Diyelim ki, bir süre evden uzakta olacaksınız fakat evde yiyecekleriniz var ve onları atmak istemiyorsunuz. Zaten kim ister ki ama döndüğünüzde de acaba bozulmuşlar mıdır diye endişe yaşıyorsunuz, çünkü geldiğiniz de hala dondurucuda, buzlu olsalar bile arada 1-2 gün elektrikler gitmiş ve gelmiş olabilir.
Yani o yiyecekler aslında siz farkında bile değilken buzundan çözülmüş ve tekrar donmuş olabilir. Bu durumun hayati risk taşını da biliyosunuz elbet. Peki hep içinizin rahat olmasını sağlayacak, o yiyeceklere siz yokken hiç birşey olmadığınından emin olmanızı sağlayacak bir yöntem yok mu? Var aslında. Çözüm şu: buzluğa bozuk para koymak!
En iyi çözüm tabi ki buzluk! Eğer yiyecekleri buzdolabının buzluk kısmına ya da derin dondurucuya atarsanız, döndüğünüzde ilk günkü gibi taze yiyebilirsiniz.
Peki, dondurma işleminin sağlıklı bir şekilde gerçekleşip gerçekleşmemiş olduğundan nasıl emin olabilirsiniz? Tabi ki, tek bir demir parayla!
Bir bardağın içerisine su doldurun ve buzluğa koyun. Bardaktaki su donduktan sonra üzerine bir tane demir para yerleştirin ve buzluğu kapatın. Döndüğünüzde para hala donmuş suyun üzerindeyse, yiyecekleriniz sağlıklı demektir.
Para, bardağın dibine çökmüş ise o yiyecekleri sakın yemeyin. Bu, buzdolabınızın yiyecekleri yeterince soğutamadığını ve yiyecekleri koruyan buzun eridiğini gösterir. Demir parayı ne kadar dipte bulursanız, yiyeceklerinin bakterilenmiş ya da çürümüş olma riski artacaktır.
Buz dolabınız kimi zaman yeterince soğutamayıp, buzları çözüyor ve sonra geri donduruyor demektir. Bu da besinleri bozacaktır. Küçük ve sade bir hareket bile önemli şeyleri anlamak için ne kadar etkili, öyle değil mi?
Bozulup bozulmadığını anlamak için bu güzel bir yöntem, peki meyve sebzeleri her daim uzun süre saklamak için nelere yapılabilir? Aldığınız meyve sebzelerin çok daha uzun taze kalması hem yapacağınız yemeklerin çok daha lezzetli olmasına hem de israftan kaçındığımız için her geçen gün zorlaşan hayatta paramızı daha doğru kullanabilmemize imkan sağlar.
Bu yüzden birazdan sizlere anlatacağımız bu püf noktaları ile sebze ve meyveleri doğru saklamayı öğrenip, çok daha uzun lezzetli taze ve aynı zamanda da sağlıklı ve vitaminli kalmasını sağlayacaksınız.
1- Peyniri sirke damlatılmış kağıt havluya sarın Peynirin tadı değiştirmeyecek ölçüde hafifçe damlatılmış sirke, peynirin küflenmesini önler.
2- Mantarı kağıt bir poşette tutun Mantarın ürettiği nemi, kağıt yardımıyla emdirebilir ve daha uzun süre taze kalmasını sağlayabilirsiniz.
3- Domatesi ters şekilde yerleştirin Domatesi ters bir şekilde yerleştirmek, üst kısmından girecek hava ve nem akışını keseceğinden domatesin taze kalmasında yardımcı olacaktır.
4- Yeşil sebzelerinizi kağıt havlu üzerinde tutun Yeşil sebzeler üzerindeki nemi emeceğinden, kağıt havlu sebzelerinizin raf ömrünü birkaç gün daha uzatacaktır.
5- Limonu bir torbada saklayın Limonlarınızı buzdolabında saklarken bir plastik torbada tutun, açık şekilde saklamanıza kıyasla 1 ay daha fazla uzun ömürlü olacaktır.
6- Buzdolabına koyacağınız yiyecekleri yıkamayın Yıkanmış yiyecekler, nemden dolayı buzdolabında daha çabuk bozulur.
7- Çilekleri sirkeli su karışımı içinde buzdolabına koyun Çileğinizi üç bardak sirke, bir bardak su içerisine koyun ve bakterileri öldürün.
8- Kerevizi aliminyum folyoya sarın Kerevizinizi sert ve taze tutmak için önce yağlı kağıda sonra da aliminyum folyoya sarıp buzdolabına koymak ideal bir yöntem. Folyonun direk sebzeye temas etmemesine özen gösterin.
9- Hazır sütü şişede saklayın Cam şişeler, sütlerin saklanması için kartondan çok daha elverişlidir ve kartona göre buzdolabında daha çabuk soğur.
10- Meyve ve sebzeleri ayrı yerlerde saklayın Yüksek miktarda etilen gazı yayan meyveler (elma ve muz gibi), sebzelerin daha çabuk bozulmasına neden olabilir, bu yüzden ayrı saklamanız akıllıca.
11- Patates ile elmayı aynı yere koyabilirsiniz Yapılan araştırmalar, elmanın yaydığı etilen gazının patateslerin filizlenmesine engel olduğunu ortaya koymuş.
12- Fesleğeni cam kavanoz içinde plastik torbayla kaplanmış halde saklayın Bu yöntem bitkinizi soğuk, sıcak ve dış etkilerden korumak için idealdir.
13- Ekmeği bez bir örtüyle ekmek dolabında saklayın Ekmeğinizin kurumadan taze kalmasının en ideal yolu mutfak havlunuz, ya da örtünüzle buzdolabında değil, ekmek dolabında saklamaktan geçiyor.
14- Havuçların yeşil kısımlarını kesin Havuçların yeşil yaprakları, yediğimiz turuncu kısmın besin değerlerini azaltıyor. Bu yüzden yeşil yapraklı havuçların yapraklarını mutlaka ayırın.
15- Sütünüzü buzdolabının kapısında değil içinde saklayın Sütünüzü her zaman buzdolabınızın daha soğuk olacak bölgelerine yerleştirmelisiniz.
16- Salatalığı buzdolabında değil, oda sıcaklığında saklayın Yapılan araştırmalar, buzdolabında nemlenme, sulanma ve dolayısıyla çürüme gibi risklere karşı, salatalığın oda sıcaklığında daha risksiz 3 gün boyunca dayandığını ortaya koymuş. 17- Yarım avokadoya zeytinyağı ya da limon suyu damlatın
Limon ve zeytinyağındaki asit, avokadonun kararmasını önler. Bu önemli bilgi ve yöntemlerden daha fazla kişinin faydalanması için, beğenip, paylaşmayı unutmayın lütfen...
Görsel kaynaklar:
- https://recipes.heart.org/-/media/aha/recipe/article-images/keepfreshfruitsandveglonger.jpg
- https://www.almanac.com/sites/default/files/styles/primary_image_in_article/public/images/Storing-Vegetables-and-Fruits.jpg?itok=OVfkfjTm
- https://www.popsugar.com/fitness/How-Keep-Fruits-Vegetables-Fresh-8633030
- http://nutritionstudies.org/5-tips-for-storing-fresh-fruits-and-vegetables/