Mesela ekmeği buzdolabında mı, dondurucuda mı yoksa ekmek kutusunda mı saklamalıyız? Domatesi dolaba mı yoksa mutfak dolabına mı koymalıyız?
Buzdolabına konulmaması gereken yiyecekler hakkında ne kadar bilgimiz var? Bazı yiyecekler tamamen buzdolabının dışında tutulmalı.
Bunlardan en fazla tartışılanı kuşkusuz tereyağı oldu. İnsanlar tereyağını nasıl ve ne kadar süre dolabın dışında tutabileceklerini tartıştı. Dolaba konan yağı sürmek zor, peki ne yapmalıyız?
Araştırmalar tereyağını ambalajından çıkarmadan buzdolabında saklamamız gerektiğini ve kullanmadan 10, 15 dakika önce çıkarmamızı söylüyor. Çünkü tereyağı pastörize sütten yapılıyor ve uzun süre dışarıda kalınca bozulma ihtimali artıyor.
Tuzlu tereyağının bozulma süresi daha düşük çünkü tuz, bozulma oranını azaltıp bakterileri uzak tutuyor. Özetle, tereyağını tüm hafta boyunca dışarıda tutmanız önerilmiyor ama birkaç saat dışarıda kalmasında da sorun yok.
Bazı yiyeceklerse tamamen buzdolabının dışında tutulmalı. İşte buzdolabında saklamamanız gereken yiyecekler.
İngiliz beslenme uzmanları, dünyanın dört bir yanında insanların satın aldıkları çoğu meyve ve sebzeyi buzdolabına koyarak ömürlerini kısalttığı ve besin değerlerini öldürdüğü uyarısını yaptı.
Bazı gıdaların uzun ömürlü olması için buzdolabının dışında tutulması gerektiğini belirten uzmanlar bu besinleri muz, domates, patates, soğan, ekmek, sarımsak olarak sıraladı. Beslenme uzmanları bu meyve ve sebzelerin içerdiği mineral ve vitamin dengelerinin, yani insana faydalı olan içeriklerin bozulmaması, tazeliğinin korunması ve yemek için elverişli olan şekillerinin bozulmaması için buzdolabına konulmaması gerektiğini belirtti.
Özellikle domates dolapta tüm besin değerini kaybeder. Çünkü dolaptaki soğuk hava olgunlaşma evresini durdurur ve olgunlaşma domatese tadını veren şeydir. Domateslerinizi dolabın dışında bir sepette veya kasede saklamalısınız.
Patatesi buzdolabının soğuğunda saklamak nişastasının şekere dönüşmesine neden oluyor ve geriye tatlı, pütürlü bir patates kalıyor. Patatesleri dolaba koymak yerine kağıt bir torbaya koyup serin bir yerde saklamalısınız, soğuk değil.
Eğer soğanı buzdolabına koyarsanız nem onları yumuşak ve küflü hale getirecektir. Soğanlarınızı serin ve kuru bir yerde saklamalısınız. Yeşil soğan ve Frenk soğanı içinde daha fazla su barındırdığı için buzdolabında saklanmalarında sorun yok.
Buzdolabında saklanan sarımsak, sonunda filizlenmeye başlayacaktır ayrıca lastiksileşip küflenecektir. Sarımsağı da serin ve kuru bir yerde saklamalısınız.
Fesleğen, buzdolabında bırakıldığında hızla solar, ayrıca etrafındaki bütün yiyeceklere kokusunu bırakır.
Buzdolabı ekmeklerinizi çabucak kurutur. Eğer dilimlenmiş sandviç ekmeği değilse ekmeği ekmek kutusunda veya dondurucuda saklamalısınız. 4 gün içerisinde tüketeceğiniz miktarda ekmeği saklamalı ve kalanını dondurucuya koymalısınız.
Eğer buzdolabınızda kahve varsa, tüm tadını kaybeder ve dolaptaki diğer kokuları da içine çeker. Kahveyi serin, kuru ve karanlık bir yerde saklamalısınız böylece tazeliğini ve aromasını koruyacaktır.
Balı buzdolabında saklamaya hiç gerek yok, ağzını sıkıca kapattığınız sürece sonsuza kadar dışarıda tutabilirsiniz. Balı buzdolabına koymak kristalize olmasına ve şekerlenmesine neden olur.
Bu önemli bilgi ve yöntemlerden daha fazla kişinin faydalanması için, beğenip, paylaşmayı unutmayın lütfen...
Görsel kaynaklar:
- http://www.chopra.com/sites/default/files/field/image/fruitsandveggies.jpg
- http://media.mercola.com/ImageServer/Public/2014/March/one-fruit-you-should-never-refrigerate-fb.jpg
- https://www.rodalewellness.com/food/50-foods-you-may-not-need-to-refrigerate
- http://www.foodnetwork.com/healthy/packages/healthy-every-week/healthy-tips/foods-you-should-not-refrigerate
- https://theboatgalley.com/storing-veggies-refrigeration/