Mutfakta en çok kullanılan ve herkesin göz bebeği olan elektronik alet fırındır. Göz bebebeğimiz olan bu fırında yemek,kek,kurabiye yapıyoruz ama fırınımızı ne kadar doğru ve düzgün kullanıyoruz?
Neredeyse her gün çalıştırılan bu fırın fazlasıyla özen hak etmektedir. O yüzden doğru kullanmayı bilmelisiniz. Ama daha önemlisi kullanırken aşağıdaki hataları yapmaktan vazgeçmelisiniz.
1-) Fırın ile işiniz bittikten sonra temizlemeyi unutmayın :
Temizlemediğiniz taktirde yangına bile yol açabilir. Çünkü fırında pişen yemekler fırının içine dökülüyor ve katı hali alıp yangın çıkarabiliyor. Yani hijyen kurallarını çiğnemeyi geçip kendi hayatınızı bile tetikliyorsunuz.
Nasıl temizlenir: Çeyrek su bardağı tuz,çeyrek su bardağı karbonat ve yarım 1 su bardağı suyu karıştırın. Metal kısımlar hariç kirlenmiş ve yağ sıçrayan bölgeleri temizleyin.Ardından temiz bir bez ile durulayın.
2-) Fırının hava almasını engellemeyin :
Fırının altında,üstünde ve kenarlarında hava alması için delikler mevcuttur.O delikleri kapatıp hava sirkülasyonunu engellemiş oluyorsunuz. Bu yüzden o fırındaki yemeğin doğru sıcaklıkta pişmesini engelliyor.
3-) Yemek koyulan fırın tabağını alüminyum folyoyla kaplamayın :
Pişirmiş olduğunuz yemeğin suları ve parçaları fırınınız ile temas etmesini istemiyor olabilirsiniz fakat alüminyum folyo kullanmanızı gerektirmez. Çünkü alüminyum folyo ısıyı yansıtarak fırının sıcaklığını bozar. Hatta eriyip sağlık sorunlarına kadar yol açabilir.
4-) Fırın camındaki buharlanmaları önemseyin :
Fırının kapağındaki buharlaşmayı gördüğünüzde yalıtımın sorunlu olduğu aklınıza gelmeli. Bu sorunu gidermek için fırının lastiklerini değiştirebilirsiniz.
5-) Fırının kapağını çok sıklıkla açıp, kapatmayın :
Çok fazla kapağı açıp kaparsanız içeride bulunan sabit sıcaklık dışarıya çıkar ve yeniden aynı sıcaklığın oluşması beklenir. Bu da yemeğin geç pişmesine sebep olur. Geç pişmesiyle kalmayıp çok fazla enerji kaybına da sebep olur. Eğer yapmanız gerekiyorsa kısa sürede ve hızlı yapmalısınız.
6-) Dışarıdaki görüntüyü bozmaması için tava ve tepsilerinizi fırının içine koymayın :
Fırını mutfak dolabı olarak kullanmamalısınız.Fırını çalıştırdığınızda içinde unutmuş olduğunuz herhangi bir malzeme fırınınıza çok büyük zararlar verir.
7-) Mutfak temizliği yaparken fırındaki açma kapama düğmelerini temizlemeyi unutmayın :
Yemek yaparken fırının düğmeleriyle çok fazla etkileşim halinde olduğumuz için düğmelere mikrop yuvası denilebilir. Mutfak temizliği yapılırken mutlaka temizlenmelidir.
8-) Fırın düğmelerine direkt olarak temizlik spreyi sıkmayın :
Fısfıslı temizlik malzemelerini direkt düğmelere sıktığınızda aradaki deliklerden bağlı olduğu elektrikli devrelerin içine girebilir ve makinayı bozar. Bu yüzden önce beze sıkıp sonra düğmeleri temizlemeliyiz.
9-) Fırını evi ısıtmak için kullanmayın :
Özellikle kış aylarında yapılan bu yöntem çok yanlıştır. Çünkü fırınların mekanizması küçük bir kutunun içini ısıtabilecek kadar hesaplanmıştır.
NOT: Gazlı fırınlarda, fırını ısıtıp kapağını açmamalısınız. Aksi taktirde karbonmonoksit zehirlenmesine yol açar.
Bu önemli bilgi ve yöntemlerden daha fazla kişinin faydalanması için, beğenip, paylaşmayı unutmayın lütfen...
Görsel kaynaklar:
- http://onegoodthingbyjillee.com/wp-content/uploads/2012/03/oven-before-after.jpg
- http://s3-production.bobvila.com/articles/wp-content/uploads/2015/11/apply-paste.jpg
- https://www.bobvila.com/articles/how-to-clean-oven-window-glass/#.WMGf31XyjIU
- http://www.wikihow.com/Clean-the-Oven
- http://www.thekitchn.com/how-to-clean-an-oven-cleaning-lessons-from-the-kitchn-201191