Kansere meydan okuyan bu şifa dolu sebze vücudumuzun arınmasına ve sağlıklı kalmasına da yardımcı olur.
Karnıbahar yemek vücudunuz için çok besleyicidir. Özellikle lif açısından çok zengin bir besindir. Bu vücudumuzun arınmasına ve sağlıklı kalmasına yardımcı olur.
Karnıbahar yemeyi sever misiniz? Yoksa, tadını sevmeyenlerden misiniz?
Eğer tadını sevmeyenlerdenseniz, turpgiller ailesine ait bu sebze hakkında bilmeniz gereken şeyler var. Karnıbahar, B1, B2, B3, B6, folik asit, C, K ve E vitaminleri bakımından çok zengindir.
Bunun yanı sıra, kalsiyum, magnezyum, fosfor, potasyum ve mangenez gibi çok önemli vitaminler içerir. Ve, protein yönünden en zengin olan sebzelerden biridir.
Karnıbaharın yağ oranı oldukça azdır. Proteinin yanı sıra, bu sebze lif ve omega 3 yağ asidi yönünden de çok zengindir.
Bu nedenle, düzenli olarak karnıbahar yemek sizi sağlıklı ve güçlü yapar.
Aşağıda karnıbaharın diğer faydalarını bulabilirsiniz:
1. Kalp ve damar sağlığınızı korur
Karnıbahardan alabileceğiniz K vitamininin iltihaplanmayı önleyici etkisi vardır. Ayrıca kan dolaşımınızı da hızlandırır.
Kan dolaşımı hızlanması kanınızda yağ birikmesini önler. Kanınızdaki yağlar damar tıkanıklığı gibi, kardiyovasküler hastalıklara neden olabilir.
Karnıbahardaki sülforafan da kalp sağlığına iyi gelir çünkü tansiyonu düşük tutmaya yardımcı olur.
2. Mide rahatsızlıklarına iyi gelir
Daha önce de bahsettiğimiz gibi, karnıbahar lif yönünden çok zengin bir besindir. Bu durum sindirim sistemi için çok faydalıdır. Lifler aynı zamanda vücuttaki toksinlerin atılmasını sağlar.
Öte yandan, sülforafan mide zarını korur bu sayede mideniz zararlı bakterilere karşı daha dayanıklı hale gelir.
Aynı zamanda faydalı miktarda izotiosiyanat içerir. Bu, sizi mide ülseri veya kolon kanserinden korur.
3. Kanser hücreleriyle savaşır
Karnıbahardaki sülforafan ve izotiosiyanat kanserle mücadele etmeye yardımcı olur. Bunun nedeni ise, bu maddelerin antiöstrojen ve kimyasalların zararlı etkilerini önleyici özelliklerinin olmasıdır. Bu iki madde kanserli hücrelerin büyümesini engeller.
Bu da kanserli hücrelerle mücadeleyi kolaylaştırır.
Kanser hastası değilseniz, ancak kanser olabileceğinizden endişe duyuyorsanız bilmeniz gereken bir şey var. Karnıbahar aşağıdaki kanser türlerini önlemeye yardımcı olur:
- Akciğer kanseri
- Mesane kanseri
- Meme kanseri
- Prostat kanseri
- Yumurtalık kanseri
- Rahim kanseri
4. Makula dejenerasyonunu önler
Özellikle C vitamini ve içerdiği antioksidanlar sayesinde karnıbahar göz sağlığı için çok faydalıdır çünkü maküler dejenerasyon riskini azaltır ve bazı durumlarda körlüğü önlemeye yardımcı olur.
Sülforafan retina dokusunu korur. Retinanız oksidatif stres yüzünden zarar görebilir. Bu nedenle, karnıbahar göz sağlığınızı korumaya yardımcı olur ve sizi katarakt gibi göz hastalıklarına yakalanma riskinizi azaltır.
5. UV ışınlarının neden olduğu zararla mücadele
Karnıbahardaki sülforafan cildinizi UV ışınlarının neden olduğu zarardan koruyabilir. Ayrıca aşağıdaki problemleri de önler;
İltihaplanma
Uv ışınlarının sebep olduğu cilt kanseri
Güneş yanığından sonra hızlanan kan dolaşımı yüzünden cildin kızarması
Hücre tahribatı
Güneş altında uzun süre kalmamanız önemlidir. Karnıbahar tüketmek tek başına yeterli değildir. Güneş kremi kullanmayı unutmayın. Ayrıca, uzun saatler boyunca güneşlenmeyin.
6. Nörodejeneratif hastalıklar
Karnıbahar yemeniz için bir başka neden de, nörodejeneratif hastalıklardan korunmanıza yardımcı olmasıdır. Sülforafan detoks etkisi olan enzimleri harekete geçirir.
Ayrıca, oksidatif stres veya iltihaplanmanın neden olduğu sinirlerdeki yaraları iyileştirmeye yardımcı olur.
Bu da Parkinson ve Alzheimer gibi hastalıklara yakalanma riskinizin daha az olduğu anlamına gelir.
7. Yüksek tansiyona iyi gelir
Karnıbahar tüketmek, içerdiği antioksidan ve iltihap önleyici özelliği sayesinde damar sağlığınız için yararlıdır.
Omega 3 yağ asidi ve lif, LDL olarak adlandırılan kötü kolesterolün seviyesini düşürmeye yardımcı olur. Eğer kalp hastalığınız varsa düşük bir kolesterol seviyesi sizin için çok iyi olacaktır. Karnıbahar tüketmek, kalp hastalıklarına yakalanma riskinizi azaltır.
8. Elektrolitlerinizi dengeler
Karnıbahar yemek elektrolitlerinizi dengelemeye yardımcı olur. Bu sayede sinir sisteminiz doğru bir şekilde çalışır. Ve sonuç olarak da, kaslarınız olması gerektiği gibi kasılır.
Eğer sporla uğraşan biriyseniz, muhtemelen çok fazla enerji içeceği içiyorsunuzdur. Pek çok insan, bu içecekleri elektrolitlerini dengede tutabilmek için tüketiyor.
Buradaki sorun, bu içeceklerde ihtiyacınız olmayan şeker de mevcut. Bu yüzden, daha iyi bir alternatif olarak karnıbahar tüketmeyi deneyin.
9. Beyin ve hücre sağlığı
Karnıbahardaki fosfor, hücre zarının yenilenmesinin en büyük yardımcısıdır. Beyniniz ve sinir sisteminizin düzgün çalışması için çok önemlidir.
Aynı zamanda, karnıbahardaki potasyum ve B6 vitamini de önemlidir. Sinir ileticilerinin sağlıklı olmasını sağlar ve bu şekilde genel beyin sağlığını korur. Eğer beyninizin uyarılmasını ve doğru bir biçimde çalışmasını istiyorsanız bu çok önemlidir.
10. Karnıbahar diyabeti önler
Karnıbahar diyabet oluşumunu önleyebilir ve bunu içinde bulundurduğu C vitamini ve potasyum sayesinde yapar. Bu iki madde kanınızdaki glukozu ve metabolizmanızı düzenler.
Potasyum seviyeniz düştüğünde, glukoz seviyeniz yükselebilir. Bu da eğer diyabet hastasıysanız, oldukça tehlikeli olabilir.
Bu nedenle, potasyum açısından zengin besinler tüketmek çok önemlidir.
Bu önemli bilgi ve yöntemlerden daha fazla kişinin faydalanması için, beğenip, paylaşmayı unutmayın lütfen...
Görsel kaynaklar:
- https://www.youtube.com/watch?v=RmRbFCodfTo
- https://www.youtube.com/watch?v=RmRbFCodfTo
- https://www.youtube.com/watch?v=ZatPNVdQUeY
- http://www.thehealthsite.com/fitness/health-benefits-of-cauliflower-leaves-bs715/
- https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2014/02/22/cauliflower-health-benefits.aspx
- http://www.specialtyproduce.com/produce/Cauliflower_Leaves_11380.php