Ana içeriğe atla

Hep Faydalarını Duyduğunuz Zerdeçalın Mutlaka Öğrenmeniz Gereken 9 Zararlı Etkisi


Köri, zencefil, tereyağı ve peynir gibi gıda ürünlerine tat ve renk vermek için kullanılan popüler baharat çeşididir. Ancak zerdeçalın içerisinde bulundurdukları ile anti-enflamatuar ve tıbbi özellikleri fibromiyalji, artrit gibi inflamatuar sorunlarını yönetmek için mükemmel bir bitkisel ilaç konumunda olmaktadır.


Ayrıca, cilt enfeksiyonları ve göğüs ile birlikte bronşit gibi sorunlarınız da sizlere yardımcı olacaktır. Aynı zamanda ishal, gaz sorunları, böbrekler tarafından oluşan sorunlara, midenizde meydana gelen şişkinlik, bağırsak ve karaciğerlerin su tutma bozuklukları gibi hafif bağırsak koşullarını yönetmek için tercih edilmektedir. Zerdeçalın birden fazla yararı olsa da zararları da bulunmaktadır.

Zerdeçalın zararları



Zerdeçal birçok açıdan sağlıklı bir ürün olsa da, bazı anlamda ciddi sağlık problemlerine yol açabilmektedir. Bu sağlık problemlerinin kimisi tıbbi bir yardımla, kimisini ise yapacak olduğunuz diyetler yardımı ile tedavi edebilmeniz mümkündür.


1.Alerjik reaksiyonlara sebep olabilir
1500 mg/gün içinde tüketilmesi durumunda zerdeçal her yaş grubundan bireyler için genellikle zararsızdır. Fakat, bazı kişiler (normal dozlar dışında kullananlar), kusma, bulantı, ishal, mide rahatsızlığı gibi sorunlar ile karşılaşabilmektedirler. Bunun sebebi ise kişilerin zerdeçala hassaslıklarının olmasıdır.
Zerdeçal içeren losyonlar ve merhemler bazı genetik yatkınlığı olan kişilerde cilt alerjisi, yanma ve döküntü hissine sebep olabilir. Ciddi vakalarda, kontakt dermatit, kurdeşen ve anafilaksi de meydana gelebilir.



2.Safra kesesi rahatsızlıkları
Araştırmaların sonucunda, zerdeçal, safra kesesi kanallarının normal işleyişi stabilize edip, farklı sindirim mediatörlerin salınımını uyararak, safra kesesinin normal işleyişi için faydalı olduğu gözlemlenmektedir. Fakat, yüksek zerdeçal alımı, safra kesesi ve karaciğer koşullarının ağırlaşması ile ilişkilidir. Bu inflamatuar safra kesesi (akut kolesistit) koşullarını ve safra kesesi taşları ya da kanal tıkanıklığını içermektedir. Rahatsızlıkları ve ağrıyı önlemek için (hatta tavsiye edilen dozlarda) zerdeçal kullanmadan önce bir sağlık kuruluşuna danışmalısınız.


3. Sindirim ve mide rahatsızlıkları
Pişmiş köri (küçük bir doz) bir parçası olarak tüketildiğinde zerdeçal (aynı zamanda Hint safranı olarak adlandırılabilir), genellikle herhangi bir mide iltihabı veya tahrişi reaksiyona sebep olmaz. Ancak, romatoid artrit gibi kronik iltihaplı sistemik durumların yönetimi için zerdeçal tüketmek, ağrıyan eklemlerin oluşmasına ve oluşturulan gastrik sorunları beraberinde getirebilir. Zerdeçal doğada hafif asidik olan ve yaygın olarak, mide asidi salgısının bir uyarıcısı olarak kabul edilebilir. Eğer asit fazlalığı veya dispepsi geçmişiniz bulunuyorsa, yüksek dozlarda zerdeçal alımını önlemelisiniz. Non-steroid anti-inflamatuar ilaçlar veya sigara kullanmak, dispepsi, hazımsızlık, mide ekşimesi, mide reflü hastalığı ve peptik ülsere sebep olabilir. Fakat bu zerdeçalın yan etkileri geçicidir. Mide astarı içinde yüksek dozlarda zerdeçal birikmesini en aza indirmek için, çokça su tüketmelisiniz. En iyi sonuçlara varabilmek için gıdalar ile tüketmenizde fayda var.



4.Kanamaya yol açar
Zerdeçal platelet toplanmasını inhibe edebilir ve bu nedenle, teorik olarak, kanama riskini artırır. Ayrıca karaciğer pıhtılaşma faktörlerinin üretimini etkilemektedir ve bu sebeple, bir kanama eğilimi veya pıhtılaşma doğuştan bu tarz sağlık problemleri olan hastaların kullanmamasında fayda vardır.


5.Karaciğer rahatsızlıkları
Yüksek zerdeçal alımı sarılık ve hazımsızlık gibi karaciğer fonksiyon bozukluğu ile ilişkilidir. Hayvanlarda yapılan araştırmalar sonucunda, hayvan hepatositler üzerinde zerdeçal toksik etkilerini doğrulamıştır ve insanlar üzerinde yapılan çalışmalar kapsamında, komplikasyonların gelişiminin olası mekanizmasını iyileştirmeye yeterli olmasına rağmen, tavsiye edilen dozların altında alınması sağlık kuruluşları tarafından önerilmemektedir. Eğer karaciğer içeren mevcut tıbbi hastalıklara sahipseniz, bunu tamamen yok etmek ya da önlemek için diyetinizden zerdeçalı kaldırmanız gerekmektedir.



6.İlaç etkileşimleri
Zerdeçal bazı ilaçların işleyici veya metabolizması ile etkileşim haline girebilir. Ayrıca, steroidal olmayan anti-inflamatuar ilaçlar gibi ilaçlar işleyişi değiştirmektedir. Buna ek olarak, zerdeçal, aynı zamanda diyabet gelişme riski yüksek olan kişilerde yararlı olabilen kan şekeri düzeylerini (hipo-glisemik etkisi) azaltmaktadır. Ancak eğer bir diyabetik olarak bilinen ve hipoglisemik ilaçları zerdeçal ile eş zamanlı kullanmak, acil tıbbi bakımlara sebep olarak, yaşamı ciddi şekilde tehtid eden hipoglisemi riskini artırmaktadır.

Bazı ilaçlar kan pıhtılaşmasını azaltmaktadır. Bu ilaçlar;
Enoksaparin
İbuprofen
Naproksen
Dalteparin
Diklofenak
Klopidogrel
Heparin
rezerpin
Warfarin
Aspirin

Zerdeçal ile etkileşime girebilen antasitler;
Ranitidin
Omerprazole
Simetidin
Lansoprazol
Famotidin
Esomeprazole



7.Rahim kasılmaları
Hamile bireyler için, zerdeçal kullanımı önerilmemektedir. Zerdeçal erken rahim kasılmaları, düşük veya vajinal kanamaya sebep uterus düz kas hücrelerinin bazal aktivitesini artırıp bir rahim kasılmalarına uyarıcı etki göstermektedir.
Zerdeçal aşırı dozda tüketildiğinde, hasarlı cilt veya aşınmış, bulantı ve ajitasyon, ishal, inflamatuar deri kabarcıkları gibi yan etkiler ortaya çıkabilir.


8.Böbrek taşları oluşturur
Böbrek taşı sağlık problemi hakkında bir sağlık geçmişi olan insanlar zerdeçal takviyeleri almaktan uzak durmamalıdırlar. Zerdeçal içerisinde yüksek oksalat konsantrasyon bulunmaktadır. Bu da böbrek taşı oluşumuna sebep olur. Bu yüzden zerdeçal kullanımınızı sınırlamalı ve konu hakkında hekiminize başvurmalısınız.



9.Otlar ile etkileşim haline geçer
Zerdeçal ile birlikte alınan bazı otlar, bazı sağlık rahatsızlıklarına yol açabilir. Bu sorunlar; kanama, morarma, yavaş kan pıhtılaşmasıdır. Bu tür otlar ise; sarımsak, kırmızı yonca, karanfil, söğüt, zencefil ve melek otu’dur
Zerdeçalın önerilen dozu
500 mg daha az bir dozda alınan Turmerik tıbbi avantaj vermektedir. En iyi sonuçlar elde edebilmek ve yan etkilerini azaltmak için, sağlık hizmeti sunanlar iki ya da tavsiye edilen dozda (yani 1500 mg) üç kez bir doz kaçınarak önerilmektedir. Zerdeçal kökleri en çok 3 g bir dozda alınmalıdır.


Zerdeçal Kullanımı İle İlgili Önlemler

Zerdeçalın kullanırken birkaç önlem alarak olası rahatsızlıklardan korunabilirsiniz.
Rahim kasılmalarının riski, ağrılı rahim spazmları veya rahim kanaması için hamilelik sırasında zerdeçal alınmamalıdır. Yeterli veri emzirme konusunda ise çoğu sağlık hizmeti sunanlar laktasyon döneminde zerdeçal kullanımından uzak durmalıdır.



Zerdeçal alımı safra kesesi disfonksiyon ile ilişkilidir. Bu konuda sağlık sorununuz bulunuyorsa zerdeçal kullanımını azaltmalısınız.
Zerdeçal, normal kan pıhtılaşmasının engellemektedir. Eğer ki bir operasyona girecekseniz, operasyonun en az 2 ay öncesinde tüketimi durdurmalısınız.
Zerdeçal gastrik asit salgılanmasını artırır ve böylece dispepsi ve mide-yemek borusunun geri akış hastalığı, gibi bilinen sağlık problemleri yaşayan kişiler zerdeçal kullanımından kaçınmalıdır.
Eğer organik renklendirme yapmak istiyorsanız, zerdeçal alerjisinin olmamasına dikkat etmelisiniz.
Ayrıca, kurkumin içermesi özellikle sarı renkli maddeler konusunda alerji problemleri yaratabilmektedir.. Buna ek olarak, zencefil ve zerdeçal aynı ailenin üyeleri olduklarından dolayı kişiler zencefil ailesinin herhangi bir üyesini alerji duyuyorsa, zerdeçal tükettiğinde de aynı alerji ortaya çıkacaktır.


Emziren ve hamile anneler: Rahim sorunları ve bir adet dönemi tetikleyicisi olarak hamilelik sırasında, zerdeçal ilaçlar almak büyük riskler oluşturabilir. Zerdeçal riskli gebeliğe de sebep olabilir. Bu yüzden özellikle hamileyken, zerdeçal alımına dikkat etmelisiniz. Bunun için ebenize ya da hekiminize danışmalısınız.



Emziren kadınlar üzerinde zerdeçal yan etkileri hakkında yeterli bilgi bulunmamaktadır. Hamile kadınlar için zerdeçal kullanımı çok tavsiye edilmez. Bu kapsamda çünkü emzirmekte olan anneler içinde aynısı geçerlidir.

Bu önemli bilgi ve yöntemlerden daha fazla kişinin faydalanması için, beğenip, paylaşmayı unutmayın lütfen...

Görsel kaynaklar:

  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5580875/
  • https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0006291X15307506
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5664031/
İçerik Kaynakları :
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5580875/
  • https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0006291X15307506

ŞUAN EN ÇOK NE OKUNUYOR 👇👇

Japon Çocuklarının Uysal Olma Nedenleri (Muhteşem, Herkes Okumalı)

Japon halkının karakteri dünyada birçok kesimlerce beğenilmektedir. Onların, aşırı büyük trajedileri muazzam bir stoacılıkla karşıladıklarını görürüz. Hiçbir durumda kontrolü ve kolektif bilinci kaybetmezler. Ayrıca, başkalarına gösterdikleri büyük saygı ve iş ahlakı ile bilinirler. Sadece Japon yetişkinler değil, çocuklar da Batı dünyasında gördüğümüz şeylerden çok farklıdır. Çok genç yaştan itibaren, yumuşak huylu ve nazik olmak ile meşhurlardır. Japon çocuklar öfke nöbetlerine girmez ve kontrolü kaybetmezler. “ Başarısız bir şekilde kendi tepkilerini kontrol etmeye çalışmak, korkunun köleliğine yol açan senaryosudur. ” – Giorgio Nardone Japonlar, kendini kontrol etme, saygı ve dizginleme değerlerinin hakim olduğu bir toplum oluşturmayı nasıl başardı? Çok katı oldukları için mi disiplinli bir topluma kavuştular? Ya da belki, çocuk yetiştirme stratejileri etkili kalıpları mı içeriyor? Bu konuyu daha ayrıntılı olarak inceleyelim. Japonlar aileye çok öne

Temizlikte Asla Sirke Kullanmamanız Gereken 6 Yer

Kimyasal kullanmamak için çoğu zaman ev temizliğinde sirke kullanırız. Ancak ev temizliğinde sirke her zaman yarar sağlamıyor. Evinizde kullandığınız birçok noktada sirke yarar yerine zarar verebiliyor. İşte ev temizliğinde asla sirke kullanmamanız gereken yerler. Sirke yemekler dışında temizlik konusunda da çoğu ev hanımının kurtarıcısı haline geldi. Yer silmeden çamaşır makinesinde yumuşatıcı olarak kullanmaya, dibi tutmuş tencereleri temizlemeye kadar daha birçok şeyde sirke kullanılıyor. Ancak sirke ev temizliğinde bir numaralı yardımcınız olsa da asla kullanılmaması gereken yerler var. İşte ev temizliğinde sirkeyi kullanmamanız gereken yerler 1 : Granit ve mermer mutfak tezgâhları  : Sirke içerisinde yer alan yoğun miktardaki asit nedeniyle granit ve mermer yüzeylere zarar verebilir, lekelenmeler oluşmasına neden olabilir. 2 : Ütüdeki yanık lekeleri  : Bayanların korkulu rüyası haline gelen ütü üzerine yapışmış yanık lekeler

Çamaşır Yumuşatıcının Harikalar Yarattığı Hiç Tahmin Edemeyeceğiniz 7 Yer

Bazı temizlik malzemeleri kullanım amaçlarının dışında da kullanılabiliyorlar. Evinizde kullandığınız birçok temizlik ürünü farklı alanlarda da kullanılabiliyorlar. Bunlardan biri de yumuşatıcı. Sadece kıyafetlerinizi yumuşatmakla kalmıyor aynı zamanda evinizin pırıl pırıl olmasını sağlıyor. Kulağa garip gelse de yumuşatıcılar, temizlik ürünlerinden daha fazla işe yarıyorlar. Yumuşatıcıyla yapabileceğiniz yedi farklı şeyi gördükten sonra siz de hak vereceksiniz. 1- Pencereler :  Pencereleriniz mi kirlendi? Sıkıntı yok! Hemen suyun içine yumuşatıcı ekleyin. Sprey şişesine koyup pencerelerinize sıkın ve kuru bezle camlarınızı temizleyin. Pencerelerinizin nasıl parladığını görünce siz bile şaşıracaksınız! 2- Yerler :  Yumuşatıcılar, sadece kıyafetlerinizi yumuşatmakla kalmaz aynı zamanda yerleri de pamuk gibi yapar. Ilık suyla yumuşatıcıyı karıştırın ve karışımla yeri paspaslayın. Yerde en ufak bir toz kalmayacak ve sert zemininizin yumuşadığını

Asla Buzdolabına Koymamanız Gereken 11 Yiyecek -

Mesela ekmeği buzdolabında mı, dondurucuda mı yoksa ekmek kutusunda mı saklamalıyız? Domatesi dolaba mı yoksa mutfak dolabına mı koymalıyız? Buzdolabına konulmaması gereken yiyecekler hakkında ne kadar bilgimiz var? Bazı yiyecekler tamamen buzdolabının dışında tutulmalı. Bunlardan en fazla tartışılanı kuşkusuz tereyağı oldu. İnsanlar tereyağını nasıl ve ne kadar süre dolabın dışında tutabileceklerini tartıştı. Dolaba konan yağı sürmek zor, peki ne yapmalıyız? Araştırmalar tereyağını ambalajından çıkarmadan buzdolabında saklamamız gerektiğini ve kullanmadan 10, 15 dakika önce çıkarmamızı söylüyor. Çünkü tereyağı pastörize sütten yapılıyor ve uzun süre dışarıda kalınca bozulma ihtimali artıyor. Tuzlu tereyağının bozulma süresi daha düşük çünkü tuz, bozulma oranını azaltıp bakterileri uzak tutuyor. Özetle, tereyağını tüm hafta boyunca dışarıda tutmanız önerilmiyor ama birkaç saat dışarıda kalmasında da sorun yok. Bazı yiyeceklerse tamamen buzdolabının dışın

Oğlunu Kaybeden Babanın Çocukları Hala Hayatta Olan Anne ve Babalara 9 Tavsiyesi +

Çocuklarınızın her daim yanınızda olacağını düşünerek hata ediyorsunuz. İşimizle ve diğer sorunlarla o kadar meşgulüz ki hayatımızdaki en değerli varlıkları unutuyoruz. Evlat acısını kimsenin tecrübe etmemesi söylenir. Richard Pringle ismindeki babanın Hughie ismindeki oğlu geçtiğimiz yaz beyin kanaması geçirdikten sonra hayatını kaybetti. Acılı baba, şimdi diğer anne ve babaların okumasını istediği 9 maddelik bir liste oluşturdu. Bütün anne ve babaların okuması gerekiyor. Minik Hughie henüz 3 yaşındayken hayatını kaybetti. Baba, Mirror’a “Beyin kanaması geçirme şansı sadece %5’ti. Maalesef %5’lik ihtimal gerçekleşti” dedi. Oğlunu kaybettikten bir yıl sonra Richard diğer anne ve babaların okumasını istediği 10 maddelik bir tavsiye listesi hazırladı. Okuyanlar hem duygulandılar hem de herkesin okuması için hızla paylaştılar. İşte Richard’ın evlatları hayatta olan anne ve babalara 10 tavsiyesi:     1. “Çocuklarınızı ne kadar öperseniz öpün size az geli