğu da bu değerli unsurlardan biridir. Birçok faydalı özelliğe sahip olan muz kabuğu, çöpe atılmak yerine birçok farklı şekilde kullanılabilir. Pek çok meyvenin kabuğunun yenilebilir ve son derece faydalı olduğu bilinir. Muz kabuğu da bu meyvelerden biridir. Peki muz kabuğunun faydaları nelerdir? Muz Kabuğunun Faydaları: Cilt Bakımı: Muz kabuğu, cildi korumak ve nemlendirmek için kullanılabilir. Yüzünüze muz kabuğu sürerek cildinizi nemlendirebilir ve aydınlatabilirsiniz. Ayrıca muz kabuğu kırışıklarla savaşmada da oldukça etkilidir. Sivilce belirtilerini azaltmaya ve gözlerin şişmesini hafifletmeye yardımcı olur. Besin Değeri: Muz kabuğu, lif, potasyum, inülin, fenoller, magnezyum, karotenoidler, polifenoller ve B6 ve B12 vitaminleri gibi birçok besin açısından zengindir. Muz kabuğunu smoothie'lerinize ekleyebilir,...

Yaprakları Sararan Orkidelere Yeniden Hayat Veren Karışım

Sadece bu karışımdan 1 bardak dökün, orkideninzin kökü güçlensin, yaprakları sararmasın, çiçekleri hep açsın. Sararan Yapraklar ve Mantarla Mücadele: Orkidelerinizin Sağlığını Nasıl Yeniden Kazanırsınız? Eğer orkidelerinizde sararan yapraklar ve mantar sorunlarıyla karşılaşıyorsanız, endişelenmenize gerek yok. Hasarlı kökleri kesmek, orkidenizin hızla toparlanması için ilk adımdır. Hasar görmüş kökleri tamamen keserek işe başlayın.  Çiçek dalının yeşil kısımları için de hasarlı bölgeleri budamanız tavsiye edilir. Orkidenizi iyice temizleyerek iyileşme sürecine hazırlayın. Sarımsak Suyu ile Tedavi: Doğal ve Etkili Bir Yöntem Doğal bir çözüm olarak sarımsak suyu, orkidelerinizi iyileştirmek için harikalar yaratabilir. İki diş sarımsağı ezin, küçük parçalara kesin ve oda sıcaklığında yarım litre suda bekletin. Sarımsakla karışmış suyu süzdükten sonra, orkide yapraklarını bu su ile yıkayın.  Bu adım, bitkinizin genel sağlığına katkıda bulunur. Orkideyi sarımsak suyuna 25 dakika ...

Beyazları Daha Beyaz, Havluları Daha Yumuşak Yapmak İçin Sirkenin Doğru Kullanımı

Daha beyaz çarşaflar ve daha yumuşak havlular istiyorsanız ihtiyacınız olan tek şey sirkedir; ancak çoğu kişi bunu yanlış kullanır. Size bunu nasıl doğru şekilde kullanacağınızı göstereyim. Nesiller boyunca sirke yaygın bir ev temizleyicisi olarak kullanılmıştır. Ancak, sirkenin uygulamaları bu geleneksel işlevlerin çok ötesine geçer. Sirke, çamaşır yıkama şeklinizi değiştirebilir, bu da onun pek bilinmeyen kullanımlarından biridir.  Hayal edin, sert kimyasalların olmadığı bir dünya ve yine de daha beyaz çamaşırlar ve daha yumuşak havlular. Sirke, bu tipik çamaşır sorunlarına tamamen doğal ve etkili bir çözümdür. Havluları Yumuşatmak ve Çamaşırları Beyazlatmak İçin Sirke Kullanma Yöntemleri Doğal Bir Ağartıcı : Sirkenin içinde bulunan asetik asit, kumaşlardan kir ve lekeleri çıkarmaya yardımcı olur. Sirke, çamaşır suyu kadar sert olmadığı için kıyafetlerinize zarar vermez. Doğal Bir Yumuşatıcı Alternatifi : Sirke, havluların sertleşmesine neden olan deterjan kalıntılarını parçal...

Sinir Otu Sinirli Ot Damar Bitkisi

Ayaklarımızın altında duran hazine. Dört mevsim canlı kalabilen sinir otu. Sayısız faydasını okuyalım, öğrenelim mutlaka... Eski tıp kitaplarında adı sıkça geçen bitki, halk arasında sinirli yaprak, bağa yaprağı veya ateş yaprağı gibi isimlerle anılır. Anadolu’nun her yerinde yetişen bu değerli bitki yörelerin farklı yükseltilerinde kendini gösteriyor. Sinir otu yüzlerce yıldır insan sağlığını korumak , tedavi etmek için tüketiliyor. Her bölgede yetişmesi eski bir inanışa göre doğada o bitkiye olan ihtiyacın fazla olduğunu gösteriyor. Bu özel otun çiçekleri, nisan ayı ile ekim ayı arasındaki zaman diliminde açmaktadır. Sinir otu diğer bir adı ile sinirli otu doğadaki az bilinen fakat kan temizleme özelliği ile oldukça sağlıklı olan bir bitkidir. Özellikle sinir otu A ve C vitaminleri açısından oldukça zengin bir içeriğe sahiptir.  Bununla birlikte idrar söktürme de de oldukça etkili olduğu bilinmektedir. Sinir otunun başlıca bilinen...