Terleme genellikle rahatsız edici bir durum olarak bilinse de insan için yararlı bir durumdur. Sıvıların buharlaşması ile vücut ısısı dengelenir ve terleyerek amonyak, şeker, protein, potasyum gibi maddeleri vücuttan uzaklaştırabiliriz. Her insan her gün vücudundan ortalama yarım litre ter atmaktadır.
Terleme normal bir vücut aktivitesi fakat tükettiğiniz besinler, duygusal durumlar, baharatlı yiyecekler, kaygı, endişe, korku gibi etkiler daha çok terlememizi sağlar. Duygusal durumlarda yaşanan terleme daha çok alın, sırt ve avuç içi bölgelerinde görülmektedir.
Terleme rahatsız edici özellikleri dışında insan vücudu ve sağlığı hakkında önemli işaretler ve ipuçları yansıtmaktadır. Yapılan araştırmalara göre terleme düzeyinin çeşitli duyguları aktarmak için bir iletişim aracı olarak vücut tarafından kullanıldığı tespit edilmiştir.
Terleme doğal bir vücut aktivitesi sayılsa da zaman zaman fazlalaştığında ve kokusu arttıkça rahatsız edici bir duruma bürünebilir. Terin kokusunun sebebi tüketilen gıdalar ve bakterilerden kaynaklanmaktadır. Örnek verecek olursak baharatlı yiyecekler tükettikten sonra terlediğinizde hatta idrarınızı yaparken bile kokuyu fark edebilirsiniz. Terlemenin vücudun olmazsa olmazı olan bir durum olduğunu unutmamalısınız. Fakat terleme durumunu kontrol etmelisiniz yoksa sağlık sorunlarıyla karşılaşabilirsiniz. Sağlık problemlerine karşı önlem alabilirsiniz. Şimdi gelin hep beraber insan terinin ve terleme olayının insan sağlığına etki edecek ipuçlarına göz atalım.
1.Aşırı ve aniden terleme önemli sağlık sorunlarını beraberiyle getirebilir
Aşırı ve ani terleme söz konusu olduğu durumlar böbrek üstü bezlerinin ani şekilde uyarıldığı anlamını taşımaktadır.
Bu tür durumların büyük bir kısmı da önemli sağlık sorunlarına sebep olur. Böbrek üstü bezlerini stresle uyaran nedenlerden başlıcaları ani kan şekeri düşmesi, ani kan kaybı, ani tansiyon düşmesi ve kalp krizi olarak sıralanabilmektedir. Bu tür durumlarda yaşanan aşırı ve ani terleme, bir anda ter basması durumunda önlem almaya dikkat edin.
2. Enfeksiyona bağlı rahatsızlıklarda terleme miktarı artabilir
Enfeksiyonların neden olduğu, genellikle belirtisi ateş olan rahatsızlıklarda aşırı terleme vücudun kendini koruma mekanizmasını devreye girer. Ateşi olan hastalarda terleme sonrasında rahatlama hissi oluşabilir. Toplum da “Bir titreme geldi, üşüdüm, sonra terledim rahatladım.” Olarak açıklanan bu durum vücudun kendini enfeksiyonlara karşı korumak için vücut ısısını kontrol altına almasıdır. Bu durum sıtma, tifo, zatürre, boğaz enfeksiyonlarında yaşanabilmektedir. Bu gibi problemlerde vücut, kendi ısısını kontrol altına almak için fazla su kaybıyla vücut dengesini korur. Bu da aslında kötü bir olay değildir çünkü vücut koruma mekanizması sayesinde hastalıklara savaş açabilir.
3. Tiroid hastalığı terlemede artış gösterebilir
Tiroid bezlerinin fazla çalışmasına hipertirod ismi verilir. Hipertiroid olan hastalarda tiroid bezinin normalinden fazla çalışması durumu terlemeye sebep olabilir.
4. Sık ve sürekli terleme menopoz başlangıcının belirtisi olabilir
Çevrenizde mutlaka kulağınıza gelmiştir, menopoza giren kadınlara sıcak basar ve terlemeye başlarlar. Bir anda terleme ve sıcak basması, menopoz başlangıcı belirtilerinden olabilir. Eğer ki menopoz başlangıcına uygun yaşa sahipseniz uygun hekime görünmelisiniz.
5. Bazı kanser türleri terlemeyi fazlalaştırabilir
Özellikle omurga çevresinde ve omurga da yer alan tümörler, sempatik sistem adı verilen sistemi fazla uyararak terlemeye yol açabilir.
6. Nefes darlığı da terlemeyi arttırır
Özellikle kalp yetmezliği bulunan ve bundan dolayı nefes alamayan hastalarda terleme oldukça rastlanabilir. Ayrıca yine çeşitli karaciğer hastalıklarına bağlı olarak ortaya çıkan nefes darlıkları da terlemeye sebep olabilir.
7. Stres ve kaygı terletebilir
Stres ve kaygı terlemeye sebep olan etkenlerdendir. Bireyde artan endişe ve kaygı, beraberinde getirdiği stres sayesinde terleme artar. Bu tür durumlarda normale göre daha fazla terler ve sosyal olarak olumsuz düşünceler aklına getirir. Bu düşünceleri kırmak için kaygı ve stres durumunun arttırdığı zamanlarda sakin kalmaya çalışmalısınız. Bunun için uygulayabileceğiniz nefes egzersizi ve birçok yöntem bulunmaktadır.