Sinüzit ve basur gibi rahatsızlıklara iyi geldiği düşünülen “acı kavun” bitkisinin, sanıldığının aksine bünyede kalıcı hasar bırakabileceği, ölüme bile neden olabileceği bildirildi.
Bitkinin 2 gramı alerjik reaksiyonlara bağlı ani nefes durması nedeniyle öldürücü etkiye sahip. Acı kavun bitkisinin Anadolu’da “Cırtlak”, “Cırt atan”, “Ebu Cehil karpuzu” gibi isimlerle de bilinir.
Acı kavunun meyvesi olgunlaştığında, basınca karşı oldukça hassas hale gelir ve kendini patlatarak içindeki tohumları saçar. Meyvesi olgunlaştığında içindeki basınç 6 bara ulaşarak tohumlarını saatte 36 kilometre hızla fırlatan acı kavunun göze zarar verebilir, bu nedenle bitkinin meyvesine temas etmekten kaçınılmalıdır.
Faydaları:
Acı kavunun özünden elde edilen bir sıvı, geleneksel tıpta bazı tıbbi amaçlar için kullanılır. Ancak kullanımı konusunda dikkatli olunmalıdır, çünkü aşırı miktarda tüketildiğinde toksik olabilir.
Acı kavunun tıbbi kullanımları arasında idrar söktürücü, müshil ve anti-enflamatuar özellikleri nedeniyle bazı sağlık sorunlarının tedavisine yardımcı olma amacı bulunur.
Ancak, acı kavunun tıbbi kullanımı uzman gözetiminde olmalıdır ve kendiliğinden kullanımı önerilmez.
Sonuç olarak, acı kavunun bitkisi ve meyvesi bazı tıbbi kullanımlar için kullanılabilir, ancak bu kullanımların dikkatlice ve uzman gözetiminde yapılması önemlidir. Ayrıca bitkinin meyvesine temas etmek göze zarar verebileceğinden dikkatli olunmalıdır.
Beyaz çamaşırları beyazlatmak için genelde çamaşır suyu kullanmak aklımıza gelir ama bu her zaman en iyi ve en sağlıklı seçenek değil. Neyse ki, çamaşır suyu kullanmadan da beyazlarınızı ışıl ışıl yapmanın birkaç nazik ve doğal yöntemi var. İşte bu yöntemlerden bazıları: 1. Karbonat Mucizesi Karbonat, hem beyazlatma hem de kötü kokuları giderme konusunda harikalar yaratır. Çamaşır makinenizin deterjan gözüne yarım fincan karbonat ekleyin ve her zamanki gibi yıkayın. Karbonat, çamaşırlarınızdaki lekeleri ve griliği azaltarak onları daha beyaz hale getirecektir. İçindekiler: 1/2 bardak karbonat Talimatlar: Kalın bir macun oluşturmak için kabartma tozunu yeterli suyla karıştırın. Macunu doğrudan beyaz kumaş üzerindeki lekeli veya rengi solmuş bölgelere uygulayın. Yumuşak bir fırça veya sünger kullanarak macunu kumaşa yavaşça sürün. Macunu kumaş üzerinde 15-30 dakika bekletin. Kumaşı soğuk suyla iyice durulayın. Giysiyi her zamanki gibi yıkayın, gerekirse ekstra bir durulama işlemi ekl