Ana içeriğe atla

Hangi Çiçek Hangi Ayda Ekilir?




Yaşanılan bir evin, yaşanılan bir bahçenin göstergesi gibidir çiçekler. Yaşanılan güzel, keyifli mekanlara, bahçelere sahip olabilmek için emek verilip çalışılmalıdır. Toprak bakımlı olmalıdır. Bunun için torağın doğru zamanda gübrelenmesi, çapalanması, havalandırılması, sulanması, yabani otlara ve zararlı haşerelere zamanında müdahale edilmesi önemlidir.



Çiçek Tohumu Hangi Ayda Ekilir

Ocak ayında; Karanfil, Cam güzeli, begonya, Arslan ağzı, küpeli, alev çiçeği, Yakup merdiveni çiçeklerinin açma zamanıdır.



Şubat ayı; Menekşe, karanfil, şebboy çiçeklerinin açma zamanıdır. Bu ayda özellikle gülleri budamak için uygun bir zamandır.

Mart ayında; Fulya, nergis, kadife çiçeği, lavanta, lale, çiğdem, sümbül, zambak çiçeklerinin filizlenme ve açma zamanıdır. Bu çiçekler bol güneşli alanda olmayı severler. Mart ayının güneşi rahatsız edici olmadığından, çiçekle zarar görmez.



Nisan ayı; çiçek açan bitkilerin ekim ve dikim zamanıdır. Bunun yanı sıra daha önceki aylarda dikimi yapılmış olan soğanlı bitkilerin çiçek açma zamanıdır.



Mayıs ayı; İnci çiçeği ve incir çiçeğinin açma zamanıdır. Soğanlı ve otsu bitkilerin çiçeklenmesi Mayıs ayının ortalarına doğru bitmeye başlar. Açmış olan çiçekler yavaş yavaş solmaya ve dökülmeye yüz tutar. Havaların ısınmaya başladığı bu aylarda, çiçek sulama ve sulama şekline, sulama zamanlarına dikkat edilmesi gereken bir sürece girilmektedir.



Balkonda ya da bahçede sardunyaların tomurcuklanma ve yavaş yavaş çiçek açmaya başladıkları dönemdir. Güneş ışınlarının çiçek ve bitkilere zarar vermeye başladığı dönemdir. Özellikle güneş ışıklarının bitkilere zarar vermemesi için yoğun ışığın kırılması için perdeleme önlemlerinin alınması gereken bir aydır Mayıs.




Haziran ayında; güller tomurcuklanıp açmaya başlar. Güllerin tamamının sıklıkla açtığı aydır. Nisan, Mayıs ayında açıp geçmiş olan çiçeklerin tohum ve soğanları toplanır. Sarmaşık tarzında tırmanan yapıdaki bitkilerin ipler yardımıyla rahatça tırmanıp, büyüyüp, gelişebilecekleri alanlar oluşturulmalıdır.



Temmuz ayında; Peygamber çiçekleri açar. Hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte bu aylarda çiçek ve bitkilerin su ihtiyacı da artmaktadır. Bu yüzden sulama aralıkları sıklaştırılmalı, sabahın erken saatlerinde veya akşam güneş battıktan sonra yeterli miktarlarda sulama yapılmalıdır.




Yabani otlar temizlenmeli, haşerelerle mücadele edilerek bitki ve çiçekler rahatlatılmalıdır. Böceklere karşın gerekli ilaçlamalar doğru şekilde yapılmalıdır.

Ağustos ayının çiçeği: Glayöl
Ağustos ayında yazlık çiçekler, balkon, teras ve saksılarda bulunan çiçekler dışında gübreleme işlemi son ermiştir. Ön hazırlığı yapılmış ağaç nakilleri bu ayın ikinci yarısından itibaren gerçekleştirilebilir. Çimler her gün sulanıp haftada bir kez kesilir; ay boyunca iki kez sarı lekelerin oluşumuna karşı özel maddeler kullanılarak mikroptan arındırılır.

Bu ay içerisinde Eylül’de çim ekilecek alanların toprak hazırlığı yapılır. Sulama, biçim, yabani ot ayıklama, ilaçlama vb. işlemlere devam edilir.




Eylül ayının çiçeği: Aster (Yıldızpatı)
Ağustos ayında tatile çıkılmış ve bitkiler susuzluktan etkilenmişlerse, budanmalıdırlar. Budamadan sonra, bahçe sopasıyla toprağın sert ve tıkız tabakası kaldırılarak bitki iyice beslenip, bolca sulanmalı, sonrada organik ya da mineral gübreyle gübrelenmelidir.



Bitkinin yeni bir çiçek verme dönemine girmesi istendiğinde, bolca budanmalı, yaprakları her 5 günde bir üç kez ıslatılmalı, yapraklar ıslatılırken suyun içerisine hormon uyarıcı bir madde koyulmalı, haftada iki kez kökten yapılan sulamada flor bazlı bir madde kullanılmalı, arkadan hemen demir sülfat ve su karışımından oluşan sulama suyuyla, haftada 2 kez bir başka sulama yapılmalıdır.




Ekim ayının çiçeği: Aynısefa (Şamdan çiçeği)
Belleme, çapa veya fidan çukuru açılması gibi her türlü toprak işlemesi için Ekim ayı ideal aydır. Toprak işlenmeden önce organik gübre verilmesi ideal olur.



Kasım ayında;Krizantem (Kasımpatı)
Hava ve toprak koşulları uygun olduğu sürece her türlü toprak işleri yapılır. Kış öncesinde yabansı otların ayıklanması ve bitki diplerinin kabartılması uygun olur.


Bu ay dikim ayı olduğu kadar budama ayıdır da. Sonbahar budaması özellikle çiçeklerini baharda meydana getirdikleri sürgünler üzerinde veren ağaççık ve süs çalıları için önemlidir.




Aralık ayında;Atatürk çiçeği veya Nergis
Bu ay dikim ayı olduğu kadar budama ayıdır da. Sonbahar budaması özellikle çiçeklerini baharda meydana getirdikleri sürgünler üzerinde veren ağaççık ve süs çalıları için önemlidir.

Güllerde budama, dal ve sürgünlerin yarı yerinden kesilmesiyle yapılırken diğer bitkilerde budama şekli, bitkinin cins ve ihtiyacına göre ayarlanmalıdır.




Nisan Ayında Açan Çiçekler

Nisan ayında özellikle soğanlı çiçekler filizlenip açmaya ve çoğalmaya başlarlar. Lale, sümbül, nergis, çiğdem, zambak gibi ve bu aileye mensup çiçeklerin açmana zamanıdır. Ayrıca; papatya, petunya, gündüz sefası ve cam güzeli gibi çiçekler de Nisan ayında açan çiçekler arasındadır.



Çiçek Bakımı Yapılırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Çiçek bakımı yapılırken özellikle mevsim ve mevsim geçişlerine uygun olacak şekilde bir bakım uygulanmalıdır.





  • Kış sonuna doğru çiçekler budanarak seyreltilmelidir,
  • Belirli aralıklarla yabani otlardan temizlenmeli,
  • Haşere dönemlerinde doğru dozlarda ilaçlama yapılmalı,
  • Yaz sonuna doğru toprak çapalanarak havalandırılmalı ve bolca sulanmalı,
  • Toprak bahar başlangıcında ve yaz sonunda gübrelenmeli



Bu önemli bilgi ve yöntemlerden daha fazla kişinin faydalanması için, beğenip, paylaşmayı unutmayın lütfen...




Görsel kaynaklar:
  • https://www.cicekal.net/blog/tag/cicek-bakimi-yapilirken-dikkat-edilmesi-gerekenler/
İçerik Kaynakları :
  • https://www.cicekal.net/blog/tag/cicek-bakimi-yapilirken-dikkat-edilmesi-gerekenler/


ŞUAN EN ÇOK NE OKUNUYOR 👇👇

Diz, Kemik Ve Eklem Ağrılarına Son Veren Karışım

Diz, eklem ve kemik ağrılarından sonsuza kadar kurtulun! Diz ve eklemler vücudumuzun en karışık mekanizmalarında bir tanesidir. Sürekli olarak gün içerisinde bir hareket içerisindedir. Bu yüzden de eklemlerinizin incilme ve aşınması olanağı yüksektir. Eklem ağrısının belirtileri bazen şişme bazen kızarma bazende hareket kısıklığı olarak kendini gösterir. Diz bölgesindeki şişmeleri genellikle herhangi bi darbe ve ters hareket etme sonucunda meydana çıkarlar. Dizimizin hareket kısıklığı ise genede 50 li ve üstü yaşlarda sıkça gözüken dizde sıvı azalması veyahutta dizlerde kireçlenme sonucu ortaya çıkmaktadır. Diz ve eklem ağrıları için yapacağımız bitkisel tedavi kürü için ihtiyacımız olan malzeme listesi ölçüleri ile birlikte aşağıdaki listedeki gibidir. 2 çorba Kaşığı Kil 2 çorba Kaşığı Buğday Kepeği 1 çorba Kaşı Kaya Tuzu 1 çay Kaşı Menekşe Yağı 1 çay Kaşı Biberiye Yağı Diz ağrıları için şifalı bitkisel kür hazırlanışı ve uygulanışı Hazır durumda b

Diş Macununun Değişik Kullanım Alanları

Dünyadaki hemen herkesin her gün kullandığı ürünlerden biri olan diş macunu sadece dişlerinizi temizlemiyor. Diş macununun daha pek çok kullanım şekli mevcut! 1)Mutfak ya da banyodaki musluklarınızı, lavabolarınızı üzerinde diş macunu olan bir diş fırçasıyla fırçalayarak temizleyebilirsiniz 2)Özellikle bayanlar olmak üzere saçlarımızı boyarken yaşanan yüzümüze,elimize,kulağımıza boya bulaşma sorununu çözmek için diş macunu ile ovalarız. 3)Duvarlardaki küçük delikleri diş macunu ve karbonatı karıştırıp doldurarak kapatabilirsiniz. 4)Dışardaki atmosferden dolayı gözlüklerdeki buğlu camı diş macunu sürüp, hafifce ovaladıktan sonra su ile temizleyerek kalıcı buğlanmaları engelleriz. 5)Günümüzde kullanılan ütünün metal kısmında, yanıklar sonucu oluşan lekelere diş macunu sürüp , bez ile ovaladığımızda lekelerden kurtuluruz. 6)Deri ayakkabı ve deri giysilerde giyildikçe oluşan yıpranmalar sonucunda diş macununu sürerek renklerini eski haline getirebilirsiniz

Saçınızdaki Beyazlardan Sonsuza Kadar Kurtulun!

Saçlarınızın arasında istemediğiniz beyaz teller mi çıkıyor? Saçlarınız gri görünmese bile bu bir kaç tel sizi huzursuz etmeye yetiyordur. Hatta saçlarınızı boyatmak ve şekillendirmek için harcadığınız paralar da can sıkıcı olmaya başlamış olabilir. Yavaş yavaş siz de bu beyaz saçların genç yaşlarda neden çıktığını ve bu durumdan nasıl kurtulacağınızı merak etmeye başlamışsınızdır. Bizce bunun için denenebilecek ilk, en kolay ve en ucuz yol bitkisel doğal çözümleri denemek. Ama isterseniz çözümlere geçmeden önce neden bu genç yaşınızda saçlarınız beyazlıyor sebeplerine bir göz atalım; Erken yaşta saç beyazlamasının nedenleri Saç beyazlamasının bilinen en büyük sebebi genetiktir. Yani anne/babanızın saçlarında sizin yaşlarınızdayken beyazlama olmuşsa bu çok yüksek ihtimalle sizde de olacak anlamına geliyor. Gizli şeker veya kan şekeri düşüklüğü olarak bilinen şeker hastalıkları da saçlarınızın erken beyazlamasına sebebiyet verir. Saça rengini veren mela

Senede 1 Bu Karışımı Evine Uygulayanın Evine Böcek Girmez.

Senede 1 Bu Karışımı Evine Uygulayanın Evine Böcek Girmez Evinizden çıkmayan inatçı böceklerinden kurtulmak için bu karışımı hazırlamalı ve 4-5 gün üst üste uygulamalısınız. Ardından böceklerin kaçtığını, kaçmayanların da öldüğünü göreceksiniz. Özellikle hamam böceği görünümü ve hareketleri nedeniyle oldukça ürkütücü ve tiksindirici bir haşeredir. Birçok kişi karşı karşıya gelmekten bile korkarken kimileri de düşünmeye dahi dayanamaz. Tüm bunların yanında kimse evinden sürekli olarak üreyen hamam böceği ailesinden birey görmek istemez. Marketlerde satılan kimyasal ürünleri kullanarak kendinizin ve evdeki sevdiklerinizin sağlığını riske atabilir ya da kendi böcek savıcı ilacınızı kendiniz hazırlayabilirsiniz. Çünkü bu böcekler ile mücadele etmezseniz evinize sık sık bakteri taşıyacaklar, kısa sürede hastalık derecesine varan sonuçlar ile karşılaşabileceksiniz. Doğal böcek ilacı nasıl hazırlanır? Vereceğimiz tarifi uygulamadan önce ilk olarak aşa

Sineklerden Tamamen Kurtulanın En Kolay Yolu

Özellikle bahar mevsimi ile birlikte sinekler maalesef sürekli etrafımızdalar! Biz onları uzaklaştırmak için her yolu deniyoruz ama onlar pes etmeden geri dönüyorlar! Üstelik çok kısa sürede çok hızlı bir şekilde çoğalarak, kabus haline geliyorlar. Çok hızlılar ve çok rahatsız edici bir haldeler… Onlarla mücadele etmenin doğal yolları var ,şimdi bunlardan bahsedelim. İşte sinekleri doğal olarak kaçırmanın 7 yöntemini öneriyoruz: 1. Karanfil ve Limon Sinekler karanfil kokusundan nefret eder ve de limon ile karanfil kokusu birleşince ortada tek bir sinek bile kalmaz. Hem de siz kimyasala maruz kalmadan sinekleri uzaklaştırısınız, hem de hoş bir koku ile de keyif alırsınız. İhtiyacınız olan da sadece,     Limon     Karanfil Limonları ikiye bölün ve karanfilleri limonun iç kısmına batırın. Karanfillerle süslenmiş limonu açık havada masanızın üzerine dekoratif mumlar arasınada yerleştirin ve keyfini çıkarın. 2. Kendin Yap Sinek Kovucu Sprey Ayrıca